Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurerStäda med bikarbonat

Smarta knepet för att knäcka ägg utan skalbitar

24 okt, 2019 
Minna Wallén-Widung
Händer som knäcker ett ägg i en skål.
Trött på en massa kladd och skalbitar när du knäcker ägg? Då är det här tipset för dig!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tips och hacks i köket kan vi aldrig få nog av – oavsett om det gäller hur man på bästa sätt tar tillvara överbliven potatis, hur man får den vispade grädden så där perfekt fluffig eller hur man skyddar den hemgjorda sylten från mögel.

Se också: 5 anledningar att äta ägg varje dag

5 anledningar till att äta ägg varje dagBrand logo
5 anledningar till att äta ägg varje dag

Nu har turen kommit till ägget! Ägg är en storfavorit för många i köket eftersom de är både proteinrika och användbara till så mycket. Men att knäcka ägg är inte alltid det lättaste – ofta går skalet sönder och bitarna hamnar i skålen där vi inte alls vill ha dem. Att sedan få ut dem därifrån brukar bli en kladdig historia.

Ett knäckt ägg bland hela ägg i en äggkartong.
Att knäcka ägg utan kladd och skalbitar är faktiskt ganska enkelt. Foto: Shutterstock/TT

Knäck ägget mot en platt yta

Om du också är trött på att brottas med skalbitar i smeten, ska du testa det här knepet. I stället för att knäcka ägget mot kanten av skålen ska du göra det mot en platt yta. Att knäcka det mot skålkanten gör att äggskalet trycks in och därför lätt följer med ägget ut. Dessutom brukar sidan av skålen tendera att bli rätt kladdig eftersom vitan gärna rinner ut.

Annons

Att knäcka ägget mot exempelvis bordsytan eller diskbänken är betydligt mer effektivt – skalet krasar inte sönder och du kan enkelt hälla ner innehållet i skålen utan onödigt kladd.

Testa att lägga ut ett ark hushållspapper på ytan, knacka ägget försiktigt och dela sedan försiktigt på skalet vid sprickan när du häller ut innehållet i skålen. Inget skal och inget kladd! Skulle det ändå slinka med en liten skalbit är det enklast att ta det tomma äggskalet och fiska upp den med. Lätt som en plätt!

Tips på vad du kan laga med ägg

När ägget väl är knäckt och har hamnat i skålen kan det förvandlas till en rad olika maträtter och bakverk. Varför inte testa att laga en härlig ugnsomelett med kalkon signerad Fredriks fika? Eller en skånsk äggakaka med bacon och lingon? Annars kan vi tipsa om att ångsteka ägget.

Foto: Hemmets veckotidning

Det ger en krämig gula samtidigt som du slipper en bränd och svart undersida. Kokt ägg är också underbart gott – och så här skalar du det enklast.

Att äta ägg är nyttigt. De många näringsämnen som finns i ägg kan bland annat bidra till en förbättrad hjärnhälsa och en god syn. Fler hälsofördelar med att äta ägg hittar du här.

Källor: Köket, Mitt kök

Annons