Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Carolina Klüft i Mästarnas mästare: Jag blev förbaskad

25 feb, 2019 
Hemmets redaktion
Carolina Kluft porträtt
Efter alla VM- och OS-guldmedaljer har Carolina Klüft bytt liv. I dag njuter hon av att leva på landet och av att slippa att alltid behöva pressa kroppen till det yttersta. Men hon är också djupt tacksam för idrottskarriären som gav henne grundtryggheten och maken Patrik, pappan till hennes barn.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I många år var Carolina Klüft världens bästa sjukampare. Som 22-åring blev hon den yngsta friidrottaren någonsin att ha vunnit samtliga fem internationella guldmedaljer: OS, VM och EM (både inom- och utomhus).

– Allra stoltast är jag ändå över att jag under min idrottskarriär behöll fokus på kärnan till varför jag höll på. Jag glömde aldrig mina viktigaste drivkrafter, och därför hade jag alltid kvar min grundglädje och mina motivationskällor. Det gav en trygghet som gjorde att jag klarade av olika svårigheter, säger Carolina Klüft, 35 år i dag.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Jag kan inte säga att jag saknar min aktiva tid. Möjligtvis laget, sammanhanget och den där känslan av att verkligen vara i toppform. Men inte att hela livet var inrutat efter idrotten och att alltid pressa kroppen till det yttersta.

– Jag utmanar mig själv på andra sätt nu.

Carolina Klüft vid OS 2004.
Carolina Klüft tog sitt första OS-guld i Aten 2004.

För sex år sedan sa Carolina tack och hej till friidrottsarenorna. I dag är hon tvåbarnsmamma, har en halvtidsanställning och arbetar resterande tid i egna företaget. Maken Patrik, före detta stavhoppare, hade avslutat sin idrottskarriär några år tidigare.

Annons

– Jag vet att det kan vara svårt för många när livet förändras så abrupt. Men för mig var det faktiskt inte det. Jag har alltid varit mån om att bygga upp min självkänsla utanför idrotten. Jag fick snabbt utlopp för all min nyfikenhet på annat, säger Carolina Klüft.

– Och jag kunde följa Patrik som redan var på väg att gå vidare i någonting nytt. Jag kände mig klar med idrotten och var sugen på ett nytt liv och att bilda familj.

Alla ville vinna

Carolina är aktuell i den elfte säsongen av SVT:s Mästarnas mästare. Hon trivdes tillsammans med de andra deltagarna under inspelningen i Grekland:

– Det var så kul att lära känna dem och få höra om deras karriärer och historier. Vi hade en otroligt prestigelös gemenskap med mycket skratt och många intressanta samtal. Jag är väldigt tacksam för de nya vänskapsbanden.

Alla årets tävlande i Mästarnas mästare som börjar 10 mars i SVT kl 20.
Mikaela Laurén, Kjell Isaksson, Tommy Salo, Marita Skogum och Carolina Klüft tävlar i Mästarnas mästare. Programmet startar den 10 mars i SVT1 kl 20.

Men i tävlingsmomenten ville alla vinna. Även Carolina.

– Gick det inte riktigt som det var tänkt blev jag lite förbaskad. Men sedan var det ändå inget mer med det, säger Carolina Klüft.

Annons

Hon imponerades av alla i sin grupp, inte minst av Kjell Isaksson, 70 år fyllda och en gång världsrekordhållare i stavhopp.

– Kjell är fortfarande otroligt vältränad och det kommer tv-tittarna att få se. Han är fantastiskt rolig också, och bjöd mycket på sig själv.

Har två döttrar

Förra året fick Carolina och Patrik sin andra dotter. Familjen bor numera i Järvsö i Hälsingland och de hade båda längtat efter ett hus på landsbygden.

– Både jag och Patrik, som är utvecklingsansvarig i Östersunds Ishockeyklubb, har väldigt intensiva arbetsperioder. Nu bor vi mer privat och kan njuta av naturen när vi är lediga.

– Jag är ganska händig. Att snickra är lite som terapi tycker jag. Jag skulle gärna ha mer tid för det i mitt liv så småningom, berättar hon.

Värnar privatlivet

Carolina vill inte prata om döttrarna Laleh, 4, och Amie, 1 år, eller om sig själv som mamma.

Annons

– Jag vill värna mina barns integritet tills de själv kan värna den. Och jag vill ha delar av mitt liv som är reserverade åt min familj och mina vänner, säger Carolina Klüft.

– Att vara en känd person är jag inte alltid så himla bekväm med. Men jag ställer gärna upp om syftet är bra.

Därför var det exempelvis självklart att tacka ja när kronprinsessan Victoria och prins Daniel för ett par år sedan presenterade Generation Pep, en organisation med syftet att överallt i samhället sprida kunskap och engagemang kring barns och ungdomars hälsa. Efter att länge ha varit projektledare blev Carolina i början av året verksamhetschef för Generation Pep.

Carolina Klüft tillsammans med Prins Daniel under Idrottens dag i Hagaparken 2016.
Prins Daniel och Carolina Klüft brinner båda för barns hälsa och för att barn och unga rör på sig. Bilden är tagen vid Prins Daniels lopp under Idrottens dag i Hagaparken 2016.

– Hälsa, kost och rörelseglädje är frågor som ligger nära mig naturligt och vi jobbar på många sätt för att få fler att agera och förbättra för barn och ungas hälsa.

Annons

2014 debuterade Carolina som tv-programledare under vinter-OS och hon har fortsatt inom tv. I höstas var hon programledare för Duellen och nu i vinter har hon lett Wild kids.

– Jag började som programledare för att få ny kunskap. Man lär mycket om sig själv och livet om man utmanar sig själv. Sitter man bara tryggt i båten missar man mycket.

Utmaningar ger kunskap

Hon är inte lika tävlingsinriktad som tidigare, säger hon även om hon alltid förbereder sig väl inför en uppgift för att kunna ge allt hon har.

– Det är väl i och för sig en form av tävlingsinstinkt, men nuförtiden tävlar jag sällan mot andra.

Carolina Klüft med maken Patrik på Idrottsgalan 2019.
Carolina Klüft träffade sin man Patrik genom idrotten, här är de på Idrottsgalan 2019.

Carolina har heller inget behov av att göra civil karriär och nå nya framgångar. Det räcker gott med att hon har roligt och lär sig nya saker.

Annons

– Jag har landat bra i mitt nya liv och lever mycket i nuet. Tidigare tänkte jag i fyraårscykler med OS i sikte. Så är det inte längre. Jag är hela tiden just där jag ska vara och sedan får man se vad som händer, säger Carolina Klüft.

– Jag är otroligt glad och tacksam över den grundtrygghet och personliga utveckling som idrotten har gett mig. Genom den fick jag dessutom mina bästa vänner. Mina barn är också en frukt därifrån. Jag träffade ju Patrik!

Av Hasse Gänger
Foto: TT, SVT

Annons