Dottern klippte av sig sitt långa hår – för att ge det till sin mamma

Mette tillsammans med sin dotter, Pernille.
#kollaknölen
När strålbehandlingen förstörde Mettes hår insisterade dottern Pernille på att offra sitt eget, långa hår. Till slut fick hon sin vilja igenom.

Mette Annaniassen, 54 år, grimaserar när hårspecialisten Marilén Nilsen klipper av den första slingan av dotterns över 30 cm långa, mörka hår.

– Jag tycker det är helt fantastiskt, men också lite förfärligt. Det känns som att jag tar något från henne, berättar Mette.

– Bara slappna av, mamma. Det här går bra! Lugnar Pernille Annaniassen Hansen, 24 år, med ett stort leende. Detta är något som hon har sett fram emot länge.

Se också: Ta kontroll över dina bröst – upptäck cancer tidigt

1:23

Efter reklamen: Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigt

(1:23)

Slå på ljud

Fick bröstcancer

Mette drabbades av bröstcancer i maj 2013. Hon upptäckte knölen själv och tog tag i situationen direkt. Dagen efter röntgade hon sig på en privat röntgenmottagning, men fick inget tydligt svar. Hon blev informerad om att det fanns en risk att det kunde vara cancer.

– Jag kände på mig att det inte var bra, men ville inte berätta något för familjen förrän det var bekräftat. Jag fick snabbt svar från proverna, och ungefär 14 dagar senare opererades jag, säger tvåbarnsmamman.

Aggressiv tumör

Tumören var av aggressiv typ, och Mette fick två olika former av cellgifter och sedan strålbehandling. Ett år senare, 2014, var behandlingen klar.

Mette opererades sedan med kirurgi och var tvungen att ta bort delar av det ena bröstet – och är väldigt tacksam för det.

När håret skulle börja växa ut igen, märkte jag att något var fel

– Just den där biten tar ju lite på psyket – precis som när man tappar håret, erkänner hon.

Tappade hårväxten

För det var en sak som förändrades radikalt efter cancerbehandligen, och det var Mettes hårväxt.

– Jag hade tjockt, fint hår innan jag blev sjuk 2013. När jag avslutade behandlingen hade jag fortfarande på mig min peruk, som jag fick när jag tappade håret. När håret skulle börja växa ut igen, märkte jag att något var fel. Det växte inte ut som det skulle, säger Mette som arbetar på en bank.

– Det är viktigt att kunna känna sig någorlunda fin när man är på jobbet, påpekar 54-åringen. Hon försökte först med trikologi – en behandling som går ut på att rengöra och rensa hårbotten för att sedan tillsätta nya näringsämnen. Detta kan stimulera fram bildandet av nya hårstrån, samt stärka befintligt hår.

Den bästa lösningen

För Mette fungerade inte denna metod. Hennes duktiga frisörvänner bad henne då att börja fundera på att testa hårdel som lösning. Till skillnad från en peruk är det anpassat för varje individ.

Fakta om hårdel

Beteckningen hårdel används när man pratar om specialtillverkade hårersättningar. Man skapar skräddarsydda lösningar till varje enskild kund och hårdelen förenas med sitt befintliga hår. Hårdelar kan skapas i alla tänkbara storlekar och former. Det beror helt på hur stort området är där man behöver mer hår. En hårdel består av hår och bottenmaterial. Du kan läsa mer om hårdel på apollohair.se.

Källa: Apollo Hårcenter

– Jag fick mycket information och fick se hur det fungerade. Det är inte billigt, men jag ville ändå ge det ett försök, då det här var den bästa lösningen för mig, berättar Mette.

Mette hos frisören

Mettes frisörvänner tipsade henne om hårdel som lösning.

Foto: Bent Are Sigvaldsen

Ville ge bort sitt hår

Vanligtvis kommer håret och hårdelarna från Asien. Men dottern Pernille började fundera på egna idéer redan när mamman var sjuk och gick runt skallig i familjens hem.

– Hon har velat ge mig sitt hår i många år, men jag har inte låtit henne göra det, för jag tycker hon har så fint hår. Men då sa hon ”antingen tar du det här håret nu, mamma, eller så klipper jag av mig det oavsett.” Det var då jag insåg att nu händer det. Nu gör vi det här – tillsammans! Säger Mette, väldigt nöjd.

Mette håller i dotterns Pernillas långa hår tillsammans med frisören.

”Det är oftast bara några få procent som inte får sitt hår tillbaka efter en strålbehandling, men för oss som är i den procentsatsen är det fantastiskt att kunna ta del av ett sådant erbjudande” Säger Mette tacksamt.

Foto: Bent Are Sigvaldsen

Kort och gott

I frisörstolen är Pernille trygg och lugn – även om hon för första gången i sitt vuxna liv ska klippa håret kort. Hon är bara glad att mamman äntligen ska få hennes hår.

– För mig är det bara ett klipp, och det är för en god sak. Jag hoppas att resultatet blir bra, för jag kommer ihåg hur tjockt och fint hår hon hade innan hon blev sjuk. Vi får hoppas att mamma blir lite mer som sig själv igen, som hon var innan, säger Pernille förhoppningsfullt.

Översättning och bearbetning: Jenny Lundberg

Mette tillsammans med sin dotter Pernille som precis fått sitt hår avklippt.

Dottern Pernille klippte för första gången av sitt hår, för sin mammas skull.

Foto: Bent Are Sigvaldsen