Dagny, 107, om coronakrisen: ”Ska jag dö så gör jag det”

Sveriges äldsta bloggare låter sig inte stressas av coronavirus och pandemi. Kylen är laddad och livet rullar på nästan som vanligt.
– Jag är vid gott mod och fortsätter så länge jag kan. Ska jag dö så gör jag ju det, säger Dagny Carlsson som fyller 108 om några månader.

Videon kunde inte hittas

Världen har stannat och går på högvarv samtidigt. Dagny håller tempot. Hon följer rapporteringen om coronavirusets härjningar från sin rymliga lägenhet utanför Stockholm.

– Det går ingen nöd på mig. Jag känner mig helt frisk och mår jättebra, säger hon.

För egen del oroar hon sig inte alls för det som händer i världen just nu.

– Det är inte lönt. Det är meningslöst att hålla på att oroa sig, alla blir ju inte sjuka och det som sker det sker, säger hon.

Får hjälp av hemtjänsten

Hemtjänsten hjälper till med den dagliga omsorgen och skulle det bli problem klarar hon sig ändå.

– Både kyl och frys är full med mat så det ordnar sig. Man får liksom ta det som det kommer och inte måla fan på väggen. Det är ju så mycket varningar och skrämselskott. Men det är klart att det är viktigt att hålla sig inne, tvätta händerna och vara noga.

Läs också: 107-åriga Dagny Carlssons nya besked – efter tuffa sjukdomen

Det sociala livet går på sparlåga även om det inte är helt stopp. I helgen hade hon besök av släktingar och för några dagar sedan av en väninna.

– Men jag har ju inte så många vänner längre, de flesta är ju döda, säger hon.

Vad gör du på dagarna?

– Jag slöar eftersom jag inte är så energisk längre, läser och tittar på tv. Men det är mycket förfärligt just nu, som om hela världen ska gå under. För drygt hundra år sedan var det spanska sjukan som härjade i Sverige.

Läs också: Dagny Carlssons egna ord om sjukdomen: ”Vissen”

– Jag var liten då och minns inte så mycket. Men jag kommer ihåg när min morbror kom hem efter första världskriget och smittade mig med skabb. De var tvungna att ta mig till sjukhus där en sjuksköterska hotade mig med stryk om jag inte slutade skrika. Då teg jag på minuten. Så skulle det inte går till nuförtiden. Nu är det mycket bättre.

Tekniska problem med bloggen

Dagnys populära blogg har inte uppdaterats lika ofta den senaste tiden. Tekniskt strul har hindrat henne.

– Jag hoppas att det ska lösa sig. När datorn fungerar som den ska skriver jag varje kväll.

Dagnys bästa tips till oss alla just nu är att hålla oss lugna.

Foto: TT