Artikeln innehåller reklamlänkar

Torr luft inomhus? Här är 5 smarta knep för att slippa

Mörkhårig kvinna som håller sig för bröstet och hostar.

Rethosta eller torrhosta är en av symptomerna för torr luft.

Foto: Stockfoto/TT

Torr hud, huvudvärk, rethosta och irriterande ögon? Vi har nog alla varit med om hur torr luft inomhus påverkar oss. Vi har hittat husmorstipsen som hjälper!

Det är inte konstigt att luften kan kännas torrare inomhus ibland, speciellt under vinterhalvåret.

I det kalla vädret under vintern kan luften nämligen inte hålla lika mycket vattenånga som i varmt väder. All utrustning vi använder för att göra våra hem vara, såsom element och värmepanna, gör också att luften blir torrare.

Se också: Skippa nässprayen – 5 husmorstips som lindrar nästäppan
0:51

Efter reklamen: Se också: Skippa nässprayen – 5 husmorstips som lindrar nästäppan

(0:51)

Slå på ljud

Vi människor förlorar även mellan 20-25% mer vätska genom andning och genom huden under vintern än vad vi gör under sommaren.

Men hur vet du om du har torr inomhusluft? Om du känner att din hud är torr, får sprickor på läpparna, rethosta, huvudvärk eller irriterande ögon. Ja, då låter det verkligen som att det är torr luft som spökar!

Vi har listat de bästa knepen för att få bukt på problemet.

Vatten i skålar

Fyll några skålar med vatten och placera ut dem i närheten av de varma elementen. Vattnet kommer då sakta men säkert att avdunsta och bidra till fuktigare luft.

Blöt handduk

Tvätt som hänger på ett element.

Foto: Stockfoto/TT

Har du elementen igång kan du även hänga en blöt handduk (eller din blöta tvätt som behöver torkas) över det varma elementet.

Men det finns element som inte får övertäckas, så det måste du har koll på innan du testar! Annars kan du hänga upp de blöta plaggen vart som helst i rummet.

Växter

Fredskalla

Fredskalla är bra för att återfukta hemmet.

Det finns växter som gör under för att motverka torr luft. Speciellt de med stora gröna blad. Visste du att ungefär 90% av allt vatten vi ger växterna avdunstar och hamnar i luften? Men när luften är torr så avger växten mer fukt än vanligt, så de kan behövas vattnas oftare.

9 växter som ger bättre luft i alla rum

Nässköljning

Då den torra luften inomhus dessutom torka ut slemhinnorna så kan nässköljning vara värt att testa. Nässköljning fuktar nämligen slemhinnorna. Det är även många som använder nässköljning för att bota förkylning, snuva och allergiska reaktioner, så den lilla prylen är bra till mycket!

Här hittar du en lättanvänd nässköljare. (länk till Meds)

Luftfuktare

Sedan finns det såklart en smarta pryl som är räddare i nöden för torr luft – luftfuktaren. Det finns en hel uppsjö av olika sorters luftfuftare.

Det är rekommenderat att placera luftfuktaren i det rum man spenderar mest tid i, för de flesta blir det då vardagsrummet eller sovrummet.

Här kan du köpa en lättanvänd och effektiv luftfuktare. (länk till butik)

Så hänger du tvätt utan torkställning – och slipper stryka