Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Björn Natthiko Lindeblad sa adjö – bjöd in nära och kära till en stor fest

29 nov, 2021 
Lukas Ernryd
Till vänster, författaren Björn Natthiko Lindeblad, till höger, programledaren Anne Lundblad.
Ett rum fyllt till bristningsgränsen med kärlek. Det är det enda sättet att beskriva Björn Natthiko Lindeblads 60-årsfest som ägde rum i lördags. Men sammankomsten var också ett avsked med sina närmsta.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Björn Natthiko Lindeblad är den före detta civilekonomen som gav upp en lovande karriär inom näringslivet för att söka en större mening i tillvaron.

Han var helt enkelt inte lycklig. Även om det verkade så på utsidan.

Björn var då endast 25 år gammal. Men han avstyrde en unik möjlighet om att bli den yngsta finanschefen någonsin på ett dotterbolag inom AGA-koncernen.Det kändes helt enkelt fel. Hela hans väsen önskade något annat. Så han bytte kurs.

Se också: Björn Natthiko Lindeblad är död – blev 60 år gammal

Björn Natthiko Lindeblad död 60 år gammalBrand logo
Björn Natthiko Lindeblad död 60 år gammal

Först reste han runt hela världen innan han hamnade på ett meditationsretreat i Thailand. Det visade sig vara mycket svårare än han trodde.

Annons

Han klarade av det hårda golvet och den knappa matransonen, men att umgås med sig själv och sina egna tankar blev för svårt. Han gav upp dag fyra och satte sig ner på en servering i Chiang Mai och beställde in vin.

Dock lockades han av livet i kloster. Att vara närvarande i stunden.

Väl hemma i Sverige igen kom insikten till honom. Han ville bli skogsmunk.

Det blev starten på en resa som skulle ta honom hela vägen in i svenska folkets hjärtan. Men först stannade han i kloster i 17 år innan han återvände till Sverige. Eller ett "liv i byxor", som han uttrycker det själv.

Han var då 46 år gammal. Och hörde en inre röst som sa att det var dags att åka hem.

Omställningen var svår och i början fylldes han av mörka tankar. Vändpunkten blev när Björn insåg att han kunde dela med sig av sina erfarenheter. Han började att föreläsa och träffade kärleken, Elisabeth.

Annons

Björn Natthiko Lindeblad i Sommar i P1

År 2012 gör han sitt första sommarprat som lockar många lyssnare.

Sex år senare diagnosticerades Björn med den obotliga sjukdomen ALS. Läkaren gav honom mellan ett och fem år kvar att leva. Trots den tunga beskedet bestämde han sig för att inte låta kroppen begränsa honom. Istället gav han sig ut på en lång turné i hela landet som drog storpublik.

År 2020 pratade ännu en gång i radion, men denna gång mot bakgrund av sjukdomen. Framför allt fokuserade han på vad som är viktigt i livet när man vet att det går mot sitt slut. Något han också tar upp i den storsäljande boken Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk som utkom samma år.

I en intervju ombads han koka ner sitt budskap. Han tänker efter och svarar: "Tänk själv. Se dig om i ditt liv. Vad har gett dig en känsla av mening?".

Se också: Björn Natthiko Lindblad om sjukdomen ALS

Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALSBrand logo
Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALS

Björn fyllde 60 i somras

Björn har varit öppen med sin sjukdom och förstått att han inte har ett överflöd av dagar kvar. I somras fyllde han 60 år och ville ställa till med en stor fest. Men då gick det inte på grund av pandemin.

Annons

Dock har det blivit annorlunda nu.

Lördagen den 27 november samlade han alla sina vänner för en stor fest som skulle uppmärksamma hans födelsedag, men också det stundande avskedet. Samma morgon pratade han med Jenny Strömstedt om kvällens begivenheter. Han medverkade med sitt omistliga leende och i en röd spektakulär festdräkt. Assistenten hade också sprayat ett par skor i guld.

Jenny frågar hur han tänkte kring festens upplägg.

– Den övergripande känslan är att jag har levt ett fantastiskt liv. På många sätt känns det som att jag levt tre liv. Den första känslan när jag tänker på mitt liv är "wow, tänk vad jag har fått vara med om".

Han säger också att kroppen inte hänger med som förr. Livet är fullt med utmaningar på att praktiskt plan. Men han är också omgiven av mängder av kärlek.

Jenny undrar hur han lyckats nå så många människor med sitt budskap. Han svarar att han inte har något enkelt svar.

Annons

– Men jag är ganska vanlig på ett sätt. Kombinerat med att jag är naturligt väldigt öppen. Jag berättar om mina utmaningar som folk känner igen sig i. Det gör att man lyssnar man på ett enklare vis. Då kan man nå in till folk ganska odramatiskt.

Han visste inte vad han som skulle hända på festen, men via gästernas bilder och videos på instagram kan man förstå att det var något alldeles särskilt. Klart är att Björn fortfarande har kvar sin blandning av värme, glädje, humor och självdistans. På festen höll han tal och sjöng med i Lalehs sång Tack Förlåt.

Det blev också allsång när Beatles All you need is love spelades.

Anne Lundberg och Stina Wollter var två av gästerna.

Lärdomar på senare tid

I TV4 frågade Jenny Strömstedt om han har insett något nytt på senare tid.

– Det är svårt att prata om utan att låta sorglig men det är som att varje ögonblick är ett farväl nu. Varje ögonblick är laddat med skönhet och mening. Jag börjar förstå att det rör sig mot slutet, det är bara sista verserna kvar. Jag är nästan förvånad att det inte är mer sorgligt för jag känner mig så tacksam, säger Björn.

Se också: Nuna Gunke efter sin alzheimersdiagnos

Nina Gunke efter sin alzheimerdiagnos: "Vill inte gömma mig"Brand logo
Nina Gunke efter sin alzheimerdiagnos: "Vill inte gömma mig"
Annons