Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

David Batra om hustrun Anna: Vi är inte så olika

06 okt, 2017 
Ann-Sofie Lindell
David-Batra-om-hustrun-Anna
En komiker och en partiledare – hur går det ihop egentligen? David Batra bestämde sig för att prata om det i sin nya show ”Elefanten i rummet". Men så avgick Anna Kinberg Batra och David fick annat att prata om.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

David Batra: ”Vi väntade alldeles för länge med att försöka bli med barn”

Vi har stämt träff med David Batra på Söder i Stockholm. Den ursprungliga tanken var att prata om hur det är att leva med en partiledare. Och om Davids nya föreställning som handlar om just det: ”Elefanten i rummet. Han som är gift med henne”.

Men förutsättningarna för intervjun förändrades. Efter en stormig tid avgick Anna Kinberg Batra som partiledare.

– Visst blev det dramatiskt i familjen de här dagarna. Min starka, modiga och snygga fru avgår som partiledare. För mig blev det en egendomlig krock när jag rastade vår valp Bodil som just ätit en rulle Mentos. Samtidigt som jag kollade i mobilen på presskonferensen där Anna talar om att hon tänker avgå så ägnade jag mig åt att torka mintdoftande diarré!

David och Anna reste iväg

David insåg då också att ”elefanten” var i behov av lite omvårdnad. Och det fick Anna. Hon och David åkte till Italien några dagar för att hämta andan. Hemma igen fick David börja omarbeta sin föreställning.

Annons

– Ja, ”stand up” handlar ju om att arbeta i nuet, med det som händer i mitt eller andras liv just nu – och göra humor av det.

Och visst kan det vara roligt att få veta hur man pusslar med hämtning från skolan samtidigt som det är regeringskris? Och hur man kan njuta av sommarsemestern i närvaro av Säpo?

Alice Bah Kuhnke, David Batra och Anna Kinberg Batra under Nobelfesten.
Alice Bah Kuhnke, David Batra och Anna Kinberg Batra under Nobelfesten.

Sinne för humor

Sinnet för humor har David haft användning för ända sedan skoltiden i Lund där han växte upp.

– Jag var minst i klassen och dålig på sport. Men jag var rolig och kunde skämta och tramsa – det blev min roll.

Annons

Vi var många som lyssnade till Davids gripande sommarprat i P1 förra året, där han berättade om skoltiden och om klasskamraten som inte heller var bra på sport – men blev svårt mobbad i stället. David hade burit på skuldkänslor mot kamraten för att han var med på mobbningen. Han berättade hur han tog mod till sig, sökte upp kamraten och bad om förlåtelse. Det hade gått bra för kamraten i livet, och han hade inga problem att förlåta David och det som hände i skolan.

Läs även: 10 kändisars ord om hur de uppfostrar sina barn

David skämtar om sitt liv

Programmet visade två mycket sympatiska sidor hos David, förutom humorn. Mod och empati. Två egenskaper som nog är nödvändiga för en komiker. Det krävs en hel del mod för att våga stå på en scen och skämta om sitt eget liv. David blir lite generad när man talar om honom med så stora ord.

Annons

– Men det är sant att man verkligen måste akta sig för att slå neråt när man skämtar. Det kan vara en fin linje att balansera på – att skämta utan att såra.

Tillsammans med gänget i filmen Kvarteret Skatan  reser till Laholm: Johan Glans, Mikael Syrén, Vanna Rosenberg,  Klara Zimmergren, David Batra och Rachel Mohlin.
Tillsammans med gänget i filmen ”Kvarteret Skatan reser till Laholm”: Johan Glans, Mikael Syrén, Vanna Rosenberg, Klara Zimmergren, David Batra och Rachel Mohlin.

Anna Kinberg Batra skrattar gott

David har lärt sig att balansera på den linjen genom åren. Det visar sig inte minst när han skämtar om sin Anna – och hon själv skrattar gott åt skämten.

”Elefanten i rummet” är ett uttryck för något som alla tänker på men ingen vågar prata om. I Davids fall: hur är det att vara komiker och gift med en känd politiker? Och: ni verkar vara så olika – hur kan ni vara ihop? David bestämde sig för att våga prata om den elefanten i den nya föreställningen.

Annons

– Anna och jag träffades på en fest för tjugo år sedan. Vi kände inga av de andra särskilt väl, så vi började prata med varandra. Vi stod kvar och pratade halva natten ända tills vi nästan slängdes ut av värden. Det samtalet har bara fortsatt genom åren. Och där och då var det något som klickade mellan oss. Vi hade roligt på alla plan – och blev kära helt enkelt. För vi är inte så olika som det kan verka. Jag uppskattar hennes härliga humor, som hon har valt att inte visa så mycket av i rollen som partiledare. Men privat finns den där.

Läs även: Efter succén i ”Talang” – här sätter Oliver, 12, David Batra på plats

David och Anna delar värderingar

Och David har också en allvarlig sida – som kanske inte alltid visar sig i hans yrkesroll.

– Kanske vi kompletterar varandra genom att jag kan hjälpa henne att ta fram det tramsiga – och hon hjälper mig att ta fram det seriösa. Och vi har ju ett levande samtal på gång sedan tjugo år. Vi kan tycka olika i sakfrågor, men är alltid överens om grundläggande värderingar – som alla människors lika värde. Oavsett hudfärg eller status i samhället.

Annons

Mötte kärleken i Lund

När David växte upp i Lund var han den ”bruna killen” i skolan.

– Min pappa kommer från Indien. Han kom hit på ett forskarstipendium för att studera medicin. Han kom i december och bodde på ett studenthem. En morgon väcktes han av undersköna blonda kvinnor som kom in med ljus i håret och sjöng som änglar – och bjöd på kaffe och gula bullar. Han tänkte att det här var nog ett bra ställe att stanna på! Strax därefter träffade han min mamma – och blev kvar. Nu är han mer svensk än många svenskar. Älskar sill och lingonsylt. Gärna tillsammans …

– För mig har det alltid varit en tillgång att ha del i två så helt olika kulturer. Man kan ju knappast hitta något land som är mer olikt Sverige än Indien. Allt är tvärtom. De drar upp volymknappen på allt. Gatulivet, dofterna, färgerna – och maten. Jag älskar mina indiska fastrars mat!

Annons

David och Anna gillar Indien

David har rest många gånger till sitt andra hemland med familjen. Både med föräldrarna och med Anna och dottern.

– De gillar också Indien båda två – och den indiska maten.

Kärleken till indisk mat fick honom också att göra en kokbok som bland annat bygger på fastrarnas recept, med en typisk David-titel: David Batras inte så tråkiga indiska mat. Matlagning är ett av hans intressen, något som familjen uppskattar – inte minst den indiska maten.

– Annars har vi inte så många fritidsintressen. Vi är båda vänkära och umgås gärna med familj och vänner. Men både Anna och jag går så helt upp i våra yrken att det inte finns så mycket utrymme för annat. Många har ju undrat hur livet med en partiledare är. Och svaret är: det är mycket samma vardagsliv som för andra barnfamiljer. Vi har turen att leva i en tid då båda har möjlighet att göra det man brinner för.

David Batra och valpen Bodil vilar tillsammans.
David Batra och valpen Bodil vilar tillsammans.

Med Anna på Nobelfesten

– Men visst, vi väckte ju en del uppmärksamhet när vi gick till glasskiosken på stranden tillsammans med vakterna från Säpo. Och visst var det roligt att få gå på Nobelfesten. Men för mig också att få träffa Annas politikerkollegor. Jag har stor respekt för dem. De brinner för sitt arbete – och har också liksom Anna ofta en otippad humor!

Annons

– Och semestrarna ägnar vi mest åt att vila och läsa. Antingen i Sörmland hos Annas familj, eller på västkusten hos mina föräldrar. David och Anna blev en barnfamilj sent i livet, för elva år sedan då dottern föddes. Ett mycket efterlängtat barn.

– Vi väntade alldeles för länge med att försöka bli med barn. Ville göra allt det roliga först, känna oss fria, tågluffa. Jag var också lite rädd att bli vuxen. Inte kunde jag bli någon bra pappa? Men till slut tog längtan över – och då blev det svårt. Åren gick, vi försökte allt – till slut började jag undra om jag aldrig skulle få ge kärlek till mitt eget lilla barn.

Läs även: Anna Kinberg Batra om mardrömsfrieriet: ”Inte alls romantiskt”

Ett efterlängtat barn

Men efter fyra års väntan blev den efterlängtade dottern till, genom provrörsbefruktning.

Annons

– Jag kunde ju ana att det skulle förändra vårt liv. Men inte att det kunde bli så stort att få uppleva de olika faserna i hennes utveckling!

Dottern har nu hunnit fylla elva och i sommar fått hundvalpen, Bodil. Som pappa får gå upp och rasta vid femtiden på morgnarna.

– Anna har haft många hundar genom åren, så hon visste vad vi gav oss in på. Men för mig var det nytt. Att den måste skötas som en bebis …

Men även den vedermödan kommer David säkert att kunna göra humor av i en kommande föreställning. Liksom turbulensen kring Annas avgång som partiledare och livet efter det.

Text: Carin Hedberg

Bild: Stefan Nilsson, privat, IBL och Stella Pictures

Missa inte: Christer Björkman om relationsrådet: ”Idiotiskt”

Christer Björkman om relationsrådet: idiotiskt

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons