Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Anna-Karin bor halva året i Thailand

30 jan, 2019 
Redaktionen
Sommar i Sverige och vinter i värmen. Ända sedan barnsben har den frihetstörstande göteborgskan Anna-Karin älskat att uppleva nya länder och kulturer. Efter en resa till Thailand föll hon pladask och har nu skapat sitt eget drömliv – fullt av njutning och äventyr.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att fly kyla och ruskväder i Sverige under vinterhalvåret är en livsstil som många säkert går och drömmer om. Men det kan krävas lite mod att ta steget och kanske behöver man en förebild. Någon som Anna-Karin Gustafsson till exempel – som både kan överleva och blomstra, trots att hon bara arbetar sex månader per år.

Hon är född och uppvuxen i Göteborg, men har bott mer på landet än i stan genom livet.

– Jag har en förmåga att trivas där jag befinner mig för stunden, säger Anna-Karin, 54.

Hon har alltid rest mycket även om hon haft det bra hemma i Sverige. Genom åren har hon hoppat på allt från tågluffar söderut till längre resor med spännande äventyr i Israel och Australien och en tur med Rosa bussarna till Pakistan.

Mellan äventyren har Anna-Karin jobbat för att spara ihop pengar till nya vistelser utomlands och har aldrig velat fastna på en och samma arbetsplats för länge.

– Jag vill inte bli bunden. Jag har haft vitt skilda jobb, från boendestödjare till projektledare på en eventbyrå och har trivts med de flesta. När man har ett mål framför sig är det alltid roligare, säger Anna-Karin.

Annons

Reser gärna själv

Innan Anna-Karin blev gammal nog att resa själv så reste hon med sina föräldrar.

– Jag minns min första utlandsresa som femåring tillsammans med familjen. Jag blev så kär i servitörerna, säger hon och skrattar.

Anna-Karin utvecklades till en riktigt passionerad Pippi-karaktär som värnade om sin frihet och ville söka äventyr utan hjälp av andra.

– Min morfar lärde mig namnen på alla huvudstäder, vilket snabbt blev ett stort intresse och ledde till att jag blev nyfiken på andra kulturer och länder.

Anna-Karin Gustafsson på en strand i Thailand med sin bror.
Anna-Karin njuter av värmen med sin bror Claes. Foto: Privat

Så småningom började hon resa på egen hand utan resesällskap, bland annat för att kunna stå fri att välja vad hon vill göra. Första gången hon reste utan sin familj var på en språkresa och därefter följde flertalet skidresor. Det hjälpte henne att utveckla flera bra egenskaper som hon sedan haft nytta av – bland annat att hålla reda på sin ekonomi och inte slösa med pengarna för att ha råd att vara borta längre och att stå självständig i sina beslut.

Annons

– Att resa själv gör att man träffar människor på ett helt annat sätt än om man hade rest tillsammans med kompisar hemifrån. Man får nya kontakter och vänner som man aldrig hade träffat annars, säger Anna-Karin.

Viktigt med frihetskänsla

Hennes resor har handlat mycket om just upplevelser med människor i länderna hon besökt, i stället för att bara vara en turist som håller sig på sin kant.

– Att vara en fri själ och bara ge mig iväg har varit viktigt. Jag bryr mig inte så mycket om hur man ska vara och jag kan lova att jag lever mer intensivt än någonsin nu när jag är över 50.

Men vägen till det liv hon lever nu tog en liten omväg som ledde till ett något mer stillsamt liv i Sverige under flera år – med både man och barn.

Det var under en Asienresa vintern 1986 som Anna-Karin fick upp ögonen för Thailand. Hon hade varit i Pakistan där reglerna var hårda för kvinnor och kände en stor frihet när hon kom till Thailand, trots att hon var medveten om att livet även där ofta var tuffare för tjejer än för killar.

Annons

Efter det återvände hon regelbundet till det lättsamma livet i sarong och barfotafötter. 1990 träffade hon den blyga servitören Yut på ön Koh Samui. Kärleken slog till och de startade ett liv tillsammans i Thailand, med målet att flytta till Sverige.

– Rent praktiskt tog det lite tid. Vi flyttade till Sverige 1991 och fick genomlida invandrarverkets misstänksamma intervjuer i ett halvår.

Sönerna August och Oscar kom några år senare. Resorna till Thailand blev färre och kortare, när barnen hade skola fanns tyvärr inget annat val, och Anna-Karin saknade friheten.

– Det var inte lätt för Yut i början heller. Men när han väl började jobba kom språket och han fick vänner. Det gick över förväntan, säger Anna-Karin.

Det ideala livet

Men äktenskapet rann ut i sanden och barnen växte upp och började klara sig själva. Sakta började livet förändras för Anna-Karin och det fanns nu utrymme att börja resa på riktigt igen. Sönerna visade sig dessutom ha smak för resor precis som sin mamma.

Annons

– Det är kul att mina söner hittat ut i världen precis som jag gjorde som ung. August har varit fotbollsproffs i Thailand och Oscar bor numera i Australien, berättar hon.

För ungefär åtta år sedan började Anna-Karin dela sitt liv mellan den svenska sommaren i sin lilla kolonilottstuga i Askim söder om Göteborg och vintern i en bungalow på ön Koh Chang i Thailand.

Anna-Karin Gustafsson och sonen Oscar i Australien.
Reslusten har smittat av sig på barnen och sonen Oscar bor numera i Australien. Foto: Privat

– Det kändes som det ideala livet – att jobba hårt och leva snålt i Sverige och sedan åka till solen och leva ett helt eget liv i Thailand. Många undrar hur jag klarar det, men det är inte så svårt. Man får ge upp lyxiga måltider och inte köpa så mycket grejer. Om jag klarar det kan alla klara det.

Annons

Hon älskar stugan i Sverige som kostat henne väldigt lite och i Thailand har hon upplevt en frihet tillsammans med människor i alla åldrar från hela världen.

– I byn där jag bott finns det inte så många typiska turister eller barnfamiljer. Vi är mer som en jättestor familj på runt 200 personer som återvänder år efter år och har roligt ihop. Vi bryr oss inte om karriärer, utan lever här och nu.

Lata dagar

Anna-Karin medger att en del av de tillfälliga invånarna kanske är lite udda och att festerna är otaliga, men själv tar hon det ganska lugnt. Hennes dagar är avslappnade och kravlösa.

– Jag går upp mellan åtta och tio och äter sedan en billig frukost – det brukar bli havregrynsgröt och kaffe. Sedan ägnar jag eftermiddagen åt att åka runt med min moped och umgås med vänner till solnedgången. Då beger vi oss till stranden och någon fest för att dansa eller bara ta en öl. Det är ett underbart liv, berättar Anna-Karin, som bekänner att hon har haft några flörtar – både i Sverige och i Thailand.

Annons

– Jag bryr mig väldigt lite om vad andra tycker. Man lever bara en gång. Min dröm är att träffa en ung vacker kille med långt hår som kan bilar och som inte har barn. Jag vill bara kunna ge mig iväg med honom direkt, säger hon och ler.

– Man måste våga lite.

Anna-Karin Gustafsson i bikini framför ett vattenfall i Thailand.
Sol och bad förgyller de lata dagarna! Foto: Privat

Men Thailand är trevligast ett halvår i taget. När våren kommer åker hon hem till Sverige igen och jobbar ihop pengar till nästa halvår i värmen.

– Det brukar gå bra trots att jag mest jobbat inom vård och omsorg, men jag är sparsam och ganska duktig på att handla på rea.

I Thailand har hon också låga omkostnader. Enda gångerna det blivit lite dyrt var när hon fått besöka sjukhus.

– Jag körde moped lite för fort över en vägbula en gång – men jag hade faktiskt hjälm. Och en gång har jag blivit biten av en hund, berättar Anna-Karin.

Annons

Emellanåt har hon kontakt med sina Thailands-vänner via nätet, men Anna-Karin vet egentligen inte säkert hur nästa säsong ser ut. Kanske åker hon och utforskar ett helt annat land.

Anna-Karin gillar inte att vara förutsägbar.

En kvinna ligger i bikini på en palm i Thailand.
På stranden i Thailand är det okej att gå runt i bikini, men på gatan ska man helst ha kläder på sig, enligt Anna-Karins vett-och-etikett-tips för thailandsresenären. Foto: Privat

Bra att veta om Thailand:

  • Som utlänning får du inte äga hus i Thailand. Huset måste vara 51 % thaiägt. Ofta går det bra att hyra och ju längre man hyr desto billigare. Anna-Karin hyr månadsvis.
  • Prata aldrig nedlåtande om thailändska kungahuset. Det kan ge långa fängelsestraff och anses ohyfsat i största allmänhet.
  • Förlora inte ansiktet genom att bli arg, skrika eller prata för högt. Var alltid vänlig och leende. Bråka framför allt inte med en thailändare.
  • Gå inte omkring på gator och i butiker i bikini. De kommer se ner på dig, även om de kanske inte säger något.
  • Ska du besöka en myndighet – klä upp dig ordentligt för att visa respekt.
  • På en riktig thairestaurang delar man maten. Ingen beställer en rätt bara till sig själv. Allt placeras i mitten så att alla får smaka. Det kan också innebära att all mat inte kommer in samtidigt. Bråka inte över det.

Bäst och sämst enligt Anna-Karin med …

… att bo i Thailand

+ Man fryser aldrig.
+ Det mesta i matväg är gott och maten är billig och nyttig.
+ De trevliga människorna.
+ Boendekostnaderna är bra för plånboken.
+ Vattenslangen på toaletterna som gör att man knappt behöver papper. Hygieniskt och miljövänligt.

Den höga luftfuktigheten.
 Att allt möglar under vissa perioder.
 Höga trappsteg överallt.

… att bo i kolonistuga

+ Litet och enkelt.
+ Ingen större trädgård att sköta.

 Dumma regler som lever kvar i decennier utan att uppdateras.
 Enbart påkopplat sommarvatten.

 Anna-Karins tips för vinterboende utomlands

  • Res lågbudget och välj länder som Thailand med billigt boende och låga levnadsomkostnader.
  • Reser man ensam kan man resa vart man vill och göra vad man vill. Man möter dessutom fler nya människor och blir oftare inbjuden eller bjuder in sig själv.
  • För att spara pengar kan man ha en inneboende hemma i Sverige. – Jag har haft många inneboende och bäst tycker jag om utländska studenter. De är ofta ordningsamma, fokuserade på att studera och festar inte så mycket.
  • Handla ekonomiskt. Utnyttja utförsäljningar. Ät mycket havregrynsgröt!

Av Susanne Stamming

Läs också:

Anki öppnade Bed and Breakfast i Italien: ”Fick kämpa hårt”

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons