Birgitta Stubbing: ”Jag är stolt över att vara Europas äldsta modell”

Porträtt av Birgitta Stubbing har varit modell sedan 1960.

Birgitta Stubbing har varit modell sedan 1960-talet och jobbar fortfarande som 88-åring.

Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

Birgitta Stubbing gjorde sitt första professionella modelljobb 1960. I dag är hon 88 år och anlitas fortfarande flitigt. Under sin långa karriär har hon gjort massor av modelljobb och har umgåtts med kungligheter och kändisar som Roger Moore och Sean Connery.

När Birgitta Stubbing var 25 år var hon redan trebarnsmamma och utbildad tandsköterska. Så när hon, via en väninna, blev tillfrågad om hon ville gå en kurs för att bli modell så tackade hon nej. Hon hade ju redan ett jobb. Men när kursavgiften sänktes från 600 till 300 kronor bara för henne tänkte hon om.

— Min man sa ”alltid lär du dig något”, han tyckte att det var en bra idé. Efter kursen fick jag och två andra flickor modelljobb på Kim-modeller, som stod för stil och klass. Mitt första var en reklam för Nessims mattor, säger Birgitta med ett leende.

Det är svårt att ta in att denna stiliga kvinna är 88 år gammal. Det finns ingenting tantigt över henne; hon är fortfarande en kvinna i sina bästa år, kvick i mun och huvud och rörlig som vilken 50-åring som helst. Trots att åren har satt sina spår har hon alltjämt modellens högresta hållning och markerade ansiktskonturer.

Det här är Birgitta Stubbing

Namn: Birgitta Stubbing

Ålder: 88 år.

Familj: Tre söner och en dotter, äldsta sonen är avliden. Barnbarn och barnbarnsbarn.

Bor: I centrala Stockholm.

Gör: Arbetar som modell.

Modellandet började som ett extraknäck, men snart blev jobben fler. Tandläkarmottagningen tyckte att hon skulle satsa några år på modellyrket – hon var välkommen tillbaka om hon tröttnade.

—Det bästa med modelljobbet var de flexibla tiderna och pengarna jag tjänade. På två dagar kunde jag tjäna en normal månadslön och med tre små barn var det ett bra tillskott till hushållet.

Hon berättar att det var mycket kvällsjobb med modevisningar. Hon var mannekäng och gick kollektionsvisningar, för på den tiden visades säsongens nya kollektion på levande modeller.

Birgitta Stubbing i början av modellkarriären.

Birgitta Stubbing i början på modellkarriären.

Foto: Privat

—De ville ha vanliga tjejer, man behövde inte vara särskilt vacker eller lång. Jag var 171 cm, vilket i dag är ganska kort för en modell. Men jobbet handlade inte bara om att gå på en catwalk utan det var mycket reklamjobb för olika företag och kataloger, säger Birgitta.

Birgitta Stubbing hade skinn på näsan och sa ifrån

Hon tillägger att modellens viktigaste egenskap inte var skönhet, utan jäklar anamma och förmågan att tåla kritik. Hon hade båda dessa egenskaper plus att hon var snygg och ambitiös.

—Jag hade skinn på näsan och sa ifrån om någon blev för närgången. Vi svenska modeller hade högt anseende utomlands som duktiga och punktliga. Modelljobbet är sällan glamoröst, utan handlar ofta om att sitta i timmar i en viss ställning i tunna kläder. Ibland utomhus i kylan, ibland i värmen. På ett jobb i Portugal var det 31 grader varmt, jag stod på en balkong och skuggades med ett paraply mellan fotograferingarna. Som jag svettades!

På grund av barnen arbetade hon mest i Sverige, men även i Tyskland, Amsterdam och London. Dit kunde hon flyga över dagen.

Märtha, 92, tatuerade sig med barnbarnen – alla har en fyrklöver

Vid ett tillfälle ringde Playboy och undrade om hon ville komma över till USA för att fotas. De tyckte att hon såg så söt och oskuldsfull ut. Men de fick nobben.

Under de här intensiva åren skilde hon sig från sin förste make och blev ensamstående mamma.

—Vi var för olika, han hade inget driv, säger Birgitta lakoniskt.

Arbetet håller Birgitta Stubbing ung i sinnet

Efter några år träffade hon barndomskärleken Lars. De höll ihop i 46 år, fram till hans död 2011, och fick en gemensam dotter.

—Lars förstod mitt jobb och vi var väldigt tajta. Han hade aldrig några synpunkter på att jag reste hit och dit, utan ansåg att jag var fri att göra det jag ville!

Birgitta blev äldre, men karriären rullade på som vanligt. 1988 lämnade hon Mannekängernas svenska huvudorganisation, MSH, för att tillsammans med kollegan Margreth Ljunggren starta Ladies team, en agentur för modeller 30+. Den nya styrelsen i MSH tyckte nämligen att de hade blivit för gamla för modelljobb.

Reklamfotograferingar var vanliga när Birgitta Stubbing började arbeta som modell.

Reklamfotograferingar var vanliga när Birgitta Stubbing började arbeta som modell.

Foto: Privat

Efter reklamens gyllene årtionden blev hon bland annat underklädesmodell för Camilla Thulin, jobbade mycket för bland annat Märtaskolan, Pagelle, NK, Twilfit och Sidenhuset. Hon gick med i 1,6 miljoner-klubben och var kalenderflicka 2005 och 2011.

—Jag har alltid varit efterfrågad. På senare år har jag bland annat varit smyckesmodell på Bukowskis och under våren ska jag göra ett jobb i Sturegallerian. Folk tror att jag gör det för att jag är i behov av pengar. Men så är det inte. Jag gör det för att det är kul och för att jag kan! Arbetet håller mig ung i sinnet, jag känner mig inte gammal och har vänner i alla åldrar.

Modellkarriären har inte bara varit en födkrok för Birgitta. Den har tagit henne till spännande platser och sammanhang där hon har träffat intressanta människor, kändisar och filmstjärnor.

Birgitta Stubbing i början på karriären.

– Jag har haft så roligt, säger Birgitta Stubbing om modellivet som lett till både resor världen runt och möten med kändisar och kungligheter.

Foto: Privat

—Jag har varit på modellturné med Roffe Berg, Charlie Norman och Ulla Sallert. Jag har umgåtts med Lill-Babs, hon var så himla trevlig. Och Lill Lindfors är en god vän, säger Birgitta, som också har haft kungligheter i sin telefonbok.

—Prinsessan Lilian var en fantastisk person och vi träffades ofta på modevisningar.

Samma prinsessa tog entusiastiskt emot Roger Moore med hustru under World Water Day år 2000 i Stockholm. Birgitta var inbjuden i egenskap av modell och fick chansen att träffa Bond-stjärnan, som hon beskriver som mycket sympatisk.

Sean Connery ville bjuda Birgitta på en drink

Bond-stjärnan Sean Connery träffade hon i Spanien av en slump.

—Min man var ute på golfbanan och spelade när Sean Connery kom in på restaurangen där jag satt och väntade. Han kom fram och frågade om jag skulle spela i hans grupp. Det skulle jag inte, men han slog sig ner och frågade om han fick bjuda på något. Jag min dumskalle bad om en apelsinjuice i stället för en flott drink…men jag blev jättenervös!

Johanna startade B&B i Frankrike: ”Jag älskar livet här”

Birgitta skrattar till. Nej, någon diva har hon aldrig varit. Tvärtom är hon en jordnära och ganska okomplicerad person. Oftast glad och social, vilket hon entusiastiskt uttrycker genom stora gester.

Förmodligen var det skälet till att hon 2017 träffade en trevlig, 18 år yngre man från Göteborg. Han blev begeistrad och tycke uppstod. Men först 2021 började de umgås på allvar. Tyvärr blev deras tid tillsammans kort. I september samma år avled han hastigt.

Birgittas pragmatiska förhållningssätt har hållit henne ifrån allt vad skönhetsoperationer heter; något som annars är vanligt bland åldrande skönheter, i synnerhet bland dem som lever på sitt utseende.

—Jag har inte gjort någonting åt mitt utseende. Jag gör vad jag kan med det lilla jag har och vill inte lägga mig under kniven om det inte är nödvändigt. Jag tycker inte det är ett dugg snyggt med dessa fiskmunnar som kvinnor skaffar sig genom att injicera botox, utbrister Birgitta.

Se också: 7 kändisar som började sina karriärer som Fröken Sverige
2:07

Efter reklamen: Se också: 7 kändisar som började sina karriärer som Fröken Sverige

(2:07)

Nödvändig var däremot den operation hon genomgick 2020. Hon hade diagnosticerats med lungcancer. I normalfallet opererar man inte 86-åringar. Men Birgitta hade kondis som en 55-åring, så operationen kunde genomföras. Tumören togs smidigt bort och hon behövde inte ens cellgifter efteråt. Däremot strålades hon för en pytteliten tumör på den andra lungan.

Lungcanceroperationen var dock en västanfläkt i jämförelse med det som hände samma dag som hon kom hem från sjukhuset.

Birgitta famlar efter orden och sänker blicken. Det hon ska berätta är svårt att tala om.

—Min dotter ringde och berättade att Tommy, min äldste son, råkat ut för något och att jag måste komma till sjukhuset. Han hade fått en stroke och avled senare utan att ha vaknat upp…

Dyr kräm är inte nödvändigt

Hon skakar på huvudet. Sorgen är ständigt närvarande.

—Ett barn ska inte dö före sin förälder. Jag brukar inte tala om det här, detta är en annan sorts smärta och sorg än att förlora sin make...

Birgittas händer vilar stilla på högen av gamla urklipp och foton från modellkarriären.

Birgitta Stubbing är 88 år och arbetar fortfarande som modell.

– Folk tror att jag gör det för att jag är i behov av pengar. Men så är det inte. Jag gör det för att det är kul och för att jag kan! säger Birgitta Stubbing om modellandet.

Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

—Men jag är tacksam över de barn jag har kvar i livet. De bor alla i Stockholm och tar väl hand om mig. Jag har många barnbarn och barnbarnsbarn som skänker massor av glädje, säger hon.

Som svar på frågan om det är något hon ångrar med livet som modell lyser hon upp.

—Ingenting! Jag har haft så roligt! Min man och jag har rest över hela världen, vi har haft ett rikt sällskapsliv och ägde också ett hus på spanska solkusten. Men när Lars dog sålde jag det, det blev för jobbigt att ta hand om själv.

Med tanke på hur tjusig hon fortfarande är måste den sista frågan bli: Hur har du lyckats hålla dig så fräsch och vacker? Vad är hemligheten?

Birgitta ler åt komplimangen.

—Jag har aldrig tvättat ansiktet med tvål utan har använt ansiktsvatten och smort in mig med kräm. Med det behöver inte vara någon dyr kräm! Jag äter lite av allt och rör mig regelbundet. Svårare än så är det inte!