Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Smarta knepet: Så blir du av med insekter inomhus

03 maj, 2018 
AvMinna Wallén-Widung
Bli av med insekter inomhus – vi lär dig hur.
Småkryp, spindlar och insekter tar sig lätt in när man har fönster öppna. Men med det här smarta – och miljövänliga – knepet får du insekterna att stanna kvar på utsidan!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kryp och insekter är inslag ur naturen som vi helst klarar oss utan, åtminstone inomhus. Träd och buskar utanför fönstret ökar risken för att spindlar, flugor, getingar och andra småkryp hamnar på fel sida av husväggen, och de har ofta en förmåga att ta sig in också genom den minsta springa. Och ofta vill man ju ha fönster och dörrar öppna på våren och sommaren.

Stina brände ut sig - och blev biodlareBrand logo
Stina brände ut sig - och blev biodlare

Ättika håller insekter borta

Men det finns ett enkelt och miljövänligt sätt att undvika en invasion av insekter där hemma. Undvik kemiska medel och vänd dig i stället till skafferiet. Ättika är ett riktigt universalmedel när det kommer till såväl städning som en rad andra hushållssysslor. Och visst fungerar det även mot kryp och insekter!

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Expressen Leva & Bo tipsar om att spreja fönsterkarmarna med en ättiksblandning för att hålla oönskade små gäster borta. Insekterna tål nämligen inte ättika, som kan skada dem, och håller sig instinktivt borta.

Annons

Gör egen spray mot getingar och insekter inomhus

Själva proceduren är nästan löjligt enkel. Blanda bara hälften ättika och hälften vatten i en sprejflaska. Spreja sedan fönsterkarmarna på både in- och utsidan. Klart!

Spreja fönsterkarmarna med ättiksblandning för att hålla spindlar och andra småkryp borta
Spreja fönsterkarmarna med ättiksblandning för att hålla spindlar och andra småkryp borta. Foto: IBL Bildbyrå

Om du oroar dig för att ditt hem ska lukta ättika efteråt, kan du vara lugn. Så snart ättikan har torkat försvinner lukten.

Har småkrypen redan hunnit smita in genom fönstret? Lugn, bara lugn – det finns smarta sätt att bli av med dem på.

Spindlar, till exempel, avskyr doften av pepparmynta. Testa att blanda några droppar pepparmyntsolja med vatten i en sprejflaska och spreja på olika ställen hemma. På så sätt håller du spindlarna borta, samtidigt som din bostad doftar härligt och fräscht! Fler smarta tips på hur du håller spindlar och småkryp borta hittar du här.

Annons