Städexperten: Gör aldrig detta med din kaffebryggare – vanliga misstaget många gör
Ändå är vi otroligt dåliga på att ta hand om den ordentligt.
Städprofilen Kevin Florström berättar för Allas om hur man bäst tar hand om sin bryggare – bland annat genom att undvika vanliga misstaget!
Kaffebryggaren är en omtyckt hushållsapparat som går varm i de allra flesta svenska hem. En del har som rutin att förbereda bryggaren på kvällen, så att det bara är att trycka på startknappen dagen därpå, när det är dags att tillreda den där första skvätten morgonkaffe i ett väldigt sömndrucket tillstånd. Är du en av dem? Då borde du kanske tänka om.
Allas har träffat den virale och bokaktuelle Kevin Florström, som till vardags delar med sig av enkla och effektiva städtips i sina sociala medier under användarnamnet @kevinskvadratmeter.
Vanliga misstaget många gör – som förstör kaffebryggaren
Hans nya boka Hemguiden, som lanserades i dagarna, innehåller givetvis ett kapitel om hur man bäst tar hand om sina hushållsmaskiner, så även kaffebryggaren.
Trots att han själv inte kategoriserar sig som någon stordrickare av den svarta koffeindrycken har han stor inblick i vanliga fallgroparna – som faktiskt kan förstöra kaffebryggaren och påverka dryckens smakprofil till det sämre – nämligen förberedelserutinen.
– Jag skulle säga att det vanligaste misstaget med kaffe är att du häller ner vatten och låter det ligga. Du gör inte klart kaffet hela vägen, du bara förbereder för ett senare tillfälle, säger han och fortsätter:
– Det gör att det bildas väldigt mycket kalkavlagringar och kalkfläckar. Detsamma händer om du låter det färdigbryggda kaffet vara kvar i tillbringaren för länge.
Enkla städrutinen för kaffebryggaren: Kaffet blir godare
Kevin Florström vill uppmuntra till ett förändrat kaffebeteende, där man helt enkelt förbereder bryggaren och sätter i gång den vid samma tillfälle.
Dessutom är det en god idé att hälla upp allt det bryggda kaffet och skölja ur tillbringaren direkt. De små beteendeförändringarna kan nämligen hjälpa till att öka livslängden på din bryggare.
Utöver det vill han också påminna om en viktig städrutin: avkalkningen. Själv föredrar han att avkalka kaffebryggaren med ättika eller citronsyra. Något som går att läsa mer om i hans nya bok.
– Det är väldigt vanligt att man kalkar av sin kaffebryggare för sällan. Kaffet smakar godare om du kalkar av den regelbundet. De flesta, skulle jag säga, behöver göra det mer ofta än de gör i dagsläget, säger han och fortsätter:
– Bor man i Stockholmsområdet så blir det lite lättare än om man exempelvis bor i Uppsala eller i Skåne. Ja, hela södra Sverige egentligen, eftersom att vattnet är mer kalkrikt där.
