Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Claes Elfsberg om sorgen efter dottern

31 jul, 2018 
Henrik Högström
I februari i år gick Claes Elfsbergs dotter Hanna bort i cancer. Nu berättar SVT-profilen i Expressen om dotterns kamp mot sjukdomen och familjens sorg. ”Den finns där hela tiden”, säger Claes Elfsberg till tidningen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Claes Elfsberg är det trygga tv-ankaret som lotsar tittarna genom nyheterna i Rapport. Det har han gjort även i sommar även om det numera är som frilansare och vikarie. Comebacken i rutan kommer efter en mörk period för familjen.

Förlorade sin dotter

I februari avled hans dotter Hanna vid 30 års ålder efter att ha drabbats av livmoderhalscancer.

– Hon blev sjuk redan för ett år sedan, men när hennes sjukdom kom tillbaka i ännu allvarligare form sade jag ifrån mig alla uppdrag jag hade – det gällde både Sveriges Television och Sveriges Radio – för att kunna vara med henne, säger Claes Elfsberg till Expressen.

Fortfarande närvarande i familjen

Cleas Elsberg beskriver en sorg som är ständigt närvarande och som innebär ett val om hur livet ska gå vidare.

– Ska jag bara grotta ner mig i den eller ska jag fortsätta leva? Min fru och jag har bestämt oss för att fortsätta leva. Men vår dotter som är borta – det är inte min hustrus biologiska dotter utan min – ska ha en plats hos oss hela tiden.

Annons

Claes Elfsberg berättar om det japanska körsbärsträdet de planterat på lantstället som ska blomma på Hannas födelsedag varje år. Det hoppas de i alla fall. Familjen pratar om henne vid middagsbordet och minns både det som är roligt och det som är sorgligt.

Här är hon fortfarande närvarande.

Claes Elfsberg efter avtackningen från SVT.
Claes Elfsberg efter avtackningen från SVT 2015. I sommar har han varit tillbaka som vikarie i Rapport. Foto: IBL

Vill fortsätta dotterns kamp

Claes Elfsberg berättar att dottern växte upp på annan ort men att hon flyttade till Stockholm efter att ha utbildat sig till sångpedagog. Och hon försökte även ge pappan sånglektioner vid flygeln.

Annons

– Hon var en otroligt duktig lärare. För mig var det lite bökigare att den här lillflickan helt plötslig skulle undervisa mig och tala om hur det skulle vara. Men kul! säger Claes Elfsberg till tidningen.

En anledning till att Claes Elfsberg berättar om familjetragedin är att Hanna själv var öppen om sjukdomen och berättade om den.

HPV-vaccin

Claes Elfsberg vill föra dotterns kamp mot cancer vidare. Bland annat genom att uppmana fler människor att ge sina döttrar HPV-vaccin. Ett vaccin som inte fanns när Hanna var ung.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons