Superknepet som gör din bakning mycket enklare – sparar massa tid: ”Livsförändrande”
Det finns mängder av baktips där ute som vi verkligen gillar, men det här är nog ett av de allra bästa.
Det handlar om vårt kära smör – en trogen följeslagare i nästan all bakning...
Få rumsvarmt smör supersnabbt – 4 enkla tips
Vi listar här några tips för att få smöret att bli rumsvarmt snabbt.
1. Glas + vatten
Första tipset kom från min kollega som jag aldrig hade hört talas om men det är verkligen genialiskt! Det enda du behöver är vatten och ett glas.
Såhär beskriver hon tipset:
”Varje gång jag ska värma smör till rumstemperatur i mikron slutar det med en mindre explosion. Det kan inte bara vara jag som har det här problemet trots att jag ställt in lägsta värmen och vaktar som en hök. Att städa en smörig mikro är verkligen jättetråkigt och eftersom smör numera kostar en halv månadslön är det heller inget man vill slösa med. Men nu har min tonårsdotter visat ett helt life changing Tik tok-hack för perfekt rumstempererat smör på 30 sekunder.”
Såhär gör du
• Skär upp smöret du ska använda och ställ det på högkant.
• Ta sedan ett glas och fyll det med kokhett vatten. Låt stå någon minut så att glaset blir varmt.
• Häll sedan ut vattnet och placera glaset ovanpå smöret.
• Vänta 30 sekunder och voila! Perfekt rumstempererat varje gång!
2. Skär smöret i kuber – mikra supersnabbt
Nästa tips handlar om att skära upp smöret i mindre bitar (förslagsvis kuber) för att sedan mikra det supersnabbt! Mikra det i enbart 5 till 10 sekunder i mikron.
3. Hyvla ditt smör
En räddare i nöden i många fall är osthyveln som fungerar som ett utmärkt redskap för att få rumstempererat smör. Knepet att hyvla smöret gör det perfekt att använda som fyllning i dina bullar.
TikTok-konditorn Linnea Orvegård kör ofta detta tips, något hon berättat om för Allt om mat.
– Jag brukar alltid köra med osthyvel på smörblocket, och då hyvlar jag bara! Då blir det tunna skivor och så lägger jag det på en tallrik ovanpå vågen för då vet jag hur mycket smör jag måste hyvla. Det går på 2 minuter sen så får du det rumstempererat. Man kan ju köra mikro också men jag tycker det är mycket svårare att inte få det för mjukt.
Hon fortsätter:
– Om smöret blir för mjukt blir det mer som en vätska i degen, som att man lägger i mer mjölk vilket gör att du kommer behöva mer mjöl, och du kommer behöva använda mer ingredienser för att få den att gå ihop. Och är det rumstempererat smör som står i receptet då ska man använda det.
4. Riv smöret med en sil eller rivjärn
Linnea tipsar även om att man kan riva smöret på ett rivjärn. Annars kan man prova att använda sig av en finmaskig sil och pressa smöret genom den – då blir det snabbt mjukare, skriver Ica.
