Lästips: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Äldreboendets drag för att öka glädjen i coronatider – hästar

31 mar, 2020 
https://image.allas.se/image-202049?imageId=202049&width=1320&height=1320&cropw=41.54&croph=62.5&x=29.08&y=4.02
Marcus Alm
AvMargaretha Malmgren
Foto: Privat
På grund av coronaviruset får inte släkt och vänner besöka anhöriga på äldreboenden i landet. På Elmstagården hade man en lysande idé: Låt små hästar besöka de äldre. Och det var minst sagt uppskattat.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Fina initiativet av äldreboendet

Människor på besök är inte välkomna – däremot funkar det bra med djur.

Inlägget ovan, från äldreboendet Elmstagården, visar på hur det svenska samhället kraftsamlar och visar upp sig från sin bästa sida. När en av de boende på hemmet ville få klappa en häst tog personalen tag i saken och på bara några timmar hade de besök av shetlandsponnyer som glatt travade fram och blev klappade.

Isoleringen skapar ensamhet på äldreboenden

– Coronasituationen tar mest på de gamla, det är de som måste isolera sig. Vi ville göra något aktivt för att de ska ha det bra. Såklart gör vi hela tiden aktiviteter, men nu ville vi göra något mer, säger Hélène Park som är aktivitetscoach på äldreboendet.

När en av damerna som bor på Elmstagården kände sig uppgiven under torsdagen frågade Hélène vad hon skulle vilja göra för att må bättre.

Annons

– Hon svarade att hon ville klappa en häst, skrattar Hélène.

Men inget uppdrag är för stort eller för svårt om bara viljan finns. Efter ett samtal hade Hélène ordnat så att en häst skulle komma och besöka de äldre.

– Ingen trodde väl att jag skulle fixa det, men jag har en kompis som har ett stall ett par kilometer härifrån. Jag frågade om hon kunde tänka sig att komma över med en shettis till boendet.

Glädjen bland de äldre blev total

Sagt och gjort, snart hade Hélènes vän skickat över tjejerna Charlie och Enya som tog med sig inte bara en, utan tre, små shetlandsponnyer. Medan tjejerna väntade utanför äldreboendet – det råder ju besöksförbud för människor – tog Hélène och hennes kollega med sig ponnyerna runt i rummen och korridorerna bland de äldre.

Och effekten lät inte vänta på sig.

– De blev jätteglada och damen som hade kommit med önskemålet om att få klappa en häst blev så imponerad över att jag lyckades! säger Hélène glatt.

Annons

Även hästarna verkade gilla läget.

– De var så coola, de fann sig helt och hållet och följde bara med som om de aldrig gjort något annat än att hälsat på gamlingar.

Se också: Anna-Lena kör ut mat till riskgrupper

Handlaren Anna-Lena kör ut mat till personer i riskgruppenBrand logo
Handlaren Anna-Lena kör ut mat till personer i riskgruppen

Nytt önskemål från de boende

Hélènes fina handling för de äldre har fått stort gehör bland allmänheten efter att inlägget med bilderna publicerades på boendets Facebook-sida.

– Det har blivit så stort! Det trodde jag aldrig att det skulle bli. Över hundra tusen har redan tagit del av inlägget och flera tidningar har ringt. Hela Sverige verkar ha koll på Elmstagården! skojar Hélène.

Damen som bad om att få klappa en häst har nu kommit med ett nytt önskemål.

– Det skulle ju vara kul att få klappa en ko, berättar Hélène att hon sagt.

Och precis som med hästarna tar aktivitetscoachen de gamlas drömmar på allvar.

Annons

– Boendet ligger ju på landet så här finns en hel del bönder, resonerar Hélène. Det skulle inte vara omöjligt, men det hänger på logistiken. Jag ska nog ändå försöka få till den där kossan!

Vill du se fler bilder och läsa mer om Elmstagården? Här hittar du deras Facebooksida.

Annons