Ann-Charlotte, 67, deltog på gamingfestivalen Dreamhack: ”Gemenskapen är fantastisk”

Ann-Charlotte på gamingfestivalen Dreamhack

Ann-Charlotte tycker att TV-spelandet har tillfört väldigt mycket positivt i hennes liv. På dataspelsfestivalen Dreamhack trivdes hon utmärkt.

Foto: Privat

Ann-Charlotte har spelat dataspel sedan många år tillbaka och i slutet av juni besökte hon Dreamhack tillsammans med sin son. En upplevelse hon längtat länge efter. Fritidsintresset har tillfört mycket bra i hennes liv och hon tycker att fler äldre borde börja spela dataspel. Här berättar hon varför.

Det första man tänker på när det kommer till TV-spelande är kanske inte en 67-årig fyrabarnsmamma från Eslöv. Men efter att ha pratat med Ann-Charlotte Sjöholm i nästan en timme om spelande, verkar det vara den mest naturliga saken i världen. Hennes entusiasm när det gäller det lite oväntade fritidsintresset går inte att ta miste på. Det populära spelet Counter-Strike eller CS som det kallas är hennes största favorit.

– Jag har alltid varit speltokig enligt mina barn. Det började med Nintendo och sen blev det PC-spel, och på den vägen är det.

Se också: Allsång 2022 – Här är artisterna som uppträder
1:27

Efter reklamen: Se också: Allsång 2022 – Här är artisterna som uppträder

(1:27)

Slå på ljud

Redan 1998 började hon spela.

– Vi är ett lag med seniorer och jag är enda kvinnan i laget, vilket jag tycker är skönt, säger Ann-Charlotte.

Gemenskapen betyder allt

Laget heter Gaming senior och består av sju personer som bor utspridda över hela landet. Spelandet tar mycket tid och Ann-Charlotte berättar att hon normalt sett spelar fyra till fem dagar i veckan och då blir det cirka tre-fyra timmar åt gången.

– Vi försöker hålla oss till tre gånger i veckan, men det är nästan omöjligt, säger hon och skrattar.

Fördelen med TV-spelet CS är många tycker hon.

Vad är Counter-Strike?

Första versionen släpptes 1999.

Spelet är en förstapersonskjutare i 3D. Det innebär att spelarens bildskärm motsvarar spelfigurens synfält i en tredimensionell värld samt att spelaren huvudsakligen skjuter för att eliminera sina motståndare.

Spelet kan spelas av flera personer samtidigt.

2010 hade spelet sålt i över nio miljoner exemplar världen över.

Inom e-sport var Counter-Strike ett av de största spelen och spelades på professionell nivå fram till 2013.

Källa: Wikipedia

– Ofta sitter man hemma och pratar via discord (en programvara som ofta används av spelföreningar). Det är som att träffas virtuellt kan man säga och man kan dirigera folk på banan och hålla koll på varandra, säger hon.

På sommarturné med Linnea Henriksson: ”Det är något med mig och schnitzel”

Ann-Charlotte berättar att de haft kontakt med ett ukrainskt lag och egentligen skulle ha åkt till Ukraina för att spela mot dem, men det blev av förklarliga skäl inställt.

– Vi har varit väldigt oroliga för dem, när vi inte hörde något ifrån dem på väldigt länge. Nu har vi lyckats få kontakt med dem och det visade sig att de hade börjat träna. Vi blev så glada säger hon.

Att spela handlar mycket om taktik och Ann-Charlotte förklarar att det gäller att vara snabb hela tiden och reagera direkt. Hon säger att hon tycker dataspel har fått lite oförtjänt dåligt rykte.

– Det är jättebra övning för simultankapaciteten. Både barn och äldre övar upp sin kognitiva förmåga och sina reflexer.

Dreamhack

Sonen André var den som först introducerade Ann-Charlotte i spelandets värld.

Foto: Privat

Deltagandet på Dreamhack

Att Ann-Charlotte hamnade på världens största digitala festival Dreamhack i Jönköping nu i juni, kan hon tacka sin son André för. Det var egentligen han som introducerade henne till spel-världen för första gången på 90-talet. Sedan var det egentligen meningen att de skulle ha besökt mässan tillsammans under 2021 men då blev det ju inget på grund av pandemin.

– Så i år var vi extra taggade, säger hon.

Det bästa med att vara på Dreamhack var återigen sammanhållningen.

– Det var höga tjut här och var, och väldigt bra stämning. Ingen lyfte ens på ögonbrynet för att jag kom där som äldre.

Dreamhack

På Dreamhack spelar många dygnet runt, med bara lite kort sömn i gamingstolen.

Foto: Privat

Dreamhack är öppen dygnet runt under de fyra dagar som festivalen pågår, och många sitter och spelar utan att ens sova på natten, berättar hon.

– De flesta är ju ungdomar, och såklart när de inte har någon förälder som säger till, så kan de ju spela hur länge som helst.

Själv campade Ann-Charlotte med sin familj i närheten.

Festivalen var en fantastisk upplevelse och hon kan inte komma på något dåligt alls med den.

– Det skulle i så fall vara pizzan. Den var som att bita i en sten, säger hon och skrattar.

Festivalen arrangeras två gånger per år, och nästa sommar ska Ann-Charlotte åka dit igen. Då hoppas hon också att hela laget ska följa med.

– Vi hoppas hitta sponsorer så att vi kanske kan åka till Tyskland också, säger hon.

Vem är Ann-Charlotte?

Namn: Ann-Charlotte Sjöholm

Ålder: 67 år

Bor: Harlösa utanför Eslöv

Gör: Spelar Counter-Strike, ritar tavlor och skapar statyetter. Är pensionär, men har arbetat som väktare i drygt 30 år.

Familj: Gift och har fyra egna barn. Numera även flera barnbarn. Min man har sedan tidigare tre barn, så familjen är stor.

Få äldre spelar

Ann-Charlotte tycker det är synd att så få äldre spelar.

– Jag tror att många är lite rädda för tekniken. Men många kommuner har börjat uppmärksamma spelandet och försöker hjälpa äldre som vill komma i gång och spela.

Bästa tipset om man vill börja spela är att gå in på Gaming senior på Facebook, tycker hon. Där kan man läsa allt man behöver veta för att komma i gång.

Vännerna Inger och Ulla tågluffade ihop igen – 50 år efter första resan: ”Lika kul nu som då”

– För mig har spelandet haft jättestor betydelse i livet. Jag har fått många nya vänner, och lärt känna trevliga människor. Ibland sitter vi bara och pratar i gruppen.

Vem vet vart spelandet kan leda. Som ett av barnbarnen sa till Ann-Charlotte för några år sedan: ”Farmor, jag tror inte att du behöver satsa på en internationell karriär”.

– Men om jag spelar mot dem i min egen ålder, då kanske det blir en internationell karriär, vem vet?