Skor som knarrar? Så här får du dem att sluta gnissla

Har du gnisslande eller knarrande skor? Så här enkelt slipper du problemen!

Gnisslar och låter dina skor när du går? Lugn. Vi har knepen som tar bort det knarrande ljudet på bara några minuter.

Vi har nog alla ägt ett par skor som börjar knarra eller gnissla när du går. Snabbt blir de snygga skorna ett vardagsbekymmer du inte behöver.

Ofta är det skor av gummi, plast eller syntetmaterial som låter mest och ljudet uppkommer redan under tillverkningsprocessen, men även dyrare skor och stövlar i läder kan låta och bli ett riktigt pinsamt inslag i vardagen.

Anledningen är att två material, oftast sulan och underredet, i skorna skaver mot varandra.

Se mer: Så blir du av med fläckar i toaletten

Så här blir du av med gnisslande skor

Lösningen stavas babypuder. Lyft innersulan och strö babypuder direkt i skon, innan du lägger tillbaka sulan. Babypudret gör kanterna på materialet mjukare, vilket gör att de glider smidigare mot varandra utan att låta. Får du inte loss sulan går det också bra att strö puder längs med kanterna och gnida in med fingrarna.

Ibland kan ljudet bero på att plösen, alltså själva tungan, gnider mot snörena. Då kan du istället pudra det området.

Slipp knarrande skor med redning

Redning, såsom Maizena, kan även det göra susen om du har knarrande skor men inget babypuder eller talk hemma.

Samma metod gäller här, du tar ut sulan och gnider in skornas insida med redningen innan du lägger tillbaka sulan i skon.

Det är inte alltid själva skon som låter

Knarrandet och gnisslandet kan även komma från tungan på skornas ovansida. Om det är så kan det hjälpa med att du sandpapprar tungan så att den inte gnider mot själva skon, eller genom att du sätter en liten tejpbit mellan tungan och skon.

Fukt kan få skorna att gnissla

Fukt kan vara anledningen till det pinsamma ljudet i skorna. Om du gått i regn med skorna så se till att torka dem rejält efter användning och se till att hålla dem torra.

Knarrande yttersula – så här löser du problemet

Om oljuden från dina skor inte upphört med någon av metoderna ovan så kan du vara ganska säker på att det är yttersulan som spökar. Isåfall kan du med lätthet gnida in sulan med någon form av neutral olja – eller ännu hellre skokräm!

Om ingen av metoderna vi listat fungerar så är vårt bästa tips att lämna in skorna till en skomakare som bör kunna lösa problemen.

Källa: Baaam.se, café.se

Av Emma Blomberg

Fler inspirerande knep hos allas.se: