Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Många har dålig koll på kvinnlig fertilitet – vet inte att den minskar kraftigt efter 35

09 jun, 2021 
Minna Wallén-Widung
Många tror att de har stenkoll på hur vår fertilitet fungerar – men en ny undersökning visar att så inte alls är fallet. 77 procent av de medverkande männen visste exempelvis inte att kvinnors fertilitet minskar kraftigt efter 35 års ålder.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi är nog många som tycker oss ha bra koll på hur vår fertilitet fungerar. I en undersökning som marknadsundersökningsföretaget Yougov genomfört på uppdrag av läkemedelsföretaget Gedeon Richter Nordics, visar det sig att den självbilden är felaktig.

Experten om fertilitet: "Vi måste våga prata om ålder"Brand logo
Experten om fertilitet: "Vi måste våga prata om ålder"

Se också: Experten om fertilitet – ”Vi måste våga prata om ålder”

I undersökningen, där drygt 500 män och tusen kvinnor i åldern 25-45 intervjuades, svarade 61 procent av männen att de hade god kännedom om kvinnors fertilitet. Men samtidigt kände 77 procent av männen inte till att kvinnors fertilitet minskar kraftigt efter 35 års ålder. Andelen kvinnor som inte visste det var 60 procent.

Annons

Dålig kunskap också om manlig fertilitet

Många av de tillfrågade trodde att fertiliteten minskar först vid 40 års ålder, men faktum är att efter 35 minskar antalet ägg hos kvinnan drastiskt samtidigt som deras kvalitet försämras med stigande ålder.

I samma undersökning tillfrågades också deltagarna om den manliga fertiliteten. Även här var kunskapen låg. Bara 16 procent av kvinnorna visste att mannens fertilitet faktiskt minskar gradvis hela tiden. 36 procent svarade att den inte minskar alls eller att de inte visste svaret. Motsvarande siffror bland männen var 30 respektive 40 procent.

Kunskap ger bättre förutsättningar

Att kännedomen om kvinnors och mäns fertilitet är så pass låg kan orsaka bekymmer för de som vill skaffa barn längre fram. Många väljer i dag att bilda familj lite senare i livet och då kan det såklart vara bra att känna till att det blir svårare att bli gravid redan efter 35 års ålder.

Annons

– Ju större medvetenhet kvinnor och män har om hur kroppen fungerar, desto större är möjligheten att planera för framtiden, säger Gunilla Sydsjö, professor på Kvinnokliniken vid Linköpings Universitetssjukhus, i ett pressmeddelande.

44 procent av männen och 39 procent av kvinnorna i undersökningen visste inte att kvinnor är som mest fertila i åldern 15-25 år.

Undersökningen genomfördes mellan den 21 januari och den 3 februari 2021. 503 män och 1008 kvinnor i åldern 25-45 intervjuades då via internet.

Annons