Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Bondeparet: ”Vi har en okänd tipsare att tacka för vår kärlek”

11 sep, 2021 
Mikael Svensson
Karin Ås och Jon-Erik "Jeja" Andersson står och håller om varandra, lutade mot en grind i natursköna omgivningar.
Karin bestämde sig till slut för att skriva ett brev till bonden Jon-Erik. Sedan spelade pandemin dem på sätt och vis i händerna.
Vem det än var som tipsade TV4 om att Jon-Erik ”Jeja” Andersson, 45, skulle vara med i Bonde söker fru eller sidoprogrammet Kärlek åt alla så är han den personen evigt tacksam. För tack vare det tipset har han återförenats med sin ungdomskärlek Karin Ås, 44.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nu, när nya säsonger av de populära tv-programmen visas, sitter de hemma i köket på Jon-Eriks släktgård från 1800-talet i Norrbo utanför Näsviken i Hälsingland och dricker kaffe tillsammans. Kärleken har hittat hem på nytt i deras liv efter att de bröt upp för 26 år sedan.

Se också: Fem par vi minns från Bonde söker fru

5 par vi minns från Bonde söker fruBrand logo
5 par vi minns från Bonde söker fru

– Allt är annorlunda nu, vi har hunnit leva ett halvt liv och vet vad vi vill, säger de båda och konstaterar att coronapandemin på sätt och vis spelade dem i händerna när Jon-Eriks medverkan i tv fick ställas in.

– Vi fick möjlighet att lära känna varandra på nytt, säger Karin som är född och uppvuxen i Hede i Härjedalen och gick på gymnasiet i Sveg.

Annons

Det var där hon första gången träffade Jon-Erik.

– Jag gick elprogrammet och skulle specialisera mig på elektronik. Den inriktningen fanns inte på gymnasieskolan i Hudiksvall så därför fick jag gå sista läsåret i Sveg, berättar Jeja.

Långt svallande hår

Karin minns hans långa svallande hår, lite som en rockstjärna, när hon skulle börja andra årskursen på det samhällsvetenskapliga programmet.

– När vi upptäckte varandra kom vi ganska snart underfund med att vi hade väldigt roligt tillsammans och på den vägen blev vi ett par. Det var en riktig ungdomsförälskelse och vid något tillfälle följde jag med honom hit till gården, säger Karin.

Det här är Jon-Erik

Namn: Jon-Erik Andersson.
Ålder: 45.
Familj sedan tidigare: En son som är 13 år och en dotter som är 10 år.
Gör: Skogsbonde, snickare, entreprenör och fritidsmusiker. Har bland annat byggt en padelbana intill gården och driver uthyrning av en flotte med bastu på Dellensjöarna.
Fritidsintressen: Musik, åka motorcykel och spela padel.

Det här är Karin

Namn: Karin Ås.
Ålder: 44.
Familj sedan tidigare: En son som är 19 år och en dotter som är 14 år.
Gör: Arbetar som förskollärare.
Fritidsintressen: Promenader och träning.

När vårterminen närmade sig slutet skulle Jon-Erik ta studenten och därefter göra militärtjänst. De praktiska förutsättningarna för att fortsätta som ett par var inte de bästa och romansen rann ut i sanden. Men de förblev vänner.

Efter studenten gjorde Karin som så många andra ungdomar på den tiden; flyttade till norska västkusten för att rensa fisk. Inte för att det var ett så spännande jobb, men man kunde tjäna mycket pengar på kort tid.

Annons

– Min tanke var att jag skulle ut och resa, berättar Karin.

Båda bildade familj

Så blev det aldrig eftersom hon på jobbet träffade sina barns pappa som var där i samma ärende som hon själv. De bodde tillsammans i Norge under några år och fick sitt första barn, en son.

– När han skulle börja förskolan stod valet mellan att bo kvar i Norge eller flytta hem till Sverige. Vi valde det sistnämnda och det blev Karlstad eftersom min sambo kom därifrån. Jag utbildade mig till lärare och några år senare fick vi vårt andra barn, en dotter.

Under tiden hade Jon-Erik hunnit med att bo i Norrköping innan han flyttade tillbaka till hemtrakterna och bosatte sig i Hudiksvall. Han träffade en kvinna och de fick tillsammans två barn. Han jobbade som snickare och var dessutom fritidsmusiker. Hans band, Pålles bodega, hade ofta spelningar om helgerna så det var fullt upp hela tiden.

Jon-Erik Andersson i skolkatalogen på gymnasiet.
Det var på gymnasiet i Sveg som de träffades i ungdomen. Och så här såg Jon-Erik ut i skolkatalogen det året.

Genom åren har Karin och Jon-Erik haft sporadisk kontakt och träffats någon gång, bland annat när Karin var på skidsemester med sina föräldrar i Funäsdalen och hans band spelade på kvällens after ski.

Annons

– Men vi hade aldrig några tankar på att återuppta den romans som vi haft som unga, sådana känslor fanns inte längre, säger Karin och Jeja nickar instämmande.

Karin Ås i skolkatalog från gymnasietiden.
Och så här såg Karin ut i skolkatalogen.

Karin och Jon-Erik bröt upp från sina respektive förhållanden ungefär samtidigt för några år sedan, men ingen av dem hade en tanke på att ta upp kontakten med sin gamla ungdomskärlek.

För två år sedan köpte Jeja den gamla släktgården. Det innebar samtidigt att han blev skogsbonde med ansvar för 300 hektar skogsmark.

Strax efter att han flyttat till gården blev han uppringd av TV4 som hade påbörjat 2020 års produktion av Bonde söker fru och sidoprogrammet Kärlek åt alla.

– Någon hade tipsat TV4 om att jag behövde någon att dela livet med, skrattar Jon-Erik.

Annons

Han tackade ja till att vara med och produktionsbolaget kom till gården för att filma och intervjua till avsnittet där årets bönder skulle presenteras.

– Det var något nytt som hände i mitt liv och naturligtvis en möjlighet att hitta kärleken, säger han.

Karin har genom åren följt Bonde söker fru och tycker det är ett trevligt program. Men hon hade ingen aning om att Jon-Erik skulle vara med eftersom de inte haft kontakt på länge. När det var dags för honom att göra debut i teverutan hade Karin en kompis hemma hos sig på fika.

– Teven stod på lite i bakgrunden med låg volym, berättar hon.

Bondgården i Näsviken.
Gården i Näsviken.

När hon hörde programledaren Linda Lindorff säga att hon skulle åka vidare till nästa bonde och han bodde i Näsviken reagerade hon direkt på ortsnamnet, släppte konversationen med kompisen och hörde att bonden i fråga var Jon-Erik Andersson. Sekunden senare såg hon sin gamla ungdomskärlek och gården där hon varit för 25 år sedan …

Annons

Jag höll på att sätt kaffet i vrångstrupen

– Jag höll på att sätta kaffet i vrångstrupen, skrattar Karin som blev rejält chockad.

– Honom känner jag, skrek jag till min kompis.

Jon-Eriks telefonnummer hade hon kvar i sin kontaktlista. Dagen efter programmet skickade hon ett sms till honom och berättade hur chockad hon hade blivit när hon sett honom på tv.

Karin och Jon-Erik vid ett bord med levande ljus, och skolkatalogen framför sig.
Karin och Jon-Erik lärde känna varandra på nytt.

Den gamla kärlekslågan som falnat började få nytt liv hos båda. Men att träffas var omöjligt.

– Jag hade skrivit på ett kontrakt där jag förband mig att inte inleda någon kärleksrelation så länge jag var med i programmet, berättar Jon-Erik.

Bonden Jon-Erik Andersson sittande framför en allmogegrön gammal dörr.
För två år sedan köpte Jon-Erik den gamla släktgården och blev skogsbonde.

Han föreslog därför att hon skulle vara en av brevskrivarna.

Det var Karin inte alls så intresserad av.

Annons

– Aldrig i livet att jag skulle dejta någon offentligt i teve! Jag är inte den typen som tycker om att synas offentligt. Men sedan började jag fundera. Jag frågade mina barn, mina barns pappa och min bror hur de ställde sig till det. Ingen protesterade och jag sa till mig själv att jag lever bara en gång så varför inte ta chansen? Det tog nog två veckor innan jag skrev brevet och det var inget jag berättade för Jeja.

Karin Ås sittande framför en allmogegrön dörr.
Karin fick en chock när ”Jeja” dök upp i tv-rutan.

För honom blev det en glad överraskning när det faktiskt visade sig att hans gamla ungdomskärlek var en av de 120 kvinnor som skrivit till honom. Egentligen var det bara Karin han ville träffa.

– Men jag öppnade alla breven och behandlade dem som sökt på ett seriöst sätt, betonar han.

Annons

Jon-Erik hade placerats i programformatet Kärlek åt alla, vilket innebar att han skulle få tillbringa en vecka på Siggesta gård på Värmdö med de brevskrivare han valt ut.

Så långt kom han aldrig.

Inspelningen skulle börja en fredag i början av juni. På måndagen i den veckan kände sig Jon-Erik krasslig och misstänkte att det kunde vara Covid-19.

Det var bara att ringa och säga att det inte kunde bli någon medverkan

– Jag fick komma till vårdcentralen och göra ett test, men testsvaret dröjde och jag kunde inte åka ned på fredagen. Ändå kände jag mig ganska pigg och tv-produktionen tyckte att jag skulle åka ned på måndagen och hållas isolerad tills jag fått svaret. Jag körde ned till Siggesta gård och stannade på parkeringen utanför. Där gick jag in på min sida på 1177 och såg att provsvaret hade kommit, det var positivt. Det var bara att ringa och säga att det inte kunde bli någon medverkan för min del. Jag frågade också om jag kunde ta kontakt med brevskrivarna, utan att jag bröt mot kontraktet. Det var inga problem, berättar Jon-Erik.

Annons

På vägen hem till Näsviken ringde Jeja till Karin och berättade att det inte skulle bli något program, men att han hoppades att de kunde ses ändå när han frisknade till.

– Jag var mest lättad eftersom jag varit så nervös för inspelningen. Och självklart ville jag träffa honom när han var frisk, säger Karin.

Karin och Jon-Erik står vid gården, med böljande landskap och betande djur i bakgrunden, och håller om varandra.
– Allt är annorlunda nu, vi har hunnit leva ett halvt liv och vet vad vi vill, konstaterar paret.

Jon-Erik blev aldrig särskilt sjuk och när han blev frisk kunde han äntligen träffa Karin.

Jon-Erik "Jeja" Andersson med gitarren.
Musiken spelar en viktig roll i Jon-Eriks liv.

– Jag bjöd henne och hennes barn att komma och fira midsommar med mig och mina barn, säger Jon-Erik.

Karin sitter på trappan vid ytterdörren i lantlig idyll.
Så småningom kändes det självklart för Karin att hon skulle flytta upp till Jon-Eriks gård.

– Jag skulle ändå åt det hållet i midsommar eftersom jag skulle åka hem till mina föräldrar. Eftersom vi skulle ses med barnen blev det avdramatiserat, säger Karin.

Annons

Att träffa sin ungdomskärlek för en fortsättning efter så många år kunde ha blivit stelt och tillknäppt, men det blev i stället lättsamt.

– Vi var nyfikna på varandra och det blev en fin helg, säger de.

Paret Karin Ås och Jon-Erik Andersson vid en padelbana i natursköna, lantliga omgivningar
Jon-Erik har byggt en padelbana intill gården.

Det var självklart att de skulle fortsätta ses. Men det är cirka 50 mil enkel resa mellan Näsviken och Karlstad.

– Vi kom överens om att pendla till varandra under det närmaste året för att se om vi vill leva tillsammans, och därefter ta beslutet. Jag åkte till Karin varannan helg och hon kom hit när hon hade lov från skolan. Eftersom pandemin innebar att jag inte hade några spelningar med bandet så hade jag mer tid över, säger Jon-Erik.

Så gick flyttlasset

Kärleken mellan dem blev allt starkare. Övertygelsen om att de skulle bo tillsammans växte fram och det kändes självklart för Karin att hon skulle flytta upp till Jejas gård.

Annons

– Jag har under flera år funderat på att flytta närmare mina föräldrar. Min dotter, som flyttar med, hade heller inget emot det, berättar Karin.

Karin och Jon-Erik på promenad med hunden, betande djur på fält i bakgrunden.
Omgivningarna kring gården är natursköna och inbjuder till promenader.

Under våren sålde hon lägenheten i Karlstad och i slutet av juli i år gick flyttlasset till Hälsingland.

– Här har ju renoverats en del sedan jag var här sist för 26 år sedan, men mycket är sig likt, skrattar Karin.

Vem som tipsade TV4 om att Jeja borde vara med i Bonde söker fru har han fortfarande inte fått veta, och han tänker inte forska i det heller.

– Men jag vill i alla fall tacka den personen för initiativet, säger han och ger Karin en varm kram.

Annons