Alexandra blev lurad på flera hundra tusen av sin bästis mamma

Alexandra Pettersson från Linköping har flera hundra tusen kronor i skulder efter att ha blivit lurad på pengar av sin bästa väns mamma.

Foto: Jan-Erik Ejenstam

Alexandra var bara tonåring när hon gick med på att köpa en klänning på nätet åt sin kompis. Kompisens kärleksfulla mamma skulle ju absolut betala tillbaka. Men när mamman började ta lån i Alexandras namn var bollen i rullning.
– Bedrägeriet har påverkat hela mitt liv, säger Alexandra.

När Alexandra Pettersson var 19 år gammal vändes hela hennes liv upp och ner. Fram till dess var hon en helt vanlig tonåring som skötte sig, betalade räkningarna i tid och hade kul med kompisarna.

I dag är hon 28 år och skuldsatt upp över öronen för att hon litade på en kvinna som sade sig älska henne lika högt som om hon var hennes egen dotter. Men kvinnan visade sig vara en bedragare som lurade till sig lån efter lån i Alexandras namn, och skuldbördan växte snabbt.

Anna tvingades betala sin mans skulder

Alexandras totala skulder uppgår i dag till 350 000 kronor, men trots att kvinnan är dömd för bedrägeri får hennes offer inte ett öre. Alexandra tvingas leva på existensminimum och har en tusenlapp kvar att klara sig på när hyra, försäkringar, abonnemang och avbetalning på lånet är betalt.

– Jag ser hur mina vänner förlovar sig, skaffar barn och köper bostad, säger hon uppgivet. Men själv har jag inte råd med någonting och det gör mig ledsen och nedstämd, säger Alexandra.

Lämnade aldrig ut sitt Bank-id

Det började med att Alexandra var en del av ett tjejgäng som hängde ihop. En av tjejerna var dotter till den dömda kvinnan.

Alexandra och kompisen är båda uppvuxna i Linköping och hade känt varandra länge, och på senhösten 2013 skulle Alexandra för första gången följa med henne hem. Där träffade hon kompisens mamma, som verkade vara ett under av kärlek och välvilja och genast tog Alexandra under sina vingar. Vad hon inte visste då var att den vältaliga mamman hade två sidor.

Alexandra Pettersson i Linköping var 19 år när hennes bästa väns mamma lurade henne på pengar.

Till en början lurade den dömda kvinnan Alexandra genom att använda hennes personuppgifter till att köpa saker på nätet.

Foto: Jan-Erik Ejenstam

Alexandra var ofta hemma hos dem och mamman knöt henne allt hårdare till sig. När kompisarna träffades var hon alltid med på ett hörn, och för Alexandra kändes det som om hon hade fått en extra familj.

Det blev nyår och Alexandras kompis ville köpa en nyårsklänning.

– Hon fick inte beställa själv eftersom hon ännu inte hade fyllt 18 år. Mamman hade inga pengar och kompisen frågade om jag kunde beställa, så skulle hon betala tillbaka senare, berättar hon.

Alexandra tyckte att detta var helt i sin ordning och plockade fram sina personuppgifter. Det handlade inte om någon stor summa, på sin höjd 200–300 kronor. Hon lämnade aldrig ut sitt bank-id och tänkte aldrig tanken att kompisen skulle låta bli att betala.

Handlade på nätet med Alexandras personuppgifter

Men skadan var redan skedd. Mamman och kompisen hade fått tillgång till Alexandras personuppgifter och hittade smygvägar för att kunna handla på nätet. Helt plötsligt började det trilla in massor av paketavier till Alexandra på olika varor som hon inte hade beställt. Kompisen urskuldade sig med att säga ”jag och mamma beställde lite mer”.

– Så här i efterhand har jag insett att nyårsklänningen bara var ett svepskäl för att komma åt mina uppgifter, säger Alexandra och suckar.

Mor och dotter hade shoppat loss för cirka 10 000 kronor och Alexandra hämtade ut paketen ett efter ett. Hon hade ännu inte insett att hon var utsatt för bedrägeri och litade på att de snart skulle betala tillbaka, vilket de dyrt och heligt lovade.

Samtidigt stod hon en aning frågande till denna enorma köplust. Det var kartonger och påsar i mängd och parti. Mor och dotter hade handlat skor, kläder, babykläder och inredningsdetaljer, och när de kom för att hämta varorna hos Alexandra krävdes det en taxi som proppades full för att få hem allt.

Senare insåg jag att hon betalade resan med mina pengar

Alexandra hade en annan kompis hos sig när paketen hämtades. Kompisen bara skakade på huvudet och sa att ”det var det sjukaste hon hade sett”. Och Alexandra höll med, men var ännu inte medveten om att hon satt fast i en manipulativ och nedåtgående spiral. Snart tog kvinnan lån i Alexandras namn.

– Allt var så välplanerat, konstaterar hon. Hon lånade pengar i mitt namn, men jag fick aldrig hem några räkningar eftersom hon kringgick systemet.

Tog flera lån som aldrig betalades tillbaka

Kvinnan som fortsatte att överösa henne med lovord och kärleksförklaringar kunde sin sak. Alexandra såg henne alltjämt som sin extramamma. Att kvinnan var en dubbelnatur förstod hon inte, och trodde att hon snart skulle betala tillbaka pengarna.

Men det första lånet följdes snart av fler. Kvinnan lånade pengar och satte sedan sprätt på dem. Allt som allt lurade hon till sig sexton mindre lån, och kom dragandes med sitt eviga ”vi ska snart betala tillbaka”. Alexandra betalade av allt vad hon kunde för att minska lånesumman när kvinnan kom med ett nytt förslag. Nu uppmuntrade hon Alexandra att ta ett större lån för att samla allt under ett tak.

Se också: Är du offer för ekonomiskt våld?

3:08

Efter reklamen: Experten: Är du offer för ekonomiskt våld?

(3:08)

Alexandra kände att hon hade tappat kontrollen. Hon skämdes, kände sig utnyttjad och kunde inte riktigt förstå hur hon hamnat i denna soppa. Den största delen av lönen för hennes jobb som barnskötare gick nu åt till att betala av skulder. Och kvinnan skydde inga medel. Hon berättade att hon skulle bjuda med Alexandra på en resa till Lanzarote så att hon fick komma bort ett tag.

– Jag litade fortfarande på henne och trodde att det skulle bli bra, säger hon. Men senare insåg jag att hon betalade resan med mina pengar …

Kronofogden knackade på dörren

Alexandra hade helt och hållet tappat greppet om sin ekonomi. 20–30 inkassobrev trillade ner i brevlådan, hon skrev under dem alla och skickade vidare till kvinnan. Men kvinnan bara shoppade vidare och hävdade åter att hon och dottern skulle betala. Alexandra hade börjat förstå att allt inte stod rätt till och en dag knackade Kronofogden på dörren.

Jag trodde inte att människor kunde bete sig på det viset

Men de kom i ogjort ärende för där fanns inget att mäta ut. I stället fortsatte Alexandra att betala på de lån som hon varit lurad att ta.

– Jag var ung och naiv, förklarar Alexandra. Och jag trodde inte att människor kunde bete sig på det viset. Min egen mamma skulle aldrig kunna göra så.

Alexandra Pettersson i Linköping blev lurad på pengar. Här med sin hund Glory.

Alexandras vänner har startat en insamling för att hjälpa henne och har i skrivande stund fått ihop 89 000 kronor. Här med sin hund Glory.

Foto: Jan-Erik Ejenstam

Alexandra hade ingen att anförtro sig åt, eftersom hon skämdes otroligt mycket. Hon ville varken berätta för sina kompisar eller sin mamma om vilken soppa hon hamnat i. I två år gick hon ensam och ledsen och hoppades att allt skulle lösa sig. Och i tjejgänget hade det blivit infekterat, även om många kompisar fortfarande fanns kvar. Till slut bestämde sig Alexandra för att berätta för en kompis hon verkligen litade på och som hon visste aldrig skulle skvallra.

Kompisen blev chockad men fanns där och lyssnade. Och sanningen kom till slut fram även till Alexandras mamma när hon skulle vara kattvakt hemma hos sin dotter och råkade skära sig. Hon letade efter plåster i ett skåp och hittade inkassobreven.

– Jag fick berätta allt och min familj gjorde en polisanmälan. Och jag förstod att detta var rätt sak att göra, annars skulle jag förstöra mitt liv, minns Alexandra.

Får själv betala tillbaka skulderna

Ett par dagar senare befann sig Alexandra i polishuset och efter anmälan blev det turbulent i tjejgruppen. Alla visste vad hon råkat ut för och vad kvinnan hade gjort sig skyldig till. Den före detta bästa kompisen och hennes mamma kallades till förhör, men dottern fick gå fri. Mamman misstänktes för bedrägeri och förundersökningen resulterade i ett åtal, men rättegången drog ut på tiden. Domstolen fick göra flera försök att få kvinnan till rätten eftersom hon aldrig infann sig och skyllde på än det ena än det andra.

Se också: Så lätt hackas din mobil när du surfar på öppet wi-fi

0:32

Efter reklamen: Så lätt hackas din mobil när du surfar på öppna WIFI

(0:32)

Till slut fick man tag på kvinnan och via en länk fanns hon med under rättegången. Alexandra som befann sig i rättssalen berättar att hon aldrig varit så chockad och illa berörd i hela sitt liv. På en storbild såg hon den kvinna som förstört hennes liv – samma kvinna som hon hade sett som extramamma, men som bara varit ute efter att stjälpa henne.

Kvinnan stod åtalad för sammanlagt 17 fall av bedrägeri och dömdes att betala skadestånd till Alexandra, en summa som uppgick till 144 426 kronor. Men några pengar har Alexandra aldrig sett röken av.

– Det lät ju bra, men kvinnan hade inga pengar, suckar hon. Och Kronofogden kunde inget göra, i hennes lägenhet fanns inget att mäta ut.

Tusen kronor över när räkningar och skuld är betalda

Alexandra står nu ensam med sina skulder och kämpar fortfarande. Hon har prövat alla tänkbara vägar för att få skulden avskriven, men hittills utan resultat. Och när hon ansökte om skuldsanering blev svaret nej, eftersom skulderna anses vara för små. Hon fick också veta att eftersom hon har ett fast jobb måste hon betala för sig.

Alexandra tror inte att hon kommer att få ett öre från kvinnan, och trots att hon inte vill ligga andra till last får hon hjälp av sin mamma. Tusenlappen hon får över varje månad ska räcka till mycket, men de har löst det så att hon till exempel ofta äter middag hos sin mamma, som gör sitt bästa för att stötta sin dotter.

– Men det känns inte bra, säger Alexandra. Jag är 28 år gammal och beroende av min mamma …

Hon lever snålt och när kompisarna vill ha med henne ut på roligheter får hon ofta säga nej – hon har helt enkelt inte råd. Ska hon kunna följa med ut måste hon spara och lägga undan en liten slant när hon kan, och det händer att hon får låna pengar av sin mamma.

Tanken på att bilda egen familj känns väldigt avlägsen. Hon vill klara av sina problem på egen hand och inte söka tröst hos någon pojkvän. Tidigare drömde hon om att resa och se världen men den möjligheten tog kvinnan ifrån henne.

– Och hon gjorde det med nöje, konstaterar Alexandra.

Får hjälp av vänner att samla in pengar på Facebook

Hon känner sig dum men har bestämt sig för att kämpa. Hon tänker inte lägga sig ner och ge upp, även om hon känner sig sviken både av kvinnan, hennes dotter och myndigheterna. Alexandra vågar inte längre lita på människor även om hon tänker att de som är nära henne aldrig skulle kunna göra något sådant. Men det trodde hon inte om bedragarna heller.

Trots allt finns det ljus i mörkret och många ärliga människor som gärna vill hjälpa Alexandra. Hennes vänner har skapat Facebookgruppen ”Hjälp oss att hjälpa vår bästa vän att få sitt liv tillbaka”. Gruppen, som har drygt 380 medlemmar, samlar in pengar till Alexandra och har i skrivande stund fått ihop drygt 89 000 kronor.

– Egentligen är det inget jag vill, säger Alexandra bestämt. Men jag har inget val, jag får ju ingen hjälp och bedrägeriet har påverkat hela mitt liv. Jag saknar glädjen i livet och önskar inget högre än att få den tillbaka.