Camilla Läckberg: ”Det känns jävligt bra att hämnas”

Camilla Läckberg erkänner att hon tidigare har hyst förakt för kvinnor. I nya boken En bur av guld frossar hon dock i systerskap och hämnd på patriarkatet. ”Män får uppföra sig som svin och ständigt bli förlåtna av oss”, säger hon.

Antingen hatar eller älskar man mig, säger Camilla Läckberg. Det förvånar henne själv att hon väcker så mycket känslor eftersom hon uppfattar sig själv som väluppfostrad och rätt tråkig.

I en intervju med Elle berättar författaren att hon alltid fått mest kritik från andra kvinnor. Vilket komplicerat hennes relation till sina medsystrar.

– Jag har hyst förakt för kvinnor. Det är av kvinnor jag har fått mest hat. Jag minns när jag pratade om min förlossningsdepression som jag fick i samband med min son Willes födelse. Jag mötte bara hat vart jag än vände mig. Jag sökte hjälp och förståelse hos kvinnor och blev bara nersparkad. Det enda jag fick höra var; vilken sopa du är, vilken dålig mamma och människa du är. Jag har fått så mycket hat från kvinnor genom mitt kändisskap, säger hon.

Jag har hyst förakt för kvinnor

Redan som ung hade Camilla lättare för att umgås med killar, eftersom det var mer raka rör-mentalitet. ”Tjejspelet” har hon aldrig förstått sig på, säger hon. Och det är först i vuxen ålder som hon har börjat få djupare vänskapsrelationer med kvinnor.

Uppgörelse med patriarkatet

Och den nya boken En bur av guld handlar om just systerskap, men det är också en berättelse om hämnd och en våldsam uppgörelse med patriarkatet.

Camilla Läckberg

Camilla Läckberg gör upp med patriarkatet i nya boken En bur av guld.

– Vi kvinnor ska inte bråka eller hämnas och ge igen, vi ska vända andra kinden till. Vi ska vara goda mödrar och döttrar. Män får uppföra sig som svin och ständigt bli förlåtna av oss, vi kvinnor förlåter och förlåter. Jag ville porträttera en kvinna som inte förlåter och som ger igen. Jag vill inte uppmana till våld, men hämnd, ja absolut. Jag har också blivit fuckad, det är klart att det känns jävligt bra att hämnas. Jag har hittat sätt att ge igen på, alltid i mindre skala och det har varit terapeutiskt för min egen skull, säger hon i Elle-intervjun.

Jag skiter i om folk vill vara hemmafru

Camilla Läckberg må ha fördjupat sig i temat systerskap men samtidigt förklarar hon att hennes förhållande till den moderna feminismen är tudelad. För henne är det viktigt att inte skuldbelägga för mycket åt något håll och att män och kvinnor delar på ansvaret.

– Jag gillar inte feminismen som lägger all skuld på männen. Det är ett för lätt sätt att vara feminist, jag tycker också att kvinnor har ett stort ansvar själva. Självklart inte om en kvinna blir slagen. Men ta till exempel hemmafrudebatten. Jag skiter i om folk vill vara hemmafru, var det om du pallar att vara det. Men om du står där efter 20 år och mannen drar, utan pension och utan pengar. Han kanske står på huset, på båten … du måste ta eget ansvar för din egen utveckling och framtid. Män måste ta mer ansvar, men vi måste också göra det.

Jag kände mig så smutsig

Själv har hon sitt på det torra. Hon har jobbat sen hon var 11 år gammal och sedan 2017 driver hon investmentbolaget Invest in her. Hennes böcker har sålts i 22 miljoner ex världen över.

Gömde sig på ett kafé

Trots mångåring erfarenhet av att skriva böcker finns det dock fortfarande ett tema som får Camilla Läckberg att rodna rejält. Nämligen sex. Hon erkänner att det var en rejäl utmaning att få till de där glödheta scenerna i En bur av guld.

– Jag skämdes så jag höll på att dö när jag skrev sexscenerna! Jag satte mig längst in på ett kafé och försökte gömma skärmen så att ingen kunde se vad jag skrev. Jag kände mig så smutsig och tänkte, alla måste ju se att jag sitter och skriver om sex, skrattar Camilla.

Läs också:

Camilla Läckberg om livet bakom fasaden och yngre maken

Författaren Frida Skybäck träffade kärleken i London

Rebecka Åhlund insåg att hon var alkoholist