Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Bästa vännerna återförenade efter 82 år – skildes i andra världskriget

15 mar, 2021 
Aino Oxblod
FotografUSC Shoah Foundation.
Betty Grebenschikoff och Ana Maria Wahrenberg
91-åringarna Betty och Ana Maria förlorade kontakten som barn när de flydde undan nazisterna, och båda trodde att den andra gått bort under kriget.
Nu har de gamla bästa vännerna kunnat återförenas – efter 82 år.
– Det var ett sådant mirakel. Det var som att ingen tid hade gått, säger Betty Grebenschikoff.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Betty Grebenschikoff och Ana Maria Wahrenberg, båda 91, växte upp som oskiljaktiga vänner i Berlin på 1930-talet. Men när anda världskriget bröt ut så skildes de bästa vännerna åt – och skulle inte få se varandra på 82 år.

Wahrenberg och hennes familj valde att fly till Sydamerika när Tyskland gick in i krig 1939. Efter att hennes pappa först hade gripits under Kristallnatten så flyttade de till Chile. Betty Grebenschikoff och hennes familj flydde också landet i samband med krigets start, och flyttade till Shanghai. Medan deras närmaste familjer överlevde Nazityskland på grund av flyttarna, så blev både Bettys och Ana Marias släkter i stort sett utplånade av nazisterna.

Se också: 12 tecken på att du funnit riktig vänskap

12 tecken på att du funnit riktig vänskapBrand logo
12 tecken på att du funnit riktig vänskap

Eftersom båda familjerna bytte namn efter att ha flytt, så blev det omöjligt för de bästa vännerna att återuppta kontakten när det var fred igen.

Annons

Vännerna hittade varandra igen – efter hjälp av Ita Gordon

Det var först när Ita Gordon, en arkivarie för USC Shoah Foundation – en stiftelse som bevarar vittnesmål från förintelseöverlevare – lade ihop ett och ett som Betty och Ana Maria kunde återförenas efter 82 år.

Betty medverkade i ett webbsänt seminarium i november och berättade om sina erfarenheter från andra världskriget. Med på seminariet var Ita, som började gräva i arkiven och insåg att Bettys minnesbilder stämde väldigt bra överens med en annan person som hade bidragit med – nämligen Ana Marias.

Strax före Thanksgiving förra året kunde de återförenas över videosamtal.

– I 82 år har jag trott att min bästa vän från Tyskland var död. Jag har letat efter henne i alla dessa år, och har aldrig hittat henne, säger Betty.

– Det var ett sådant mirakel. Det var som att ingen tid hade gått. Det är klart att 82 år gör skillnad, men mer eller mindre så fortsatte vi där vi hade lämnat det.

Källa: People

Annons