Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Supertekniken gör ugnsluckan som ny igen

22 apr, 2020 
Åsa Österling
Har du också tröttnat på att skrubba den fettiga och nedstänkta ugnsluckan i glas? Med ett enkelt och miljövänligt knep blir den som ny igen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Rengöra ugnsluckans glas enkelt

När det är dags att laga mat vill vi ju bara att ugnen ska bara i sådär perfekt skick. Att sätta in noga förberedd mat i en ugn som luktar bränt eller har en ugnslucka som inte ens går att se igenom känns inte speciellt roligt. Och tyvärr är ju ugnen en av kökets absoluta smutsbovar. Den som tar hand om sin ugn enligt konstens alla regler städar den både noggrant och ofta, kanske till och med var tredje till sjätte månad – utöver att torka av den månadsvis. Men i praktiken känner nog de flesta av oss igen i situationen där det glöms eller prioriteras bort till fördel för roligare saker som att umgås med familjen.

Se knepet bakom den rena ugnsluckan här:

Så rengör du ugnsluckan på nolltidBrand logo
Så rengör du ugnsluckan på nolltid

De flesta av oss tar itu med de envisa prickarna på luckan först när krisen mer eller mindre är ett faktum och det inte går att se vad det är man lagar. Men hur rengör man då ugnens glas på bästa och mest effektiva sätt? Gärna genom så liten ansträngning som möjligt och med hjälp av naturliga medel och redskap som vi faktiskt redan har hemma?

Annons

För att sammanfatta: Det finns i princip lika många husmorstips för att rengöra ugnsluckan som det finns ugnar. Bakpulver, diskmedel, såpa, stålull, tandkräm och ättika är några av dem.

Viktigt att tänka på är att ugnens glaslucka kan vara känslig för repor och kräver en mjukare rengöring än till exempel galler och plåtar. Du bör alltså inte använda produkter med starka slippmedel. Tänk också på att använda en mjukare skurteknik.

Ett miljövänligt sätt att rengöra ugnsluckans glas på är med hjälp av aska.

Allt du behöver är hushållspapper, vatten och lite aska. Detta är med andra ord ett trick som passar dig med öppen spis eller braskamin alldeles perfekt!

Se också: Så rengör du ugnsgallret medan du sover

Så rengör du ugnsgallret – medan du sover!Brand logo
Så rengör du ugnsgallret – medan du sover!

Rengöra ugnsluckan med aska – så gör du

Dags att skrida till verket – och det kan faktiskt inte bli enklare. Fukta en bit hushållspapper, doppa i askan från braskaminen och gnugga bort smuts, fettfläckar och stänk från diverse maträtter. Lätt som en plätt – eller hur?

När du ändå är i farten rekommenderar vi att du upprepar samma procedur med kaminens glas, om du nu har ett sådant vill säga. Vi som brukar elda hemma är nog allt för medvetna om hur smutsigt glaset blir – och hur snabbt det faktiskt går. Och att se elden när man har tänt braskaminen höjer ju mysfaktorn rejält!

Källa: Sköna hem, Facebook, Fintrent.se

Annons