Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Undvik äta detta under rötmånaden – minskar risken

04 aug, 2025
author Jenny Toresson
Jenny Toresson
Foto: Shutterstock/TT
Vi är mitt i rötmånaden, när bakterier frodas som allra mest. Här är 7 livsmedel du bör vara extra försiktig med, eller rentav undvika – om du vill minska risken för sjukdom.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
6 vanliga hygienmissar (nästan) alla gör i köket!Brand logo
6 vanliga hygienmissar (nästan) alla gör i köket!

Enligt gamla tradition infaller rötmånaden mellan 23 juli till 23 augusti. Det innebär att matvaror är extra känsliga.

Begreppet rötmånad kommer från folktro och astrologi, som överlevt in i modern tid. Det menar Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket, som Aftonbladet har pratat med.

Rötmånaden är alltså något man ska ha i åtanke under andra delar av året, och inte endast under dessa datum.

– Det är en period på året då det ofta är varmt och fuktigt, vilket gynnar mögel och bakterier. Det är en period då man kan behöva tänkta till lite extra, kanske. Det gäller förstås samma sak vilken tidpunkt som helst på året, men framför allt på sommaren, säger han.

Det ska du tänka på under rötmånaden

Enligt Livsmedelsverket finns några saker att tänka på under dessa varma och fuktiga perioder. Bland annat att hålla maten kyld från affären hem till kylskåpet, förslagsvis i kylväskor. Inte låta kylvaror stå framme mer än två timmar, god handhygien samt ett tillräckligt kallt kylskåp, rekommenderat 4 grader.

Så rengör du köksvasken busenkeltBrand logo
Så rengör du köksvasken busenkelt

Om man äter livsmedel som blivit dåliga på grund av rötmånad kan man bli matförgiftad, det vill säga drabbas av kräkningar och diarré.

Annons

Om man följer råden för hur man ska hantera livsmedel under dessa perioder är det oftast ingen fara. Men om du är extra nojig för sjukdom så finns det några matvaror du bör vara försiktig med, eller rentav undvika. Se mer i faktarutan!

Rötmånad – var försiktig med att äta det här


Kylvaror – som stått framme mer än 2 timmar. Yoghurt, ost, mjölk etc. kan snabbt surna.

Mat/buffémat – som stått framme mer än två timmar.

Fisk och skaldjur – extra känsliga för värme.

Ris – som stått framme längre än två timmar. Kan dra till sig bakterier värmetåliga toxiner som inte försvinner vid uppvärmning.

Köttfärs och kyckling – viktigt att den måste vara helt genomstekt. Gäller även utanför rötmånad.

Frukt, grönt och bär – Förstörs snabbare av mögelsvamparna som bildas av värmen.

Bröd – förstörs snabbare av mögelsvampar.

Källa: Livsmedelsverket, Min doktor, Svt, Allt om mat

Annons