Smarta prylarna som gör att maten håller längre!

Förvaring för örter och avokado med lock.
I jakten på matsvinnet kan det vara bra att ha koll på vilka varor som håller längre än man tror. Det finns också fiffiga uppfinningar som gör att maten håller längre!

Ett bäst före-datum ska ses som just det; bäst före – att datumet på förpackningen har passerat behöver alltså inte innebära att det på något sätt är otjänligt. Självklart ska man vara uppmärksam på doft, färg och smak innan man använder något. Men det finns en del livsmedel som håller längre än man tror!

Livsmedel som håller länge:

Salt

Salt utan någon smaksättning håller i princip precis hur länge som helst.

Honung

Honung är en perfekt smaksättare som håller superlänge. Har ytskiktet kristalliserat sig? Värm bara honungen och rör om så försvinner det snabbt.

Nystädatkänsla: Så håller du diskbänken ren och fräsch - 5 enkla knep

Popcorn

Här har vi en riktig långliggare! Opoppade popcorn kan, förutsatt att de har förvarats mörkt och svalt, hålla i hela 30 år!

Torkade baljväxter

Torkade bönor och linser kan hålla upp till ett helt decennium efter sitt bäst före-datum.

Kryddor och buljongtärningar

Smaksättarna håller i flera år efter att bäst före-datum har passerats bara de förvaras torrt, svalt och mörkt.

Ris

Vitt ris håller i princip för alltid. Om du har ris där skalet fortfarande sitter på är det dock inte lika hållbart, fettet i skalet blir dåligt.

Men vissa saker är det extra svårt att hålla fräscha! Här tipsar vi om hur du får färska örter och överblivna avokadohalvor att hålla längre!

Så får du färska örter att hålla längre

Örter från mataffären har ofta kort livstid men det finns knep för att få dem att hålla längre!

Vattna. Örter ska vattnas regelbundet, men inte för mycket åt gången. Och undvik att chocka dem med kallvatten, håll vattnet ljummet.

Knipsa av. Vanliga kryddväxter vi köper i kruka mår bäst av att knipsas regelbundet. Passa också på att gallra örterna. De vi köper i mataffären är ofta för täta så dra försiktigt bort stänglar nerifrån roten så de som blir kvar får plats att växa sig starka.

Plantera om. Plantera om dem i större krukor med näringsrik jord och separera växten i krukan så att det finns mer utrymme att växa. Använd krukor med hål i botten så att överskott av vatten kan rinna bort.

Förvara dem i en örtförvarare.

Den här smarta örtbevararen håller dina örter fräscha betydligt längre, upptill tre veckor. Och det är mer lätthanterligt och miljövänligt än plastpåsar. Klipp dina örter ur krukan, ställ dem i örtbevararen och fyll på lite vatten genom öppningen på baksidan. Det är lätt att byta ut vattnet och dina örter kan enkelt stå upp.

Läs mer och köp örtbevararen här (reklamlänk från Allas shop)

Läs mer och köp örtbevararen här (reklamlänk från Allas shop)

Så får du avokadon att hålla i kylen

Hur gör man egentligen om man bara vill äta ena halvan av en avokado och spara den andra? Vi har ett par tips!

Pressa över citron för att slippa att avokadon blir missfärgad.

Förvara avokadohalvan tillsammans med några bitar rödlök i kylen.

Låt kärnan vara kvar så håller avokadohalvan färgen färgen bättre (funkar också utmärkt när man har guacemole över!)

Täck avokadon med ett lock.

Denna uppsättning av Avocado Huggers från Kitchen Craft gör att du kan njuta av god och nyttig avocado utana att du behöver äta upp hela på en gång. Silikonlocket passar över en halv avokado och gör att den håller sig fräsch längre. På så sätt kan du minska matsvinnet!

Läs mer och köp avokadolocket här (reklamlänk från Allas shop)

Läs mer och köp avokadolocket här (reklamlänk från Allas shop)