Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Cajsa Tengblad och Arne Johansson: Vi blev tokkära i varann

17 mar, 2021 
Per-Ola Ohlsson
Hälsocoachen och författaren Cajsa Tengblad ler och håller om Arne Johansson, musiker och originalmedlem jämte Uno Svenningsson i bandet Freda, och tillsammans berättar de om hur de blev kära i varandra och hur livet är idag.
Musiken förde författaren Cajsa Tengblad och musikern Arne Johansson samman. De blev kära och skriver nu musik ihop.
De fann varandra när livet var svårt. Hon hade genomgått en smärtsam skilsmässa och han kämpade sedan länge mot cancer. I varandra fann hälsocoachen och författaren Cajsa Tengblad och musikern Arne Johansson sin själsfrände. Tillsammans har de skrivit kärlekslåten Andas med mig.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Solen värmer på takterassen med utsikt mot de fantastiska rosenrabatterna på Rosenlunds Herrgård i Jönköping.

Den djupblå Vättern glittrar i solgasset lite längre bort och i två bekväma stolar sitter hälsocoachen, författaren, föredragshållaren och låtskrivaren Cajsa Tengblad, 51, och Arne Johansson, 60, musiker och originalmedlem i popgruppen Freda, och njuter av värmen.

– Jag trodde inte att det var möjligt att bli så tokförälskad som jag blev i Arne. Jag har hittat min själsfrände, säger hon med en kärleksfull blick mot honom.

– Att få uppleva det här i min ålder är helt fantastiskt. Jag vågade aldrig tro att det skulle ske, säger han och tar hennes hand i sin.

Ur en högtalare inifrån huset strömmar tonerna till deras låt Andas med mig. Den är ett av resultaten av att deras kreativa krafter slogs samman och det är den första singeln från deras första gemensamma skiva.

Annons

Inspelad på hotellrum

– Den handlar om vår kärlek till varandra. En del av min sång är inspelad på hotellrum i städer som vi besökt, som Barcelona och Köpenhamn, men också på Österlen och i skånska Mölle. Vi får inspiration av våra resor tillsammans och vi har alltid laptopen, en mick och hörlurar med oss, säger hon.

Andra singeln från deras skiva heter När jag faller och handlar om att kunna landa i en trygg famn när livet är jobbigt.

Jag har hittat den trygga famnen hos Arne

– Jag har hittat den trygga famnen hos Arne. Där kan jag söka skydd när jag kraschar och mår dåligt, säger hon.

– Cajsa är en idéspruta. Hon är väldigt inspirerande och kreativ och kommer med många bra saker som jag sedan arbetar vidare med, säger han.

Skriva musik med tonårsidolen från Freda

För Cajsa är det en dröm som gått i uppfyllelse. Hon har inte bara funnit den trygga famn hon behövde. Hon har också fått möjlighet att skriva musik med en av sina idoler sedan tonåren.

Annons

– Arne är dessutom en riktig romantiker. Det är viktigt för mig, säger hon och sätter sig lite närmare honom.

Arne Johansson, Uno Svenningsson och Mats Johansson var originalmedlemmar i popbandet Freda från Gnosjö.
Arne Johansson, Uno Svenningsson och Mats Johansson spelade tillsammans i popbandet Freda från Gnosjö. Bilden är tagen 1991.

Trots att de båda sedan många år är bosatta i Jönköping hade deras vägar inte korsats förrän Cajsa en dag sommaren 2016 gick in på kaféet Mackmakeriet som Arne driver i centrala stan.

– Man kan säga att det var en gemensam bekant som sammanförde oss. Hon kom in på mitt kafé med en skiva i handen som hon tyckte att jag borde lyssna på, berättar Arne.

Det var Cajsas skiva Hoppet reser sig trotsigt, vars titellåt är tillägnad en ung småbarnspappa som gick bort i cancer.

Annons

– Jag tyckte det lät bra och sa att jag skulle kunna tänka mig att jobba tillsammans med sångerskan.

När Cajsa fick veta det av deras gemensamma vän tog hon mod till sig och gick in på Arnes kafé och presenterade sig.

– Jag blev så klart smickrad. Han var ju en framgångsrik musiker och att han sagt att han ville skriva musik tillsammans med mig lät fantastiskt, säger hon.

Det första mötet blev långt och följdes sedan av flera besök på Mackmakeriet under våren 2017. Under samtalen om musiken, livet och drömmarna föddes kärleken.

– Vi träffades så pass mycket att jag snabbt upptäckte att jag hade en själsfrände i Cajsa. Den känslan är en sådan som man bara får ”once in a lifetime”, säger han.

Möttes efter en spelning med Freda

Men riktigt sant att deras vägar inte korsats tidigare är det inte. Cajsa såg faktiskt Arne redan 1984 när han och Gnosjöbandet Freda var på en spelning i hennes gamla hemstad Örnsköldsvik.

Annons

– Det var den allra första konserten jag var på. Jag var egentligen för ung, men jag följde med en kompis storasyster. Efter konserten satt kompisens syster och fikade med idolerna Arne och Uno Svenningsson medan vi småtjejer fick stå och titta på.

Arne ler när Cajsa berättar om minnet. Själv kommer han inte ihåg fikastunden efter konserten i Örnsköldsvik.

Under det tiotal år som Fredas storhetstid varade turnerade de land och rike runt och mötte tusentals fans. Gnosjögrabbarna Uno Svenningsson och Arne Johansson skrev oförglömliga hitlåtar som Vindarna och Det som gör mig lycklig.

Arne Johansson från Freda och författaren och hälsocoachen Cajsa Tengblad har skrivit kärlekslåten Andas tillsammans
Tillsammans har hälsopedagogen Cajsa Tengblad och musikern Arne Johansson skrivit låten Andas med mig.

Därför var det stort för Cajsa att Arne ville skriva låtar med henne. Riktigt stort.

– Det finns faktiskt stora likheter mellan att jobba tillsammans med Cajsa och med Uno. Båda har massor av bra idéer och förslag som det är lätt att arbeta vidare med, säger han.

Annons

Cajsa och Arne bar på sorg

När musiken förde dem samman upptäckte Cajsa och Arne att de båda bar på en sorg som förenade dem. Hon gick precis igenom en lång och plågsam separation från sin tidigare man som hon har fyra barn tillsammans med. Han kämpade med sviterna efter cancern som drabbade honom redan 2007.

Se också: Karin blev änka vid 33 – förlorade sin man i cancer

Karin blev änka vid 33 år - förlorade sin man i cancerBrand logo
Karin blev änka vid 33 år - förlorade sin man i cancer

Cajsa hade varit gift sedan 1996 och bodde i Jönköping dit hon flyttat sedan hon utbildat sig inom hälsa. När skilsmässan var ett faktum hade två av hennes barn blivit vuxna och flyttat hemifrån

Annons

– Jag vill med utgångspunkt från det jag varit med om råda alla som går igenom något liknande att ta hjälp utifrån. Det är inte lätt att fatta visa beslut när man är i kris och det är viktigt att ha barnens bästa i fokus hela tiden. Vi har nu barnen i tvåveckorsperioder.

Men efter skilsmässan var Cajsa rejält tilltufsad och kände sig otrygg.

– När kärleken går sönder är det svårt att känna tilltro till någon annan på nytt.

Arne drabbades av cancer 2007

Arnes historia ser annorlunda ut. Han har aldrig varit gift och han har inga barn. Genom åren har han haft en del relationer, men det har aldrig känts som han träffat rätt kvinna innan han mötte Cajsa.

Däremot slog bomben ner i hans liv i form av ett cancerbesked 2007. Hans bror hade drabbats av prostatacancer och för säkerhets skull tog även Arne ett psa-prov. Det visade på förhöjda värden.

Annons

– Jag fick gå igenom behandling med strålning och cellgifter och opererades, men tyvärr gick det inte att bota mig helt. Cancern har sedan dess legat och lurat som ett mörkt hotfullt moln i mitt liv.

Kampen mot cancern har genom åren krävt åtskilliga uppoffringar för Arne. Livet har inte riktigt blivit som han tänkt sig och han vågar inte planera långt in i framtiden.

– Vi försöker leva i nuet. Förhoppningsvis kommer vi att få några fina år tillsammans, säger Arne och visar upp förlovningsringarna. Han och Cajsa förlovade sig den 21 januari i år.

Det var faktiskt en läkare som gjorde dem uppmärksamma på att de båda hade sorg. I samband med att Cajsa sökte vård för några envisa hudutslag för några år sedan berättade hon om skilsmässan och cancern.

– Men då vet ni ju båda vad sorg är, sa läkaren.

Annons

Flyttade ihop

Trots att Cajsa och Arne blev stormförälskade i varandra och kände att de ville dela resten av sina liv tillsammans, men av hänsyn till barnen valde de att inte flytta ihop på en gång.

Cajsa Tengblad och Arne Johansson bor tillsammans sedan sommaren 2018
Cajsa Tengblad och Arne Johansson blev stormförälskade i varandra men för barnens skull valde de att inte flytta ihop direkt.

– Man kan säga att vi blev ett par i april 2018, men vi flyttade inte ihop förrän förra sommaren. Första tiden hyrde jag ett hus, men de veckorna jag inte hade barnen var jag hos Arne så ofta jag kunde.

Efter att Arne gått igenom en alternativbehandling i Tyskland kände de sig redo att ta nästa steg och köpte tillsammans huset på Rosenlund i Jönköping.

Annons

Men inflyttningsfesten blev inställd. Precis när allt nästan var klart drabbades Arne av akuta magsmärtor och fick åka in till sjukhus på grund av njurproblem,

– Jag har strålskador och andra sviter efter behandlingarna som jag gått igenom som ibland gör sig påminda, säger han.

Detta är Cajsa Tengblad och Arne Johansson

Namn: Cajsa Tengblad

Ålder: 51 år.

Yrke: Utbildad hälsopedagog, föreläsare, författare, dipl. coach och låtskrivare. Har bland annat skrivit boken Prestationsprinsessan (2013).

Familj: Sambon Arne Johansson och fyra barn i tidigare äktenskap.

Bor: Hus i Jönköping.

Namn: Arne Johansson

Ålder: 60 år.

Yrke: Musikproducent, gitarrist (en av originalmedlemmarna i Gnösjöbandet Freda tillsammans med Uno Svenningsson) och fastighets- och kaféägare.

Familj: Sambon Cajsa Tengblad och hennes fyra barn.

Bor: Hus i Jönköping.

Det var också anledningen till att han tidigare i år låg inlagd två veckor på Universitetssjukhuset i Linköping för att opereras.

– Operationen gick bra. Nu kan jag lägga det här bakom mig och förhoppningsvis kommer cancern att hållas under kontroll.

Stå på scen tillsammans

I sommar hoppas Cajsa och Arne att de kan genomföra några utomhuskonserter och spela låtarna från nya skivan. För henne är det ytterligare en dröm som förverkligas när hon får skriva musik tillsammans med honom.

Annons

Redan på högstadiet uppmuntrades hon av sin musiklärare som imponerades av hennes sång och pianospel. Men istället blev det alltså en karriär som hälsopedagog, författare och föreläsare.

Hon har skrivit flera böcker om vår syn på oss själva, bland annat den uppmärksammade Prestationsprinsessan, och i sina föreläsningar berättar hon om ätstörningarna hon själv drabbades av som ung.

På frågan vad Arne har betytt för henne kommer svaret blixtsnabbt:

Cajsa är en av de mest inspirerande kvinnor jag har träffat

– Han har fått mig att tro på mig själv som ingen annan. Vi har otroligt mycket gemensamt och tillsammans är vi mycket kreativa. Sedan har han liksom jag en stark tro sedan barnsben och det är viktigt för oss båda.

Han tvekar inte heller när han ska berätta vad det var han föll för hos Cajsa.

– Hon är också en fantastisk människa. Cajsa är en av de mest inspirerande kvinnor jag har träffat. Hon är otroligt livsbejakande, det är alltid full fart, och det ger mig energi.

Cajsa och Arne reser sig och lämnar takterassen och går in i huset för att än en gång spela upp deras låt Andas med mig. För det är det de gör. De andas, skapar och delar kärleken till varandra.

– Nu vill vi bara göra det som känns bra och är viktigt för oss, säger hon.

Annons