Skräm bort getingar – med en vanlig påse

Geting sitter på kapsyl till flaska
Har du också tröttnat på getingsurr och rädsla för läskiga stick? Bara lugn – det finns ett superenkelt knep som kan hjälpa mot de störiga krypen. Bäst av allt? Du behöver inte göra några inköp, allt som behövs finns garanterat redan hemma i köket!

Sommar, sol, picknick, glass, läsk – och så surrande getingar. ”Sitt still”, hojtar någon medan en annan försöker slå i hjäl getingen och en tredje viftar som en galning med händerna och blir stucken trots allt.

Ja, det här med getingar som inte lämnar oss i fred när vi vill njuta av härliga sommarmåltider på balkongen, uteplatsen eller i trädgården är ett problem. Och eftersom risken för en allergisk reaktion ökar vid varje stick, är det hög tid att ta upp kampen mot getingarna.

Hur blir man av med getingar?

Anticimex tipsar på sin hemsida om några enkla saker som kan underlätta getingsäsongen och minska risken för getingstick.

Tänk på det här inför och under getingsäsongen:

 • Ska du ta bort getingbon är det bäst att göra det på våren, och helst kvällstid eftersom getingarna då är inne i boet och håller sig lugnare än på dagen.
 • Undvik att vifta när en geting närmar sig.
 • Täck över kött och söta rätter vid måltider utomhus.
 • Ställ ut något gott till getingarna en bra bit från matbordet. Ett glas saft på en bänk längre bort fungerar alldeles utmärkt.
 • Undvik söta eller starka parfymer.
 • Drick inte ur en öppnad burk eller mörk flaska som stått ute. Ingen mår bra av att sätta en geting i halsen.
 • Gå inte barfota utomhus.
 • Bär inte kläder i starka färger, undvik gult och andra ljusa mönster.

Tycker du inte att dessa råd är tillräckliga är det just nu många människor runt om i landet som beskriver hur de framgångsrikt blivit av med getingarna med hjälp av en helt vanlig brun papperspåse! Så här gör du:

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Superknepet: Så blir du av med getingar

 1. Plocka fram en papperspåse för miljöavfall.
 2. Fyll med vanligt papper så att påsen får en stor, bullig form. Dra i hop den i toppen och tejpa.
 3. Knyt i hop med ett snöre och häng upp på lämplig plats. Klart!

Varför skrämmer en papperspåse bort getingar?

Förmodligen blir getingarna bortskrämda av påsen eftersom den liknar ett getingbo – och getingar vill helt enkelt inte befinna sig i närheten av andra getingbon och riskera konfrontation med andra djur.

Om det funkar eller ej vågar vi inte lova, men eftersom insatsen är så liten tycker vi att det är väl värt ett försök. Det krävs ju varken miljöfarliga kemikalier eller flera timmars arbete.

Så funkar påsen – se filmen:

Getingar gör även nytta

Kom i håg att getingar faktiskt också gör nytta genom att pollinera växter och äta upp skadeinsekter. Besväras du inte av dem finns det alltså en poäng i att låta dem leva och frodas även i din trädgård eller på din uteplats.

Foto: TT