Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Åsa Jinder om skilsmässan: Jag rasade ihop

30 apr, 2018 
Katarina Arnstad Elmblad
Åsa Jinder om skilsmässan
Att skilja sig från maken sedan 20 år var inget enkelt beslut. Åsa Jinder har gått igenom ett sorgeår då hon tvingats leva utan exmannen, hunden, huset och sina klienter. ”Till slut blev det för många sorger och jag rasade ihop”, säger Åsa som stöttats av sina barn och nyvunna väninnan Karin Adelsköld.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är tolv månader sedan hon lämnade sin före detta make Jonas Otter. Åsa Jinders sorgeår har präglats av många besvikelser: sorgen över att äktenskapet inte höll livet ut och det vemod det inneburit att ha tvingas flytta från sin älskade hund och sin mottagning.

– Det är en kombination av sorger, och det är svårt att säga vad som varit tuffast, säger Åsa.

Skilde sig efter 20 års äktenskap

Man anar en sorgsenhet även om beslutet att skilja sig från Jonas Ottar efter 20 års äktenskap var väl genomtänkt.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Kärleken dog och det som är dött kommer inte att få liv igen. Det var en jättelång process som ledde fram till att vi gick skilda vägar. Men hur förberedd man än är blir det ändå ett slags chock när skilsmässan väl är ett faktum, säger Åsa.

Hon har inte velat belasta de två barnen med sina problem men båda, inte minst dottern Josefine, har varit ett stort stöd under det gångna året. Sonen Johannes pluggar i Halmstad.

Annons

– Josefine har funnits där för mig och det är jag jätteglad för, säger Åsa Jinder och menar att det tar tid att landa när man levt tillsammans med och formats av en annan människa under så pass lång tid.

– Naturligtvis vill man att det ska funka till varje pris, men så kommer den där dagen när man tvingas inse att ”nej, vi älskar ju faktiskt inte varandra längre”, men det sitter hårt inne, säger Åsa.

Nyfunna vännen Karin Adelsköld stöttar

Förutom supporten från sina barn har hon hittat stöd i en ny bekantskap, komikern Karin Adelsköld. De förenas i sina erfarenheter av avslutade relationer och skilsmässa från sina respektive hundar. Men också i att de bott långt ifrån Stockholm, Åsa i Bollnäs och Karin i Östersund.

– Vi fortsätter att gå på hundpromenader, fast utan jycke, säger Åsa som lämnade kvar sin fyrbenta vän Yvonne i Bollnäs.

Annons

Av en slump började hon följa Karin på Instagram.

– Jag märkte att hon inte heller var lycklig, säger Åsa Jinder.

De båda bor i dag i Midsommarkransen.

– När jag förstod att hon bara bodde en liten bit från mig messade jag henne och frågade om hon ville hänga med på en promenad, och på den vägen är det. Karin är en väldigt omtänksam människa och hon bryr sig verkligen, säger Åsa.

Åsa Jinder har fått stöd från Karin Adelsköld under skilsmässan
Karin Adelsköld har stöttat Åsa Jinder efter skilsmässan. Foto: Eero Hannukainen/IBL.

Att Stockholmstjejen Åsa skulle bosätta sig djupt inne i de hälsingska skogarna var något otippat när flyttlasset gick för åtta år sedan.

Annons

– Vi hade ingen koppling dit, och så här i efterhand tror jag inte att flytten dit var bra för vårt förhållande. Jag har haft en längtan tillbaka till Stockholm där jag hade mina barn, säger Åsa.

Känner en tomhet

Men troligtvis hade de gått skilda vägar oavsett om de bott i slott eller en liten lya.

– Det var en lång sorgeprocess som ledde fram till skilsmässan. Vi försökte länge att få det att fungera. Och i dag känner jag såklart en tomhet över att det tog slut. Vi hade tjugo väldigt bra år ihop och jag ångrar inte en dag, säger Åsa som är i full färd med att bygga upp sitt nya singelliv.

Hon erkänner att det onekligen är lite skillnad mellan en tvårummare jämfört med den magnifika 16-rumsvilla hon och Jonas bodde i.

Ett långt förhållande med en inredningsexpert har satt sina spår.

– Huset i Bollnäs hade Jonas satt sin prägel på. Nu måste jag försöka hitta tillbaka till det som är jag, säger Åsa och erkänner att hon ofta blir vankelmodig.

Annons

– Jag, som alltid sett mig själv som en självsäker och egensinnig kvinna, kan inte ens välja mönster på en tapet. Jag kan skratta åt det nu, men när jag satt i det där rummet precis när jag hade flyttat ner var det ett ganska sorgligt konstaterande, eftersom det sa så mycket om mitt liv och min självbild, säger Åsa, som uppvuxen i en dysfunktionell familj med en gravt alkoholiserad mamma tidigt fick lära sig att ta stort ansvar.

Trivs med singellivet

När paret tillkännagav sin skilsmässa dröjde det inte länge innan beundrarna stod på kö.

Smickrande såklart. Men även om hon hyllar kärleken är hon långt ifrån desperat. Faktum är att hon trivs utmärkt med sitt singelliv även om en och annan väninna förfasats över att Åsa ”vid sin ålder” vågat skilja sig. Hon tar vännernas oro med ro.

– Kärlek är inte förbehållet 23-åringar. Vi lever tills vi dör och jag tror inte att man ska vara tillsammans med en person bara för att ha någon. Att stanna kvar i relationer trots att kärleken försvunnit är tragiskt, säger Åsa och framhåller att livet är på tok för kort att slösas med.

Annons

Fick inga barn ihop

När det gäller giftermål är hon erfaren. Första maken är pappa till hennes barn, Johannes, 31, och Josefine, ”Little Jinder”, 29.

Tillsammans med Jonas blev det inga barn. De försökte men efter flera provrörsbefruktningar sa de stopp.

Åsa Jinder och Jonas Otter
Åsa Jinder och Jonas Otter var ett par i många år. Foto: Eero Hannukainen/IBL

– Det tärde på förhållandet, förklarar Åsa som också medger att hon kan tänka gifta sig en tredje gång.

– Jag är en obotlig romantiker som tror på kärleken, även om jag har stora krav på en eventuell ny man, säger hon.

Han måste vara självständig och förstå hur det är att vara gift med en offentlig och kreativ person som hellre sätter sig och skriver en dikt än tittar på ”Let’s dance”.

Annons

Utbildad samtalsterapeut

Under tiden som Åsa Jinder bodde i Bollnäs utbildade hon sig till samtalsterapeut. Klienterna har hon fått lämna, men tanken är att hon ska öppna en ny mottagning i Stockholm.

– Människor har lätt för att öppna sig för mig, berättar Åsa som medvetet legat lågt med alla planer så att kroppen och hjärnan får en chans att omprogrammera sig från landsbygds- till storstadsliv.

– Först var jag tvungen att lära mig att jag inte har en hund längre, sedan att jag inte kan bre ut mig i 16 rum och kök och att det inte längre finns en person vid min sida som kan hjälpa mig med mitt erbarmligt dåliga minne, säger Åsa.

Just nu genomgår hon en minnesundersökning för att ta reda på om den svåra bilolyckan som hon var med om 2009 orsakat sådana skador på hjärnan att minnet blivit lidande.

Åsa Jinder och dottern Josefine "Little Jinder" står varandra nära
Åsa och dottern Josefine ”Little Jinder” står varandra nära. Foto: Stella Pictures

Åkte in med magsmärtor

För ett år sedan hamnade hon på akuten med väldiga magsmärtor.

– Jag fick jätteont men läkarna hittade inget fel på mig. De undrade om jag hade varit med om något jobbigt och det hade jag ju, säger Åsa och berättar hur ledsen och arg hon blivit när dottern Josefine ”Little Jinder” fått kritik på sociala medier.

Annons

– Det plus allt annat som hänt i mitt liv blev bara för mycket och jag rasade ihop, säger Åsa som hade ett stort stöd från Josefine som var hos henne hela tiden på sjukhuset.

Barnen har gått relativt förskonade ur skilsmässan.

– De är ju vuxna så det påverkar inte dem nämnvärt, även om de naturligtvis processat separationen på sina sätt.

När allt känns jobbigt hämtar Åsa Jinder styrka i musiken.

– Jag har fått ett helt nytt förhållningssätt till musiken. Hela hösten satt jag och skrev och komponerade. Det var kanske inte det gladaste jag gjort, men det blev vackert och skört.

Det här är Åsa Jinder

Namn: Åsa Jinder.
Ålder: 54 år.
Familj: Barnen Johannes, 31, och Josefine, 29 år.
Gör: Riksspelman (utsågs redan som 15-åring, med udda instrumentet nyckelharpa), artist, låtskrivare.
Oanad talang: – Jag är bra på att skjuta. Det lärde jag mig av min pappa. Är MFF:are av rang, startade MFF:s supporterklubb i Stockholm!

Annons