Slipp myggen i sommar – så gör du din egen myggfälla

Myggen hör den varma årstiden till, men är inget särskilt trevligt inslag i sommaridyllen. Bli av med sommarplågan genom att tillverka din egen myggfälla. Det enda du behöver är en tom PET-flaska och tre ingredienser!

Solvarma kvällar i trädgården kan förstöras helt så fort vi hör det där irriterande ljudet som avslöjar att myggorna vaknat till liv och är hungriga. Myggor må vara utmärkt fågelföda, men helst slipper vi de blodsugande små insekterna helt och hållet.

Myggor är riktiga smittbärare och kan sprida sjukdomar som malaria och denguefeber på många håll i världen.

Myggor är riktiga smittbärare och kan sprida sjukdomar som malaria och denguefeber på många håll i världen. Foto: IBL Bildbyrå

Dessvärre är det stor risk för mygginvasion i stora delar av landet i sommar. SVT rapporterar att den kraftiga vårfloden i kombination med höga temperaturer är en bra grogrund för de aggressiva översvämningsmyggorna att kläckas.

– De är värst. Flera generationer ägg kan kläckas på en sommar och bli till enorma mängder. De är dessutom väldigt aggressiva och kan flyga 10 till 15 kilometer, säger Jan Lundström, verksamhetsledare för myggbekämpningen vid Nedre Dalälven, till SVT.

Så undviker du myggor

För att minska risken för en mygginvasion i trädgården, är det viktigaste av allt att göra miljön ogästvänlig för de små blodsugarna. Det gör du framför allt genom att ta bort alla vattensamlingar som bildats i gropar, hinkar och hängrännor och där myggen gärna lägger sina ägg.

Men oavsett hur väl förberedd du är, kan det vara svårt att värja sig mot myggorna. På marknaden finns mängder av dyra apparater som säger sig kunna fånga myggor, men innan du lägger dina slantar på dem kan den här myggfällan vara värd att testa. Du tillverkar den lätt och snabbt hemma – det enda du behöver är tre ingredienser och en gammal PET-flaska.

Så här gör du din egen myggfälla:

1. Ta en tom PET-flaska som rymmer två liter. Skär av ungefär en tredjedel av flaskan upptill med hjälp av en sågtandad kniv.

2. Häll i fyra matskedar brunt socker i flaskan. Tillsätt 2,25 deciliter varmt vatten och 1/4 tesked jäst och rör runt så att alla ingredienser blandas.

3. Ta till sist den avskurna toppen av PET-flaskan. Vänd den upp och ner och ställ ner i botten av flaskan. Se till att korken är avskruvad och att kanterna sluter tätt.

Myggorna sägs bli attraherade av den söta blandningen i flaskan. Och när de väl lockats in i flaskan kommer de aldrig mer därifrån. Ställ ut myggfångaren i trädgården, på balkongen eller inomhus och njut av en mindre myggig sommar!

På Youtube finns en video där du kan se instruktioner för hur du bygger din egen myggfälla steg för steg: