Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Vårstäda som på mormors tid!

08 apr, 2022 
Louise Werner
Städa
Städningen förr såg helt annorlunda ut, men det finns bra tips att hämta .
Självgående dammsugare och väldoftande rengöringsmedel i all ära, men ibland behövs det en rejäl storstädning som på mormors tid. Här kommer några bra knep med inspiration från svunna tider, för en lyckad vårstädning.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Först och främst; tänk på att städa i rätt ordning. Det är ingen idé att först dammsuga och torka golv, om du sedan river ner en massa damm och smuts från skitiga hyllor. Det kan sägas självklart, men så är inte alltid fallet.

Plocka undan först

Enligt gamla husmorsböcker plockade man förr ut alla möbler och ställde i ett rum innan man började med städningen. Det är kanske att ta i lite för mycket, men det finns helt klart en bra poäng i att plocka undan ordentligt innan du börjar städa, för att komma åt överallt.

Se också: 5 ovärderliga städhacks som underlättarBrand logo
Se också: 5 ovärderliga städhacks som underlättar

Tänk på klädseln

Det är lätt hänt att få fläckar och känna sig dammig efter en rejäl städning. Därför är det bra att ta de plagg du är minst rädd om när det blir städdags. Förr använde man ofta förkläde vid städning. Ingen dålig idé det heller. Om förklädet dessutom har lite större fickor, är detta perfekt att kunna lägga smågrejer i som man ofta hittar under städandets gång.

Annons

Håll det enkelt

Idag finns en uppsjö av olika rengöringsmedel att välja bland, därför kan man lätt tro att det dyraste och mest komplexa rengöringsmedlet är bäst. Så behöver det inte alls vara. Bra rengöringsmedel till både fönster och annat är helt enkelt vanligt vatten och diskmedel.

Komplicerade anordningar med olika borstar och putsdukar är heller ingen nödvändighet. Med en vanlig skurhink och trasa kommer man långt. Tänk också på att vissa ytor såsom handfat och kromade ytor, lätt kan skrapas upp om man använder för riviga produkter när man tvättar dem.

Städning
Diskmedel, trasa och vatten räcker långt i städningen.

Frisk luft - friskt humör

Förr piskade man alla mattor utomhus och hängde gärna ut sängkläderna genom fönstret.

Det är ett bra sätt att lufta textiler och kuddar utomhus. Att öppna fönster och dörrar för en rejäl vädring när man städat klart är också ett bra tips för att få in frisk luft. Idag är våra hem oftast allt för täta så att ventilationen inte är tillräcklig, vilket gör vädringen ännu mer nödvändig.

Fönster
Att vädra ordentligt gör susen för inomhusluften.
Annons