Städa efter husdjur – så löser du vanliga problemen

En kvinna städar upp efter sin katt.

Foto: Shutterstock/TT

Fläckar efter smutsiga tassar, dåliga lukter och hår efter ditt husdjur är snart ett minne blott!
Så får du bort djurhår – 5 enkla sätt som funkar

Att ha en hund eller katt är underbart och våra fyrfota vänner erbjuder ett välkommet sällskap och fin vänskap till oss människor. Men hur mycket vi än älskar de små liven så har de en tendens att smutsa ner i våra hem. Smutsiga märken efter leriga tassar, hår och dåliga lukter tillhör de vanligaste problemen som djurägare tampas med i vardagen och ibland kan det kännas som en omöjlig ekvation att ha rent och fräscht hemma samtidigt som man har ett husdjur.

Men misströsta inte, lösningen på utmaningarna är ofta enklare än vad man skulle kunna tro. Här går vi igenom de vanligaste utmaningarna med husdjur – och presenterar de enkla lösningarna för dig som vill hålla rent!

Hålla rent med hund eller katt hemma

Smutsiga tassar

Märken efter smutsiga tassar är ofrånkomliga för den som har ett husdjur som vistas både inomhus och utomhus. Om olyckan är framme och din hund eller katt trampar på en matta i soffan med sina smutsiga tassar bör du vara snabbt framme för att undvika att fläcken blir bestående. Blötlägg en bit hushållspapper och tryck över fläckarna och sug upp smutsen. Upprepa tills du fått upp all smuts och torka därefter torrt med en hårtork.

Hår

I princip alla husdjur fäller regelbundet och om du dras med hår på soffor och andra textilier är det alltid en bra idé att börja med att dammsuga upp det värsta. Det som blir kvar kan du få upp antingen genom att använda en klädrulle, lite tejp eller genom om att ta på dig ett par diskhandskar som du drar över materialet tills du fått bort allt.

Kissfläckar på tyger

Forskare: Det säger katten – så tyder du signalerna

Katter är underbara djur men när de markerar revir inomhus börjar en av de största utmaningarna; att få bort både fläck och dålig lukt.

Kissfläckar på mattor

Om katten har kissat på en matta kan du dränka området i kallt vatten och badda upp vätskan tills det är nästan torrt. Använd därefter ett mattrengöringsmedel på området och skölj det sedan ordentligt med kallt vatten igen och badda upp vätskan.

Kissfläckar på kläder

Skölj först området ordentligt med kallt vatten och låt sedan plagget ligga i blöt över natten med ett milt tvättmedel. Tvätta därefter plagget som vanligt.

Kissfläckar på ej tvättbara textilier

Blanda 15 milliliter vinäger med 5 deciliter vatten och använd en svamp för att försiktigt badda bort fläcken. Om fläcken redan har hunnit torka in bör du lämna in plagget till kemtvätt.

Kissfläckar på madrasser

Har olyckan varit framme på en madrass? Blanda vatten med textilshampo och badda på fläcken tills du fått upp den. Skölj med kallt vatten som innehåller lite desinficerande vätska.

Källa: Good Housekeeping