17-åriga Sara såldes som sexslav

17-åriga Sara såldes som prostituerad.
På dagarna gick Sara i skolan som alla andra barn, på kvällarna tvingades hon sälja sex till främmande män. Saras bästa vän Maria hade listigt lurat in henne i prostitution.

Sara Persson ger ett lugnt och samlat intryck. Vi sitter på ett kafé i Kristianstad, på ytan är hon som vilken 31-årig tvåbarnsmamma som helst.

Men under hennes yttre döljer sig ett djupt mörker. En hemsk berättelse om en tonårstjej som tvingas bli sexslav och under nästan tre år tvingas in i drogberoende och förnedring av sadistiska sexköpare.

Framöver ska hennes upplevelser komma ut i bokform. ”Mitt namn är Sara Persson” är arbetsnamnet. Tillsammans med författaren Mattias Olofsson berättar hon om verklighetens trafficking och det hon utsattes för. I boken beskrivs en värld som är cynisk och brutal.

– Jag vill dels berätta för min egen skull, dels för att hjälpa andra tjejer som hamnar i samma situation eller som riskerar att hamna där. Ingen ska behöva gå igenom det jag gjort, säger Sara.

Turbulent uppväxt och droger

Hon berättar om en turbulent uppväxt i Åhus med alkoholism och våld i familjen. Sara var elva eller tolv år när hon började dricka hemma. Det var inkörseln i drogmissbruket som eskalerade i 14-årsåldern med amfetamin och hasch.

– Många av de kompisar jag hade då lever inte i dag, säger hon eftertänksamt.

Drogmissbruket innebar att skolan blev lidande. Hon hamnade i resursklass, men var sällan där.

– Det gick betydligt bättre för mina syskon som klarade skolan med bra betyg.

Socialen var inkopplad och periodvis bodde Sara i fosterfamilj. Hon slutade skolan med ofullständiga betyg och placerades på en internatskola i norra Skåne där hon skulle ta igen det hon missat i grundskolan och skaffa sig gymnasiekompetens.

Den placeringen blev början på ett drygt tre år långt helvete. Redan första dagen träffade hon en kille som var några år äldre och de blev tillsammans. Han verkade från början snäll och omtänksam, men vände snabbt.

Blev misshandlad

– Han slog mig så gott som varje dag och jag var rädd för honom eftersom han tillhörde ett kriminellt nätverk.På skolan gick också en jämngammal tjej från Malmö, vi kan kalla henne Maria. Hon var den som tröstade och ställde upp för Sara efter slagen.Efter ett år kastades den våldsamme pojkvännen ut från skolan och förhållandet tog slut. Nu skulle det bli lugnt trodde Sara som fått en nära relation med Maria.Läsarberättelse: Min man förgrep sig på vår dotterLäs mer

– Jag berättade allt för henne, om mig själv och min uppväxt. Jag berättade om min lillasyster som jag ömmade mycket för. På helgerna åkte jag ofta med Maria till Malmö där vi var ute och festade. Jag träffade hennes pappa och hennes farbror samt två andra killar som hade en pizzeria. De gav mig alkohol och droger som jag aldrig behövde betala för. Jag tyckte att både Maria och männen var schyssta mot mig.

I själva verket var allt en väl uträknad konspiration mot henne. För varje besök i Malmö drogs snaran åt.

En helg åkte flickorna till Marias farbrors lägenhet och Sara anade genast oråd.

– I lägenheten stod några stolar uppradade. På fyra av dem satt andra tjejer, den yngsta var nog bara tolv år. Marias farbror beordrade mig att sätta mig ned på en av stolarna.

Hot om tortyr

Nu var den vänliga och gemytliga tonen bortblåst:

”Nu ska du lyssna jävligt noga. Vi vet allt om din familj och var de bor. Nu ska du bara göra som vi säger, annars söker vi upp dem och kommer att tortera din lillasyster om du inte lyder oss!”

Maria stod och tittade på. Hon sade inget.

– Jag var livrädd, berättar Sara.

Sedan forslades hon och de andra tjejerna iväg till en trerumslägenhet utanför Malmö.

– Där fanns inga möbler, bara madrasser i rader på golven. Det gick inte att ta miste på vad det handlade om. Det började med att Marias farbror våldtog mig. När han var klar sade han att jag fått alkohol och droger av dem som jag nu skulle betala tillbaka. Så kom kom första kunden. Han var snäll och jag hoppades att det bara skulle bli några gånger, så jag betalat för drogerna de gett mig.

Men helvetet hade bara börjat.

Droger och sex

Sara fick skjuts tillbaka till skolan. Nu var inte Maria den goda vän hon varit tidigare.

– Hon kallade mig jävla hora och sade att jag skulle komma ihåg det hennes farbror sagt till mig. Hon övervakade mig. Jag var förtvivlad och livrädd.

Varje kväll smusslades Sara ut vid elvatiden. Då kom en bil och körde henne till Malmö där hon skulle sälja sex till kunder.– Det kunde vara i en lägenhet, på ett hotell, hemma hos någon. Marias farbror och hans båda medhjälpare tvingade mig också att ta droger för att vara medgörlig och brytas ned. Tidigt på morgonen kördes jag tillbaka till skolan så jag var i tid till frukosten. Jag var då så trött att jag lade mig direkt. Skolan kontaktade min mamma och undrade varför jag alltid var trött, men något annat hände inte.Nästan varannan kvinna drabbad av sexuella övergreppLäs mer

Varje dag präglades av ångest inför kvällen och natten.

– Ibland lät de mig vara, för att jag skulle kunna återhämta mig. Jag var hemma hos mamma, som skilt sig, på loven. Men då kände jag bara skam och var oerhört aggressiv och utåtagerande. Ju längre tiden gick, ju mer beroende av drogerna blev jag också.

Rädd för män

Männens hot om vad som skulle hända hennes lillasyster och Marias vakande ögon på skolan gjorde att Sara inte vågade berätta för någon.

– Vid ett tillfälle blev jag skickad till kuratorn på skolan som skulle ta reda på varför jag alltid var trött. Maria visste jag skulle dit, jag visst att hon stod utanför och lyssnade. Jag skrev på en lapp till kuratorn ”hjälp mig”. Hon bara tittade på mig och skrev tillbaka ”vad ska jag göra?” Hon förstod aldrig mitt rop på hjälp och varför jag skrev lappen. I efterhand har jag fått sms där hon skrev att hon ångrade att de inte gjorde mer för mig.

Under två och ett halvt år såg dagarna ungefär likadana ut för Sara.– En del kunder var snälla, medan andra var djävulska och ville slå och förnedra mig. Gjorde jag inte kunderna nöjda fick jag ordentligt med stryk av hallickarna efteråt. De slog alltid på ställen som inte syntes, så att ingen på skolan skulle reagera.Saras tid som sexslav fick ett dramatiskt slut. Efter att ha varit borta ett par veckor bestämde Maria träff med Sara i Malmö.Tinderdejten var en stalkare – förstörde Eydis livLäs mer

Gruppvåldtäkt

– De som ägde pizzerian tvingade ned mig i ett mörkt och kallt källarrum. Där blev jag gruppvåldtagen av olika män under två dygn. Jag fick varken mat eller vatten. Nu var jag övertygad om att de skulle döda mig. I stället släppte de mig och sade att jag var fri. Men om jag berättade för någon skulle de komma tillbaka, och då skulle jag få gå igenom samma sak igen. Jag var helt apatisk när jag kom tillbaka till skolan, orkade inte ens gå på toa själv.

Då gjorde skolan ett drogtest och Sara hamnade på behandlingshem.

– Jag bestämde mig för att bli drogfri. Jag lämnade skolan och flyttade till Kristianstad, men hade flera återfall.

Då fick hon kontakt med en kille hon lärt känna i tonåren, men som hon tappat kontakten med.

– Vi gick på vår första dejt dagen innan nyårsafton 2005. Jag var och är väldigt rädd för män, men fick ett sådant förtroende för honom. Han var så snäll och blyg, och väldigt försiktig av sig. Vi blev tillsammans och i mars 2007 fick vi en dotter. Nu har vi även en son på sex år. Under småbarnstiden läste jag upp mina betyg och utbildade mig till undersköterska. Jag jobbade sedan på en demensavdelning.

Under åren har Sara burit på sin mörka hemlighet.

– Jag berättade lite efter hand för min sambo, men inte allt. Inte förrän jag för några år sedan lyssnade på radiodokumentären ”Verklighetens Lilja 4-ever” som handlar om en flicka som hamnar i trafficking.

Sjukskriven

Dokumentären rev upp djupa sår och minnen.

– Jag var tvungen att sjukskriva mig. Jag kom i kontakt med en psykolog som förklarade att jag råkat ut för posttraumatiskt stressyndrom. Jag blev inlagd på en psykiatrisk avdelning för behandling. Det var strax innan min pappa dog, han besökte mig på sjukhuset och fick höra vad jag gått igenom.

Sara bestämde sig också för att samla övriga familjen och berätta allt.

– Min mamma tog väldigt illa vid sig. Men min sambo tog det väldigt bra och har stöttat mig. Han är världens bästa man.

Förra året gjorde Sara en polisanmälan mot männen som använt henne som sexslav. Men hon tog hon tillbaka den och utredningen lades ned.

– Jag är fortfarande rädd att de ska angripa min familj och mina barn, det har jag haft mardrömmar om. Jag har även mardrömmar om det jag varit utsatt för, men jag hoppas det ska bli bättre. Det är klart jag hatar männen som sålde mig och utnyttjade mig. Nu hoppas jag kunna gå vidare med mitt liv och göra det jag drömmer om. Mitt nästa mål är att utbilda mig till sjuksköterska.

Text och foto: Mikael Svensson