Bebisnamn som amerikanerna tagit från från Ikea!

Här är namn amerikaner väljer till sina barn – tagna från Ikeas produkter!

Det är inte bara vi svenskar som älskar Ikea och på andra sidan Atlanten är det många som inspireras av de svenska produktnamnen – som är vanliga för oss – men desto mer exotiska för amerikanerna.

Alla som någon gång handlat på Ikea vet att samtliga produkter är döpta till något. Det kan vara allt från fantasifulla, komiska eller självklara namn till städer och vanliga tilltalsnamn.

I Sverige lyfter vi inte direkt på ögonbrynen till namn som Stefan, Martin, Minna eller Margareta, men utomlands kan de klinga exotiskt.

Den amerikanska livsstilssajten My domaine fascinerades så av Ikeas produktnamn att de rankat de finaste av de ”ovanliga” namnen, som amerikanerna kan inspireras av när de ska välja bebisnamn.

1. Emmie

De flesta av Ikeas textiler har flicknamn och den här söta metervaran med rosor heter Emmie. Namnet är en variant av Emmy och betyder ”ihärdig” eller ”flitig”.

De flesta av Ikeas textiler har flicknamn och den här söta metervaran med rosor heter Emmie.

2. Jan

En förkortning av namnet på Ikea-stolen Janinge. Jan är av tyskt ursprung och var från början en kortform av Johannes, som betyder ”herren är nådig” eller ”Gud har förbarmat sig”.

Ikea-stolen Janinge

3. Bernhard

Precis som Jan har namnet på stolen Bernhard ett tyskt ursprung och betyder ”stark som en björn”.

Stolen Bernhard ett tyskt ursprung och betyder ”stark som en björn”.

4. Gurli

Kvinnonamnet Gurli är ett relativt ovanligt tilltalsnamn i Sverige för tillfället och endast 2 049 personer innehar namnet. Men om det blir stort i staterna kanske det snart också får ett uppsving på hemmaplan? Gurli är bildat av det persiska namnet för ros.

Gurli är bildat av det persiska namnet för ros – och namnet på Ikeas kudde.

5. Sofia

Tyg med klassiska ränder vars namn är av grekiskt ursprung och betyder ”vishet” och ”skönhet”.

Tyg med klassiska ränder vars namn är av grekiskt ursprung och betyder ”vishet” och ”skönhet”.

6. Tobias

Ytterligare en stol med pojknamn som inspirerar amerikanerna är stolen Tobias, i genomskinlig plast med stålben. Namnet har från början ett hebreiskt ursprung och betyder ”Gud är god”.

Ytterligare en stol med pojknamn som inspirerar amerikanerna är stolen Tobias, i genomskinlig plast med stålben

7. Elly

Att bli döpt efter en kökshandduk kanske inte låter särskilt lockande, men det fina namnet Elly på 4-packet grön- och vitmönstrade handdukar kan göra det värt ändå. Elly har sitt ursprung i England och betyder ”solljus”. Det är ett vanligt smeknamn för Eleonora, Elisabet, Elin och Ellen.

Att bli döpt efter en kökshandduk kanske inte låter särskilt lockande, men det fina namnet Elly på 4-packet grön- och vitmönstrade handdukar kan göra det värt ändå.

Källa: My domaine, Svenska namn

Foto: Priscilla Du Preez/Unsplash, Ikea

Mer intressant innehåll hos allas.se: