Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

6 frågor du bör ställa dig innan du begär skilsmässa

01 nov, 2019 
Malin Ny
Brustet hjärta med splittrad familj
Funderar du på att ta ut skilsmässa? Det finns frågor du bör ställa till dig själv innan du tar det avgörande beslutet. Det är frågor som gäller rent praktiska saker, men också känslor och att sätta gränser.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att fundera på att avsluta en relation och ta ut skilsmässa är aldrig lätt. Det finns tusen saker att ta hänsyn till – allt från känslor och minnen till praktiska saker som ekonomi och boende. Oftast finns det heller inga enkla svar och kanske ekar meningen ”gör jag verkligen rätt?” i bakhuvudet konstant.

– Det är ju många insikter som brukar komma när man funderar på skilsmässa och kanske satt igång den processen, säger Charlotte Sander, diplomerad samtalsterapeut.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Plötsligt så möts man på ett nytt sätt, kanske ser sidor som man inte sett tidigare, på både gott och ont. Delar av skilsmässoprocessen behöver man ha stor acceptans för, det kommer att komma sårade känslor, fortsätter hon.

– Förlåtelsen är ju något som också är viktigt att komma ihåg i den här processen, inte bara förlåta varandra utan även förlåta sig själv. Jag brukar lite skämtsamt säga att vi borde börja med att skilja oss från varandra för det är först då vi ser hur partnern och man själv verkligen reagerar och är.

Annons

6 saker att tänka igenom före en skilsmässa

Innan skilsmässan är ett faktum, vilka frågor bör du ställa till dig själv och vad ska du tänka på? Här är Charlotte Sanders bästa tips.

1. Varför tvekar jag?

– Börja med att titta inåt och tänk igenom vad det är som har lett fram till tankarna kring att skiljas. Vilken roll har jag själv haft och vad är det som gör att jag tvekar? Är det den praktiska tryggheten eller är det att jag känner någon slags känslomässig trygghet som gör att jag väljer att stanna även fast jag kanske egentligen inte vill? Är det för att jag känner att jag för alltid kommer att få leva ensam, aldrig uppleva kärlek? Att få ge kärlek och få ta emot kärlek. Många klienter berättar för mig att det oftast är skälen.

2. Hur ordnar jag det praktiska?

– Tänk över hur det blir med barnen, kommer det att bli en kamp om dem? Tänk igenom hur det blir med hemmet, vännerna och ekonomin. Sådant som är mycket avgörande men kanske svårt att få exakt grepp om på förhand.

Annons

3. Kan jag se min partner med en ny person?

– Fråga dig själv om du kan se din partner med en ny person vid sin sida och tycka att det är okej.

4. Kommer jag/vi att kunna släppa taget?

– Kommer ni att kunna släppa taget om det liv ni har haft och endast ha kontakt om det som är mest nödvändigt, exempelvis barn? Det är inte helt ovanligt att man håller kvar både en del av praktiska saker mellan sig samt känslomässiga.

5. Var ska jag sätta gränserna?

– Var behöver dina gränser gå för att du ska känna att du kan börja leva ett nytt liv och vad behöver jag respektera hos min partner för att släppa taget helt?

6. Har vi gjort allt?

– Har ni exempelvis sökt professionell hjälp, kanske inte alltid för att se om det går att lappa ihop utan även för att skiljas på ett bättre sätt?

Av Malin Ny/Måbra.com

Foto: TT

Annons