Anne Grete: ”Mina katter har fans över hela världen”

Kollage av Anne Grete och hennes katter som gör Facebook-succé

Anne Grete hade just blivit pensionär och tänkte att en Facebooksida kunde bli en trevlig hobby. Tre år senare har hon och katterna 114 000 följare världen över – och Jacqueline kom på besök hela vägen från Nya Zeeland.

Anne Grete Langeland, 69, skrollar genom kommentarsfältet på Facebooksidan The kitty kingdom of Molly & Marius som hon har startat. Under morgonkvisten har det kommit kommentarer och hälsningar från Kroatien. Senare under dagen kommer det mer från Tyskland, Malaysia, USA, Nya Zeeland, Kanada och Chile.

”Du är en vacker liten herre, Kung Marius. Du är något utöver det vanliga och jag vill skicka dig pussar, kramar och kärlek”, kommenterar Patsy från Florida.

I en lägenhet med utsikt över halva Haugesund, Norge, bor fem katter som har fans över hela världen. I dag uppgår deras följarskara på Facebook till över 114 000 personer. Samtidigt hade matte Anne Grete och katterna Molly, Marius, Bianca, Emma och Emil långväga besök i huset. För i den virtuella miljön som uppstått kring Facebooksidan frodas inte enbart gilla-klick och kommentarer utan även vänskap.

Tack vare katterna blev de först vänner via Facebook – nu även i verkligheten. Jaqueline Jensen håller Marius och Anne Grete håller Bianca.

Tack vare katterna blev de först vänner via Facebook – nu även i verkligheten. Jaqueline Jensen håller Marius och Anne Grete håller Bianca.

Har fått nya vänner via gruppen

– Jag bara måste komma och träffa dem på riktigt, säger Jaqueline Jensen, 62, medan Marius stryker sig mot hennes ben. Bianca och Emil sover i gästsängen tillsammans med henne och Molly har funnit sig till rätta i hennes väska. Emma, katten som Jaqueline är mest fascinerad av, gömmer sig under köksbordet.

Katten Emil ligger i ett rör och tittar in i kameran.

Emil är lekfull, bossig och otroligt söt.

Jaqueline bor vanligtvis på Nya Zeeland. Hon var på resa i Kalifornien, USA, när det visade sig att hon inte kunde stanna så länge som hon hade tänkt. Då bestämde hon sig för att ta en avstickare till Norge.

– Det låter kanske knasigt att uttrycka det så, men när du sätter dig på ett plan från Nya Zeeland så reser du långt oavsett var du åker. Vi bor ju vid världens ände. Då blir det inte så märkligt att tänka på resan till Norge som en avstickare.

Jaqueline hade skämtat med Anne Grete om att hon skulle komma och hälsa på när kattungarna Emma och Emil hade fötts. Hon hade precis som många av de andra av följarna förälskat sig i den gyllene, brittiska korthåriga kattungen, Emma.

Långväga gäster

Plötsligt uppstod möjligheten att komma på besök och hon började leta billiga flygbiljetter till Haugesund. Det var kväll på den amerikanska västkusten, i Norge var det tidig morgon. Jaqueline visste att Anne Grete snart skulle starta dagen med en kopp kaffe.

”Låt mig veta när du har slagit upp morgonkaffet. Jag har något att berätta för dig och du behöver sitta ner när jag gör det”, skrev hon i Messenger.

”Om jag får tag på en billig biljett kan jag vara hos dig om fem dagar. Är det ok?”

”Du är hjärtligt välkommen. Men bara så du vet, jag kan laga gott kaffe men jag är inte bra på att laga mat”, svarade Anne Grete.

Detta är andra gången som jag har fått långväga besök tack vare katterna

De senaste dagarna har hon därför serverat Jaqueline kaffe på sängen och Jaqueline, som har en lång yrkeskarriär som kokerska bakom sig, har lagat tre varma måltider om dagen.

– Det är helt otroligt, säger Anne Grete. Detta är andra gången som jag har fått långväga besök tack vare katterna på Facebook.

Pensionären Anne Grete i blå kläder leker med en av sina katter.

Dator och kamera är aldrig långt borta. Kattlivet dokumenteras och delas.

För ett och ett halvt år sedan fick hon gäster från Kanada. Detta äkta par hade följt kattlivet i Haugesund sedan starten och när de funderade på vilket nordiskt land de skulle besöka så valde de Norge. Så de kunde klämma in ett kattbesök i det digra 14-dagarsprogrammet.

Det som Anne Grete och Jaqueline förmedlar är också en berättelse om hur vi använder och påverkas av sociala medier. Det skrivs mycket om att sociala medier kan göra oss ensamma och påverka vår självbild negativt, göra oss beroende och asociala. Studier visar att de kan göra oss självupptagna och mindre empatiska samt att när värde mäts i antal likes, vänner och visningar så tappar vi social kompetens. Anne Grete och Jaqueline är medvetna om detta och har pratat mycket om det fina som sker i kölvattnet av kattsidan på Facebook.

– Men vi är inte naiva, säger Jaqueline.

– Vi är rädda för catfishing, det vill säga folk som gör falska profiler för att lura och bedra människor. För mig var det därför väldigt viktigt att Anne Grete kunde lita på att jag är den jag har utgett mig för att vara de senaste åren. Det är väldigt frikostigt att bjuda hem en främling. Det var ju faktiskt det hon gjorde.

Blev kattägare för 20 år sedan

Anne Grete fick sina första katter när hennes mamma dog för drygt 20 år sedan. Hon och mamman hade alltid bott tillsammans och plötsligt var huset tomt. Då föreslog en väninna att hon kanske skulle skaffa sig en katt.

– Jag hade aldrig haft katt tidigare och visste inte mycket om katter. Jag föreställde mig att jag hela tiden skulle oroa mig för katten om den var ute, över hur långt den hade vandrat och om den hade blivit påkörd. Innekatter kunde däremot vara något för mig.

Jag föll för sättet hon berättar, bilderna har bra kvalitet och videorna berör mig

Hon skaffade sig ett syskonpar, perserkatterna Sofus och Rasmus. Båda var gamla när de dog. I januari 2012 fick hon Marius, en katt av rasen ragdoll, och ett halvår senare hans halvsyster Molly.

Tre katter på ett golv som leker med kattleksaker.

Kattleksakerna i lådan är presenter från folk över hela världen. Anne Grete sparar även kartongerna som de kommer i. De är minst lika populära att leka med som innehållet.

”Du borde starta en Facebooksida för dina fina katter”, sa en väninna för tre år sedan. Tanken hade inte slagit Anne Grete, men hon bestämde sig för att göra det och fick hjälp att sätta igång.

– Jag hade precis blivit pensionär och tänkte att jag hade tid för en ny hobby. Men jag anade inte hur mycket tid det skulle ta – och inte heller hur stort nätverk jag skulle få.

Hon drömde om 3 000 följare. Men det dröjde inte länge förrän det tog fart. Efter ett halvår hade hon 40 000 följare. Efter ett år 85 000 följare.

Uppdaterar sidan varje dag

Det klickas och gillas. Anne Grete uppdaterar sidan dagligen och varje inlägg får hundratals kommentarer. Sidan har ett stort gäng aktiva kattälskare som interagerar varje dag. Anne Grete har blivit privat Facebookvän med många av dem, men det mest otroliga är att följarna har blivit vänner med varandra. Det har fått ringar på vattnet som hon inte har kunnat förutse.

– Jag vet inte varför det har blivit så stort, säger Anne Grete.

– Men det vet jag, avbryter Jaqueline.

– Hon är otroligt bra på det hon gör. Jag föll för sättet hon berättar, bilderna har bra kvalitet och videorna berör mig. Det handlar om mer än kärlek till djur. Det finns alltid känslomässiga orsaker till att vi skaffar oss katt. Kanske har vi förlorat någon som stod oss nära. När man lever ensam betyder djuren extra mycket.

De fem dagar som Jaqueline är på besök går ut på att vara tillsammans, odla vänskapen i verkligheten också, laga och äta god mat, leka och gosa med katterna, shoppa och vara lite turist. Det är många glada skratt. Anne Grete och Jaqueline gjorde videor som lades upp på Facebooksidan – till stort jubel bland följarna. Många önskade att de var där. Och Anne Grete har en stående inbjudan till Nya Zeeland.

Den bruna katten Emma har gröna ögon och sitter på ett bord och tittar in i kameran.

Emma är Biancas gyllene dotter. Hon är den mest skygga i familjen, håller lite avstånd och synar noga besökare.

The kitty kingdom of Molly & Marius

Anne Grete Langeland la 2016 upp en Facebooksida för sina två ragdollkatter, Molly och Marius. Sedan dess har kattfamiljen utökats med tre katter av rasen brittiskt korthår, Bianca, Emma och Emil.

Sidan heter The kitty kingdom of Molly & Marius och har över 114 000 följare runt om i världen. De flesta kommer från USA, följt av Filippinerna och Indien.

Emma och Emil har en egen sida som heter Emma The Golden Beauty. Över 5 000 personer följer den.

Så här beskriver Anne Grete följarna:

– Det är alla typer av människor och jag får höra många personliga historier. Det har gett mig ett bredare perspektiv. Några har själv katt, andra har hatt. Några berättar att de är gamla och inte längre kan ha djur, att de saknar det och följer oss dagligen. Några är sjuka. Jag har fått meddelande från människor som är mitt uppe i en tuff cancerbehandling som har berättat att de blir tröstade av att följa hur en kattunge växer upp. Det är fint att veta att det kan betyda något för andra.

En vit katt med grått huvud, Molly, ligger och myser på en filt.

Molly kallas även Drottning Molly. Hon är halvsyster till Marius. Båda är av rasen ragdoll.

Forskaren: Därför älskar vi djur

Bilder och videos av söta djur och bebisar tillhör det mest sedda, gillade och delade innehållet på sociala medier. Det berättar Kamilla Knutsen Steinnes som forskat kring vilka känslor som detta material väcker i oss och varför det i så hög grad fångar vår uppmärksamhet.

– Underhållningsbranschen är full av exempel på detta. Tänk bara på de animerade filmerna från Disney och Dreamworks, säger hon.

Kamilla Knutsen Steinnes har skrivit en magisteruppsats vid Universitetet i Oslo om detta som har fått pris och blivit publicerad i en psykologisk tidskrift.

– Det finns en del forskning om vilken beteendemässig respons som väcks av söta djur, en lång rad studier visar att gulliga djur och barn väcker ett omsorgsbehov i oss. Men vi vet väldigt lite om den känslomässiga responsen som väcks inom oss och som kanske triggar detta omsorgsbehov.

Väcker positiva känslor

Känslan kallas kama muta. Det är en stark och positiv känsla, att bli rörd eller berörd

– Kort sagt upptäckte vi att söta djur väckte kama muta, eller positiva känslor, i oss. Känslan som blossar upp är för några så stark att den kan jämföras med att se en pappa återförenas med sin dotter efter lång tid, säger hon.

Typiska kännetecken är att den framkallar fysiska reaktioner som varm känsla i bröstet, tårar eller gåshud. Forskarna upptäckte också att söta djur som har en kärleksfull relation, tex kattungar som leker med varandra, uppfattas som sötare och upplevs som mer mänskliga. Söta djur som gosar och leker med varandra tillskrivs fler mänskliga kvaliteter och egenskaper än djur som inte verkar ha en kärleksfull relation.

– Jag ser att ägaren till Molly och Marius lägger ut många bilder och videor på Facebook där katterna är kärleksfulla mot varandra eller sin ägare. Det kan vara så att katterna på detta sätt blir mer mänskliga och att följarna därmed upplever ett slags band till dem.

– Våra slutsatser kanske kan bidra till att förklara varför söta djurbilder och -videor är så populära att dela med andra och varför The kitty kingdom of Molly & Marius har fler än 100 000 följare. För på ett sätt delar vi en känsla, en känsla som vi vill dela med andra och som skapar gemenskap.

Kan djur på sociala medier leda till positiva effekter?

– En rad studier visar att detta att se på kattvideor ökar prestationsförmågan och koncentrationen på jobbet. Som en följd av detta har fler och fler arbetsplatser börjat ha husdjur på kontoret, tex katter och hundar för att minska stressen och öka trivseln. Utöver min magisteruppsats så visar flera studier att söta djur i sociala medier gör oss glada och lätta till sinnet. Därför är jag inte förvånad över att Anne Grete och katterna har blivit privata vänner med flera av följarna, säger Kamilla Knutsen Steinnes.

Av Irene Jacobsen

Svensk bearbetning: Lisa Södergren

Foto: Irene Jacobsen

Mer intressant innehåll hos allas.se: