Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Ta bort stearin på duk – så lyckas du

09 nov, 2020 
allas.se redaktionen
Att få bort stearin som på bilden är en enkel match när du använder knepet i artikeln.
Att få bort stearin från dukar behöver inte vara svårt. Det krävs inget ljushuvud för att lyckas med det här knepet – utan det är som dukat för succé.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Frysknepet – så får du bort stearin från duken

Börja med att peta bort stearinklumparna, det är lättast om du först kylt dem med is i en plastpåse en stund. Borta sedan försiktigt bort stearinet. Efter det brukar fläcken gå bort i tvätten, om inte efter första så andra gången du tvättar duken. Det här är ett gammalt säkert husmorstips men det är viktigt att tänka på en särskild grej om duken skulle vara lite till åldern gången:

Om duken är för gammal och skör för att klara ett 60-gradersprogram så gnugga fläcken med ljummet vatten och galltvål eller blötlägg duken i ljummet vatten uppblandat med tvättsåpa innan du tvättar den som du brukar.

Se också: Så blir du kvitt stearin och ljusstumpar

Så blir du kvitt stearin och ljusstumparBrand logo
Så blir du kvitt stearin och ljusstumpar

Ta bort stearin från duken med ett strykjärn

Om knepet med att lägga duken i frysen för att bli av med stearinfläcken inte riktigt räcker till går det att hjälpa dig själv på traven med ett strykjärn.

Annons

Om du först fryser och skrapar för att få bort stearinet så kan du sen lägga ett papper med bra uppsugningsförmåga – säg hushållspapper som exempel – och sen stryka på låg värme för att bli av med stearinfläcken.

När stearinet smälter så sugs det upp sakta men säkert i pappret. Däremot kan pappret ”mättas” och tänk därför på att röra på det under tiden och eventuellt byta ut det om det blir helt täckt.

Sug upp stearinet från duken

Är du orolig över att strykjärnet blir för varmt för hushållspapper kan du ta kaffefilter som också kan suga upp stearinet när det smälter.

Skulle en fettfläck envisas med att vara kvar kan du få bort den med fläckborttagningsmedel, galltvål eller till och med diskmedel.

Färgat stearin – så får du bort det från din duk

Stearin som fastnar på duken går att få bort med knepen ovan – men skulle det vara så att stearinet som spilldes på duken är färgat så kan det behövas ett steg till.

Mellan pappersstrykningen och innan tvätten så kan det krävas en blötläggning. När du har använt strykjärnet så kan du lägga duken i blöt med fläckborttagningsmedel innan du tvättar duken som vanligt.

Källa: Antik & Auktion, Femina.se

Annons