Carina och Sofia: ”När vi möttes föll allt på plats”

Carina och Sofia Reshmi med korgar och kryddväxt på uteplats vid sitt hus.

Carina och Sofia har ”flängt runt” mycket. Men nu har paret skapat ett gemensamt hem i skånska Höllviken.

Foto: Frida Funemyr

Ingen av dem letade precis efter någon att dela resten av sitt liv med. Och Carina hade aldrig ens tänkt tanken att hon skulle kunna bli kär i en annan kvinna. Då slog kärleken till.
– Det var som om jag kände hennes själ, säger Sofia.

Carina Reshmi var gift med en man i 25 år och tillsammans fick de två barn. Som familj bodde de utomlands under långa perioder och utåt såg allt väldigt lyckligt ut. Men inte förrän hon träffade Sofia insåg hon vad riktig kärlek innebär.

– I min dåvarande relation levde vi som utlandssvenskar, vilket betyder att jag reste runt med min exman där han hade jobb. Båda våra barn är födda i olika länder och vi har bott på en rad olika platser i världen, säger Carina som tyckte att det var en ultimat livsstil för barnen som skulle få vänner jorden runt och dessutom bli flerspråkiga.

I retroperspektiv känner Carina att det inte blev helt bra för familjen att resa runt så mycket.

– Nu kan jag se att det blev en ganska rotlös tillvaro för oss alla, berättar Carina som valde att bryta upp från sin relation.

Se också: 5 tips för att komma närmare din partner

1:05

Efter reklamen: 5 tips på hur du kommer närmre din partner

(1:05)

Medan Carina levde sitt liv för sina barn, hade Sofia ett helt annat liv på sitt håll.

– Jag reste också runt en hel del, men var bosatt i Berlin och hade som jobb att lansera olika musikartister, säger Sofia.

Första gången Carina och Sofia kom i kontakt med varandra var genom Facebook. Carina reagerade över ett inlägg som Sofia hade gjort till sin pappa. Carina beskriver att hon blev helt betagen av den fina kärleksförklaring en dotter kunde uttrycka till sin far.

Carina Reshmi på sin uteplats

Carina fastnade för ett inlägg på Facebook som Sofia gjort till sin pappa.

Foto: Frida Funemyr

– Jag själv har haft en ganska dålig relation med min pappa och efter att jag såg detta fina inlägg frågade jag Sofia om vi kunde bli vänner och därefter började vi skriva lite till varandra.

Sug i blicken

Sofia brukar inte bli vänner med folk på Facebook om hon inte träffat personen i fråga, men det var något speciellt med Carina och hennes utseende.

– Hon hade sådant enormt sug i blicken och var riktigt snygg, utbrister Sofia när vi sitter ner på deras nybyggda pooldäck som är inrett av husägarna själva.

Intresset för design och inredning delar de, liksom så många andra saker. De är båda orädda, älskar utmaningar och jobbar hårt för att nå de mål de vill. De älskar att resa och bär båda på varsin stor portion nyfikenhet.

Sofia Reshmi står lutad mot en stolpe framför pooldäcket.

Sofia kände direkt, när deras blickar möttes, att ”där är kvinnan i mitt liv”.

Foto: Frida Funemyr

Det har nu gått sju år sedan de började skriva till varandra på sociala medier. Men det dröjde inte länge tills de även träffades personligen. En av de allra första gångerna bjöd Sofia med Carina till ett lanseringsevent för en musikartist som hon arbetade med.

Det låter som en kliché men det var som om jag kände hennes själ.

Sofia

– Det var en releasefest och jag var rätt distraherad av jobbet. När Carina kom dit själv tänkte jag att hon var modig.

När de möttes första gången höll Sofia på att gå förbi Carina som höll ut sin hand för att stoppa henne. Hennes hand nuddade då vid Sofias mage.

– Samtidigt mötte jag hennes blick och jag tänkte: ”Där är kvinnan i mitt liv”. Det låter som en kliché men det var som om jag kände hennes själ. Alla mina känslor går genom magen och när hon rörde vid mig där blev allt plötsligt så tydligt, säger Sofia.

Det här är Carina

Namn: Carina Reshmi
Ålder: 62
Yrke: VD reklambyrå Racoon & Friends.
Familj: Min fru Sofia, mina två barn, ett barnbarn och hunden Mimmi.
Bor: Höllviken samt lägenhet i Berlin.

Efter festen följde Sofia och Carina med hem till Sofias kompis lägenhet. Där blev de kvar och pratade hela natten.

De båda kvinnorna ler kärleksfullt mot varandra. Innan Carina träffade Sofia hade hon aldrig haft en tanke på att hon skulle kunna bli kär i en annan kvinna. Hon hade ju bara varit tillsammans med killar tidigare.

Det här är Sofia

Namn: Sofia Reshmi
Ålder: 45
Yrke: Creative Director samt filmproducent på Racoon & Friends.
Familj: Min fru Carina, pappa Clas och hunden Mimmi.
Bor: Höllviken samt lägenhet i Berlin.

– Jag tyckte ju att Sofia var bland det vackraste jag sett och även om jag inte visste vad mina känslor handlade om insåg jag att det var värt att undersöka. Jag tänkte aldrig i termerna ”man” eller ”kvinna” utan har nog egentligen alltid sett till personen, berättar Carina.

Första kyssen

En vecka senare sågs de på en restaurang och de kysstes för första gången.

– Jag hade aldrig tidigare kysst en kvinna, men samtidigt som det kändes både pirrigt och spännande upplevde jag situationen som väldigt naturlig. Jag hade ju sedan tidigare förstått att jag var attraherad av Sofia, men hade inte vetat vart jag skulle ta vägen med alla dessa känslor. Tills detta tillfälle då vi kysser varandra. Då visste jag att det var kärlek det handlade om, berättar Carina och menar att hon blev starkt påverkad av känslorna.

Sofia pussar Carina på kinden.

Carina (till höger) säger att Sofia är en av få som ”lyckats bryta igenom den där fasaden”. Och Sofia känner att med Carina har hon ”verkligen allt”.

Foto: Privat

De båda bestämde sig för att ses över en middag i Helsingborg där Carina bodde. Precis som Carina hade Sofia då levt som singel ett par år. Hon hade haft efter ett längre förhållande med en annan kvinna och båda beskriver hur de gått från ”desperata singlar” till mer bekväma.

– Ingen av oss letade direkt efter någon att tillbringa resten av sitt liv med utan trivdes rätt bra med tillvaron som den var. Men ofta är det ju i just dessa lägen som den stora kärleken dyker upp, menar Sofia.

Carina och Sofia Reshmi sitter i stolar på pooldäcket.

Intresset för design och inredning delar de, liksom så många andra saker. Carina och Sofia umgås gärna på pooldäcket i hemmet som de skapat ihop.

Foto: Frida Funemyr

Carina och Sofia blev snart ett par och Carina kände sig nervös för att berätta för barnen om Sofia. Men oron visade sig vara helt obefogad.

– Jag brydde mig inte alls om vad andra människor i min omgivning skulle tycka, men hur min son och dotter skulle reagera var helt avgörande. Det kändes viktigt att få deras välsignelse. Men det blev verkligen stående ovationer redan vid deras första möte med Sofia. De var så positiva och menade att så länge jag är glad så är de lyckliga för min skull, säger Carina.

Det var dottern som förklarade för sin mamma att hon nog var pansexuell, vilket betyder att man kan känna emotionell eller sexuell dragning till personer oberoende av biologiskt kön eller könsidentitet.

Sofia och Carina Reshmi fritidsklädda i skog och mark.

Sofias familj har en stuga i Dalarna. Där kan paret gå i timmar i skogen och plocka bär och titta på fåglar.

Foto: Privat

– Jag hade aldrig hört uttrycket, men ja, kanske har det alltid varit så för mig. Men hur min sexuella läggning benämns spelar mindre roll, det var personen Sofia jag blev kär i, upprepar hon.

16 års åldersskillnad

Sofia är 16 år yngre än Carina och visst funderade de över den stora åldersskillnaden. Det skiljer lika många år mellan Carina och Sofia som mellan Sofia och Carinas barn.

– Jag har egentligen aldrig sett några problem med åldersglappet, men när Carina blev farmor för tre år sedan fick jag plötsligt åldersperspektiv, säger Sofia.

Det har aldrig varit så att hon fått kalla fötter, men när barnbarnet kom blev det ändå en ögonöppnare.

– Det finns egentligen bara ett fel med vår relation och det är att Carina förmodligen kommer dö före mig. Jag är så sjukt rädd för den dag Carina ska dö, säger Sofia och stryker henne på axeln.

I april 2014 blev de ett par, i augusti samma år förlovade de sig och året efter blev de fru och fru. De beskriver sitt bröllop som fantastiskt och redan direkt efter giftermålet gjorde de en femårsplan i form av en mind map, en sorts tankekarta, för sitt gemensamma liv.

– Vi skissade upp olika delmål, bland annat en ekonomisk plan. Ett av målen var att skapa ett gemensamt hem i Höllviken och i november 2020 blev drömmen verklighet då vi flyttade in, säger Sofia.

Skapade sitt drömhem

Från utsidan upplevs huset med dess gråa träpanel som rätt enkelt, men när man går igenom huset och kommer ut på pooldäcket och ser all vacker konst som det är omgivet av, hamnar man i en liten oas. Här tänker sig paret att det ska kännas som en social samlingsplats, öppen för vänner och familj.

– Tänk att vi, som flängde runt så mycket i början av vår relation, lyckades samla ihop oss och fullfölja vår plan. Det känns stort och jag kan känna en enorm stolthet över att vi lyckades, utbrister Sofia och tittar på Carina som nickar instämmande.

Sofia och Carina står intill varandra på pooldäcket och ler glatt.

En dröm har blivit verklighet. – Just ni vill vi njuta här och färdigställa huset, säger Carina och Sofia, som slagit sig ner i skånska Höllviken.

Foto: Frida Funemyr

Inne i huset finns just nu sonen och Carinas lilla barnbarn. Carina säger att det är väldigt mysigt att ha barn och barnbarn på besök. Sofia, som aldrig upplevt en längtan efter barn, tycker att det är spännande att se hur detta lilla barn utvecklas.

Gifta paret Victoria och Kia om kärleken, de tre barnen – och vikten av Pride

– Barn har aldrig intresserat mig. Det har varit ett aktivt val och jag har prioriterat min frihet. Men det är kul att se vad en liten treåring kan och jag ser det som en bonus att Carina är farmor. Jag ser också vilket jobb barn innebär och får på detta vis en inblick i hur Carina haft det som uppfostrat två barn. Hon har alltid satt andra i första rummet, medan jag har förverkligat mig själv fyrtioelva gånger, säger hon.

Sofia, vad hos Carina fastnade du för?

– De flesta tycker att de har olika bitar med olika människor man lever med, som bra samtal, bra sex, samma humor och liknande. Men med Carina har jag verkligen allt. Hon kan gå runt på Miami Beach och vara världens glammigaste kvinna, men även dra på sig vandringskängor och en fleecetröja och gå runt och plocka svamp i skogen. Hon är kontrasterna som jag behöver i mitt liv. Hon är också så otroligt omtänksam och snäll. Carina ser mig och för mig, som också rest en hel del och bott utomlands långa perioder, betyder det en hel del att hon sett stora delar av världen. Vi har båda en ganska bred vy av omvärlden, kulturer, mat och människor.

Sofia är en av få som lyckats bryta igenom den där fasaden.

Carina

Carina, vad var det hos Sofia som du fastnade för?

– Sofia är så väldigt mycket. Hon ser igenom hela mig och kan känna in precis hur jag mår eller känner. Under största delen av mitt liv har jag levt i olika relationer där jag varit medberoende. Detta har lett till att jag lärt mig bygga upp ett skal inför andra. Men Sofia är en av få som lyckats bryta igenom den där fasaden på ett speciellt och vackert vis. Jag fastnade såklart också för hennes otroliga leende och charmiga person.

Läsarberättelse: Kärleken överraskade mig fullständigt

Vad har ni för framtidsdrömmar?

– Nästa plan har vi ännu inte utformat. Just nu vill vi njuta här och färdigställa huset. Till exempel vill jag få klart växthuset på tomten, säger Carina.

– Jag känner att jag kommit till en punkt i livet då jag vill ge vidare till andra. Jag har en idé om att skapa ett vuxet och mer exklusivt, designat slags kollektiv för kvinnor som levt i destruktiva relationer. Det är många kvinnor som hör av sig till oss, många har levt med en narcissist eller psykopat som de varit helt ekonomiskt beroende av. De har fastnat i en exklusiv vardag, men när de väl lyckas frigöra sig står de fria och glada, men helt handlingsförlamade och är plötsligt tvungna att gå ner rejält i levnadsstandard. Jag tror att ett kollektiv för dessa kvinnor vore bra för dem, inte minst för att bevara sin värdighet, säger Sofia.