Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

5 anledningar till att narcissister är så farliga

03 sep, 2020 
Sandra Hiort
En man med narcissistiska drag poserar framför kameran.
Narcissister kan inte bara göra livet svårare och jobbigare för människor i sin omgivning. De kan vara direkt farliga också. Här är fem anledningar det beror på.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Narcissister kan göra livet svårt för människor omkring dem, genom att mobbas, inte hålla vad de säger att de ska göra, eller genom att inte respektera gränser. Det påverkar självkänslan på dem som utsätts för narcissistens beteende. Även om de kanske inte tänker på det just då, när det händer.

Se också: Min vän bränner ut sig – vad ska jag göra?

Psykologen svarar: Så hjälper du din utbrända vänBrand logo
Psykologen svarar: Så hjälper du din utbrända vän

Men narcissister kan göra mer skada än så, det menar psykologen Claire Jack. Hos Psychology Today listar hon fem anledningar om varför narcissister är så farliga:

1. De har ingen respekt för experter

Eftersom narcissister tror att de vet bäst – vad det än gäller – så lyssnar de väldigt sällan på experter eller råd från dem. Det kan handla om allt ifrån läkare till byggnadstekniker.

Och oavsett om det handlar om deras egen hälsa eller liv, eller någon i deras närhet, så kan det bli farligt om man väljer att ignorera experters råd och instruktioner.

Annons

2. De agerar utan att be om råd

Om en narcissist är övertygad om att hen gör rätt så spelar det ingen roll vad andra tycker. Och även om de egentligen inte vet vad de gör så tror de ju det själva. Det här gör att de lätt sätter sig själva och folk i deras närhet i farliga situationer.

3. De utsätter andra för fara

För att få uppmärksamhet, eller för att få som de vill, har de inga problem med att utsätta andra för faror. Allt för att tillgodose sina egna behov.

4. De har låg empati

De flesta av oss tar hänsyn till hur våra beslut påverkar andra och andras känslor. Vi kan se på situationer på olika sätt. Den förmågan saknar narcissister oftast. De är intresserade av att vinna och dominera framför att ta hänsyn till andra. Vilket gör att de kan sätta andra i farliga situationer.

5. De gillar drama

Eftersom drama ofta ger uppmärksamhet, vilket många narcissister inte kan få nog av, så gillar de det. De är experter på att spela ut människor mot varandra och har inga problem att skapa situationer som gör andra rädda och upprörda.

Källa: Psychology Today

Annons