Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Alpacka-intresset förde dem samman: ”Och svärfar hade ett finger med i spelet”

07 mar, 2024 
Mikael Svensson
De delar samma intresse för alpackor, men det skilde 100 mil emellan dem.
Till slut var det Fredriks pappa Jörgen som fick sin son att ringa Anna-Klara, och ljuv musik uppstod.
– Jag fick som jag ville, konstaterar Jörgen nöjt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så håller du fästingarna borta från din trädgårdBrand logo
Så håller du fästingarna borta från din trädgård

Hon bodde i jämtländska Hoverberg.

Han bodde i skånska Råby.

Ett avstånd på nästan 100 mil skiljde dem åt.

Men när kärleken slog ned som en bomb spelade det ingen roll.

Anna-Klara Molin packade sin alpackor och for söderut, för att leva med sin Fredrik Larsson – och hans alpackor.

Fredriks pappa var orolig för sin son

Nu står de med tvillingarna Malva och Werner, tre år, på ängen utanför militärbostaden med tillhörande ägor som Fredrik en gång köpte. De omringas att femtiotal alpackor. Dessa kamelbesläktade djur var det som en gång förde dem samman.

Annons

– Och så hade Jörgen förstås ett finger med i spelet, skrattar Anna-Klara, 40, och Fredrik, 43, nickar instämmande.

Jörgen är Fredriks far och han var orolig för att äldste sonen inte skulle hitta en kvinna och gjorde allt för att tussa ihop honom med Anna-Klara.

– De var båda singlar, i nästan samma ålder och gillade alpackor, det kunde ju inte bli bättre, skrattar Jörgen som när paret väl träffats första gången blev rejält lurad i ett tjuv- och rackarspel som påminner om en buskiskomedi …

Anna-Klara Molin sitter på trappan med Fredrik Larsson och hennes svärföräldrar.
Fredriks pappa Jörgen var den som var drivande att få till en första träff mellan Anna-Klara och hans son. Här med frun Elisabeth bredvid sig.

Anna-Klara tolkade dialekterna mellan familjerna

Anna-Klara växte upp på en bondgård i Hoverberg och köpte tidigt en egen gård. Hon och hennes mamma Brita började intressera sig för alpackor för nästan 20 år sedan och köpte tre ston och en hingst. Det innebar att alpackor-besättningen växte med tiden, liksom Anna-Klaras intresse för djuren.

Annons

Utanför Kristianstad hade Jörgen, som drev ett lantbruk, också blivit intresserad av alpackor. Ett intresse han delade med sonen Fredrik.

Det här är Anna-Klara och Fredrik

Namn: Anna-Klara Molin och Fredrik Larsson.

Ålder: 40 och 43 år.

Familj: Treåriga tvillingarna Malva och Werner.

Bor: På en gård utanför Bromölla.

Gör: Anna-Klara arbetar som distriktssköterska och Fredrik är byggnadsarbetare, utöver att de föder upp alpackor. Anna-Klara driver även hemsidan Emporiaalpacka.se

Fritidsintressen: Våra alpackor och uppfödning av Sankt Bernhardshundar under kennelprefixet Sweet Saint´s.

Genom Svenska Alpackaföreningen fick Brita kontakt med Jörgen när hon skulle köpa en avelshingst. Det gick så där till att börja med.

– Mamma förstod inte skånska och Jörgen förstod inte jämtländska, säger Anna-Klara som fick bli den som tolkade mellan dem.

Anna-Klara Molin tar emot pris för alpackan Emporia Dante när han vinner Supreme Champion under en utställning.
Anna-Klara med alpackan Emporia Dante när han vinner Supreme Champion (utställningens finaste alpacka) 2021.

Hur som helst var det tack vare alpackorna som det etablerades en kontakt mellan familjerna. Det var främst Jörgen som hade kontakt med Brita och Anna-Klara. Fredrik höll sig lite i bakgrunden, och de enda gångerna han och Anna-Klara träffades var på alpackautställningar.

Annons

– Men då lade vi knappt märke till varandra. Vi pratade kanske lite, men det är inget som jag minns, säger Anna-Klara.

Fredrik hade genom åren haft några förhållanden, men inget som blivit varaktigt. Det oroade Jörgen, som var rädd att äldste sonen skulle tvingas leva ensam resten av livet. Och uppe i Jämtland fanns ju kvinnan som skulle passa perfekt in i hans liv. Men det fattade inte Fredrik så Jörgen kände sig nödgad att hjälpa till på traven.

– Du tjatade och tjatade på mig om henne, skrattar Fredrik och tittar på Jörgen som tillsammans med hustrun Elisabeth är på besök.

Fredrik hade haft lite sporadisk kontakt med Anna-Klara via sms, men det handlade mest om intresset för alpackor.

– Du kan väl i alla fall ringa henne, uppmanade Jörgen gång på gång.

Samtidigt var han medveten om avståndet, men han hade fiskat lite kring Anna-Klaras flyttbenägenhet.

Annons

– Hittar jag den rätte kan jag flytta vart som helst, hade hon sagt och anade någonstans Jörgens syfte med sin undran.

Första telefonsamtalet pratade de i timmar

Till slut gav Fredrik vika för farsans tjat. En söndagskväll på hösten 2015 bestämde han sig för att ringa det där samtalet, hålla det kort, få det överstökat och därmed slut på tjatet.

Nu blev det inget kort samtal, för det varade i tre timmar! Och nu pratades det inte så mycket om alpackor, utan mer om vardagliga saker och livet i stort.

– Jag blev lite mer intresserad av dig, det medges, skrattar Anna-Klara och Fredrik bekräftar att det var ömsesidigt.

Fast han berättade inget för sin far om samtalet. Och Jörgen fick heller inte veta att Fredrik skulle resa till Jämtland och träffa Anna-Klara några veckor senare.

Anna-Klara Molin och Fredrik Larsson matar sina alpackor tillsammans med sina barn.
Hela familjen är behjälplig vid utfodringen av alpackorna.

Fredrik startade fredag lunch och hade en resa på nästan tolv timmar framför sig i bil – och lika långt hem på söndagen. Om han stannade så länge.

Annons

– Om det inte fanns något att bygga vidare på mellan oss skulle jag ta bilen och köra hemåt igen, direkt. Sanningen var att jag inte ens mindes hur du såg ut innan jag kom fram, skrattar Fredrik och tittar på Anna-Klara.

Men den helgen blommade kärleken ut mellan dem och när Fredrik påbörjade hemfärden runt söndag lunch så var det på lätta moln.

Fakta om alpackor

Alpackan tillhör släktet kameldjur. De härstammar från Anderna; Peru, Bolivia och Chile.

Under 1980-talet godkändes export och alpackor har sedan dess spridits över stora delar av världen.

Från alpackor kan man få ull av högsta kvalitet och de används också som betesdjur eftersom de betar varsamt och har mjuka trampdynor ger ”gräsklippareffekt”.

En alpacka kan leva i upp till 20 år.

Källa: Svenska Alpackaföreningen.

Jörgen hade inte hört av honom på hela helgen och söndag kväll, när Fredrik hunnit till Jönköping, ringde han och undrade vart han höll hus.

– ”I Jönköping, jag har varit hos en tjej här”, ljög han för sin pappa, som undrade vad hon hette och vad hon jobbade med.

Annons

– ”Hon heter Anna och är sjuksköterska”.

– ”Nästan som Anna-Klara då”, sa han besviket.

Anna-Klara och Fredrik hade tillsammans bestämt att lura Jörgen – riktigt rejält.

Klädde ut sig till ”Anna” från Jönköping

Några veckor senare, i början av 2016, kom Anna-Klara ned till Jörgen för att titta på en alpacka hon skulle ha i avel. Men det riktiga syftet var att hon skulle träffa Fredrik och bo över på hans gård.

Fredrik hade bjudit in Elisabeth och Jörgen på middag den kvällen. Då skulle de dessutom få träffa Anna från Jönköping.

När Anna-Klara träffade Jörgen på dagen och frågade om de kunde åka till Fredriks hus fick han panik, eftersom han trodde att Anna från Jönköping var där. Då skulle alla planer med Anna-Klara och Fredrik som ett par gå i stöpet.

Han fick hitta på en lögn som gjorde att de inte kunde åka dit och när Anna-Klara frågade vad han och Elisabeth skulle göra på kvällen blev det en ny lögn om att de skulle vara hemma och ta det lugnt.

Annons

– Det var roligt att höra dig ljuga, skrattar Anna-Klara.

– Usch, det var jättejobbigt, minns Jörgen.

När Elisabeth och Jörgen kom hem till Fredrik på kvällen, hade Anna-Klara klätt ut sig med peruk och polotröja till ”Anna från Jönköping”.

Fredrik Larsson kramar om Anna-Klara Molin och tittar in i kameran.
Vilken kärlekshistoria! I år har Fredrik och Anna-Klara varit ett par i nio år.

Hon presenterade sig med nedböjt huvud och spelade allmänt bortkommen. Elisabeth och Jörgen tittade på varandra – vad var det för konstig människa Fredrik hittat? Besvikelsen låg tung i rummet.

Då öppnade Anna-Klara och Fredrik dörren till ena rummet och ut kom Anna-Klaras Sankt Bernhardshund som Jörgen träffat tidigare under dagen och nu blev han förbryllad. Allt klarnade när Anna-Klara tog av sig förklädnaden och visade sig vara den ”Anna från Jönköping” som Fredrik pratat om.

Annons

– Då blev jag häpen, men glad, skrattar Jörgen och kvartetten fick en trevlig kväll tillsammans.

Det stod tidigt klart att det var Anna-Klara som skulle flytta till Fredrik. Men att sälja gården och ordna med allt det praktiska tog ett år och under den tiden pendlade de till varandra. Framförallt var det alla alpackor som skulle flyttas från Jämtland till Skåne.

– Jag tog några med mig hit när jag varit uppe med bilen, berättar Fredrik.

Höll tvilling-graviditeten hemlig – lurades igen

Jörgen var ganska nöjd när Anna-Klara flyttade in hos Fredrik i början av 2017. Men han ville gärna att det skulle bli barnbarn också.

– De blev ju äldre och äldre, men inget hände, säger han.

Fredrik Larsson och Anna-Klara Molin med sina tvillingar Malva och Werner. Tvillingarna sitter på två gunghästar.
Paret höll sin tvillinggraviditet hemlig fram till födseln. Sedan gav de Jörgen och Elisabeth något att klura på när de skrev till Jörgen att de fått en son och till Elisabeth att de fått en dotter.

Han noterade dock att Anna-Klara plötslig började lägga på sig mer och mer kilon. Snart fick han förklaringen – hon var gravid.

Annons

Vad han inte fick reda på var att det bodde två bebisar i hennes mage och snart skulle han och Elisabeth utsättas för ett nytt practical joke.

När förlossningen var över skrev Fredrik i sms till Jörgen att de fått en son och Anna-Klara skrev till Elisabeth att de fått en dotter. Paret fick inte ihop det, var det en pojke eller en flicka? Till slut, och efter lite motfrågor, klurade Jörgen ut det.

– De fick tvillingar!

Nu, så här några år senare, skrattar han bara åt lurendrejerierna han utsatts för av son och sambo. För vad gör det när Fredrik och Anna-Klara till slut blev en familj.

– Jag fick som jag ville, myser Jörgen.

Annons