Ann-Sofie: Hur får jag bättre kontakt med svärdottern?

mor och dotter pratar
Ann-Sofie önskar att hon och nya svärdottern hade en bättre relation. Men hon verkar ointresserad och sval.

”Jag känner mig utanför”

När min son skildes för några år sedan kunde jag tack och lov behålla en bra kontakt med hans fru, barnbarnens mamma. Vi har alltid gillat varandra. Vi ses inte ofta, men ibland när det är hennes veckor ber hon mig om hjälp och det är jag glad för. Jag är också vän med barnbarnens mormor och vi fungerar bra ihop på födelsedagar och annat.

Jag vet inte om det är den här vänskapen som min nya svärdotter inte gillar. Hon säger ingenting i den vägen. Men jag kommer henne inte in på livet på något sätt. Jag förstår mig helt enkelt inte på henne. Men skulle gärna vilja, för framtiden och för eventuella kommande barn… Där är vi inte än.

Den nya svärdottern är ingen otrevlig typ, tvärtom. Kanske är det så att jag bara känner mig utanför och inte får så mycket från min son som jag fick förr? De lever rätt isolerade, särskilt när barnen inte är hos dem.

I början föreslog jag en söndagsmiddag ibland, eller bara kaffe ”om ni har vägarna förbi”. De nappar aldrig. När vi väl ses är hon vänlig, men så kylig på något sätt. Det finns inget att ta på, inget att tala ut om. Ändå är det något som skaver.

Kanske är det så att jag är för obetydlig och ointressant i hennes ögon. Ibland verkar hon ledsen. Vet inte om jag ska våga fråga, vill inte verka nyfiken.

Kanske har de det inte bra ihop, de två? Min son säger bara att allt är okej. Hon hör aldrig av sig till mig, det lilla som sägs går genom sonen.
Ann-Sofie

Relationsexperten Anne-Marie Furhoff:

Anne-Marie Furhoff är Året Runts familjerådgivare.

”Hon kanske upplever situationen som osäker”

Varje relation har sitt mönster och befinner sig i olika stadier av utveckling. Med din före detta sonhustru har du haft god tid att etablera en fin relation och ni har dessutom ett särskilt band genom barnbarnen. Det kan också vara så att era personligheter stämmer med varandra.

Nu har din son valt en annan typ av kvinna som verkar vara mer återhållen och kanske har en större integritet. Sonen och hans kvinna är också i ett skede i sin relation där de ska lära känna varandra på djupet och hitta en bra anpassning. Detta betyder att de väl nu huvudsakligen är upptagna av sin egen relation när de inte har hand om barnen. Den nya kvinnan kan nog känna uppleva sin situation ännu osäkrare än vad du upplever din.

Det är förstås tråkigt för dig att efter sonens skilsmässa inte ha kunnat få en så varm relation med hans nya som med den förra frun. Men det är inte något du rår över. Du har bara att visa den nya kvinnan all respekt och hoppas att du genom din egen öppenhet på sikt kan få en bra och fungerande relation med henne.

Här kan du läsa fler frågor till familjerådgivaren och även ställa din egen fråga