Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Så kan du städa med aluminumfolie – 3 smarta sätt

14 aug, 2023 
Aino Oxblod
FotografTT.
De flesta använder aluminiumfolie till att slå in mat med i kylen, eller att ha i ugnsformar vid matlagning.
Men den vanliga hushållsprodukten har många fler användningsområden än så, och kan med fördel användas vid städning.
Så här gör du för att städa med aluminiumfolie!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunnaBrand logo
Se också: 5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunna

Aluminiumfolie är en sådan där produkt som nästan alla har hemma i någon låda eller något skåp i köket – men som vi kanske nyttjar fullt ut. Den silvriga folien har nämligen fler användningsområden än att slå in rester med, eller hindra att mat bränner fast i ugnsformar eller -pannor.

Något många inte känner till är hur bra aluminiumfolie kan vara att städa med! Här är tre olika sätt att städa och rengöra saker med det vanliga hushållsföremålet!

Skrubba bort ingrodd smuts

Alla tillfällen där du i vanliga fall skulle plocka fram stålull, kan du egentligen testa att använda en boll av aluminiumfolie. Har du pannor och formar med ingrodd smuts och bränd mat – gnugga med aluminiumbollen så kommer det lossna lättare än du tror. Detta är dock inget du ska använda på teflonpannor eller köksredskap med ”non stick”-botten, då de repas av det.

Annons

Skrubba galler

Ugnsgallret har en tendens att bli riktigt smutsigt och svårt att rengöra med tiden. Men här kommer folien till räddning! Gör en boll av ett ark aluminiumfolie och börja skrubba bort den inbrända delarna. För extra effekt kan du kombinera det med lite såpavatten, om det brända på gallret sitter för hårt.

Aluminiumfolie har många funktioner i köket.

Glans till silverbestick

Har dina silverbestick sett bättre dagar? Då kan aluminiumfolie faktiskt hjälpa dem att få glansen tillbaka. Lägg folie i en panna eller form, och fyll den med kallt vatten. Addera sedan några teskedar salt i vattnet, tillsammans med ditt ärgade silver. Vänta sedan fem minuter innan du tar upp silverbesticken, sköljer samt torkar dem noggrant. Samma effekt kan du få genom att lägga in en boll av aluminiumfolie med silvret när du kör diskmaskinen – de kommer glänsa mer än på länge.

Källa: The Kitchn

Annons