Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Edward Blom fick inte adoptera: Vägde för mycket

10 apr, 2017 
Redaktionen
Tv-kändisen, gastronomen och författaren Edward Blom fick vänta på ett ja när han friade till sin Gunilla – i fem minuter! I dag jobbar de ihop, en ny kokbok är på gång och de är lyckliga föräldrar till under verket Melchior som efter motgångar och besvikelser äntligen anmälde sin ankomst.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det dröjde över fyra år innan Gunilla blev gravid.

– Vi hade gett upp hoppet om att få ett barn, berättar Edward.

I ”Parneviks” på TV3 fick tittarna nu en chans att komma gastronomen och författaren Edward Blom, 46, och hans fru, frilansjournalisten Gunilla Kinn, 45, in på livet. De har hälsat på och bott hos familjen Parnevik i Florida.

– Det har varit fantastiskt roligt att lära känna Jesper, Mia och deras barn. De är underbara och varma människor. Jag trodde att Edward och jag var väldigt sociala som ofta bjuder hem gäster, men i jämförelse med dem är vi rena eremiterna, skrattar Gunilla.

– Och vilka enorma kontraster vi upplevde. De bor i en modern och gigantisk villa, medan vi har en liten lägenhet i Stockholm med mycket gamla prylar, tillägger Edward.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Senaste tio åren har han gjort en hel del framträdanden i tv.

– Jag har varit med i liknande program där man äter och pratar medan kameran spelar in, men aldrig i något så avslappnat som ”Parneviks”. När vi var hemma hos dem i USA kände vi oss verkligen som hemma, det var rena semestern och inte en massa uppdrag, framhåller Edward.

Annons

Edward Blom och hans fru arbetar ihop

Han och Gunilla träffas närmast dygnet runt – eftersom de även jobbar tillsammans i egna företaget AB Edward Blom & Co och utgår från kontoret i hemmet.

– Till 90 procent är det en fördel att vara gifta och också jobba ihop. Det fungerade jättebra att göra de två kokböckerna tillsammans. Första gången assisterade jag honom, men i den andra är det många av mina recept med också. Och nu håller vi på med en tredje kokbok som kommer ut i oktober, berättar Gunilla.

Som frilansjournalist i över 20 år är hon van att jobb och fritid ofta flyter ihop. Men för Edward är det viktigt att hålla isär delarna.

– När jag slutat för dagen vill jag inte prata om arbetet, så det försöker vi hålla oss borta från vid matbordet, soffan eller sängen. Det har ju sina risker att jobba med sin fru och man får välja sina strider. Allt blir ju mer personligt än på en vanlig arbetsplats. Men det fungerar bra för oss, säger han.

Annons

Förlovade sig i New York

Paret träffades på banketten vid ”Årets kock” 2010. Sedan umgicks de en del innan Gunilla återvände till USA och uppdraget som utrikesreporter.– Allt kändes rätt från början. Men först var vi bara vänner. När hon återvände till Sverige efter ett halvår blev vi ett par, berättar Edward.Edward Blom om sin barndom: ”Vägrade äta burkmaten”Läs mer

Och sedan tog det bara två veckor innan han friade …

– Vi kunde prata i timmar, där den ena historien avlöste den andra. Vi pratade mer eller mindre i munnen på varandra. Jag tyckte att hon var väldigt intressant, rolig, intelligent, lättsam och mycket söt också.

Edward Blom och hans fru Gunilla.
Gunilla och Edward träffas nästan dygnet runt – de lever och jobbar ihop. I höst kommer kokbok nummer tre.

Det har hänt att Edward fått höra att det gick väldigt fort i svängarna – från flickvän till fästmö på 14 dagar.

Annons

– Gunilla bad att få lite betänketid  och jag trodde att det säkert skulle dröja någon vecka eller så innan jag fick svar. Men det tog bara fem minuter innan hon sa ja. Så där var hon snabb, skrattar han. Det fanns liksom ingen anledning att vänta. Sedan hade jag kanske inte gift mig redan då, vi förlovade oss ju och det var ett år kvar till bröllopet. Hade det inte känts bra under det året kunde vi förstås ha ställt in allt.

De bytte förlovningsringar på romantiska River Café i New York med Manhattans silhuett som bakgrund.

Efter förlovningen stannade Edward kvar i New York och bodde hos Gunilla i fem månader. Sedan gick flyttlasset till Sverige.

Sommaren 2011 gifte sig paret inför 700 gäster.

– När jag mötte Edward första gången hade jag aldrig kunnat tro att vi en dag skulle vara man och hustru. Först tyckte jag att han var en lite märklig figur. Men det tog inte särskilt lång tid innan jag upptäckte hur otroligt rolig han är. Man kan nog inte ha tråkigt i hans sällskap. Jag behöver inte sakna pulsen i New York eftersom livet med Edward är så händelserikt och varierande, berättar Gunilla.

Annons

Fick inte adoptera

De delar många intressen – som mat, kultur och samhälle. Men det finns också olikheter.

– Gunilla är väldigt lugn i princip vad det än gäller. Kanske inte så konstigt då hon bott elva år i New York och gjort reportageresor till krigshärjade, fattiga eller sjukdomsdrabbade områden. Jag är betydligt mer lätt- stressad, en neurotiker som hittar faror överallt. Och det har inte precis blivit mindre av den varan sedan vi fick barn, jag blir orolig för minsta grej, erkänner Edward.

Sonen Melchior kom till världen i maj 2015. Men länge trodde makarna att de inte skulle bli föräldrar.

När de efter flera års försök inte blev gravida ansökte de om adoption. Då inleddes en lång process. Som slutade med beslutet att Edward var för överviktig för att de skulle kunna godkännas som adoptivföräldrar.

– Det var fruktansvärt tungt och att vi fick reda på orsaken så pass sent var hemskt illa skött. Givetvis måste det finnas regler för sådant, men vad som gällde kunde vi fått reda på betydligt tidigare. Då hade jag ju även fått chans att göra något åt min vikt, berättar Edward.

Annons

När avslaget kom i mars 2014 hade de mer eller mindre gett upp hoppet om barn. Ett halvår senare övertalade Edward Gunilla att köpa ett graviditetstest. När det sedan visade sig vara positivt trodde de knappt sina ögon …

– Det var nästan ofattbart, vi blev enormt överraskade och glada. Men också nervösa, särskilt jag, med tanke på Gunillas ålder som medför större risker. Som tur var gick allting bra.

Sonen Melchior

Melchior döptes efter en av de tre vise männen i Bibeln och Edward och Gunilla är väldigt stolta föräldrar.

– Att vara pappa är fantastiskt. Jag älskar rollen som far och vi är så lyckliga över att allting löste sig till slut, berättar Edward.

Trots sin unga ålder – Melchior fyller två år i maj – är han van restaurangbesökare. Och hemma lagas det väldigt varierade rätter som säkerligen inte står på varje barnfamiljs matbord …

Edward Blom och Gunilla Kinn är lyckliga föräldrar till sonen Melchior.
Edward Blom och Gunilla Kinn är lyckliga föräldrar till sonen Melchior, 2 år i maj, som redan är en liten finsmakare och van att gå på restaurang.

– Jag tycker också mycket om att laga mat och är ganska duktig, säger Gunilla. Edward är exceptionellt duktig på att smaksätta och känna vilka kryddor som fattas. Däremot är jag bättre på att lägga upp maten snyggt på tallriken, det tycker han är totalt ointressant, haha.

Annons

Hon fortsätter:

– Han tar också vara på precis allt och kastar ingen mat, inte ens en matsked av något. Blir det bara lite över sparas det i kylskåpet och används i någon annan rätt.

Många är nog lite rädda för att bjuda en finsmakare som Edward på egenlagad mat. Men det behöver ingen vara, enligt hustrun.

– Nej, han älskar att bli bjuden hos någon annan som lagt ner tid och möda i köket. Fast det krävs väl genomtänkta rätter eftersom Edward bara äter osötad mat och inga kolhydrater. Vi äter hälsosam mat med mycket kött, fisk, skaldjur, grönsaker, baljväxter och mejeriprodukter. Jag och vår son äter även frukt, pasta, bröd och rotfrukter.

Edwards intresse för matlagning

Edwards intresse för matlagning föddes i unga år. Han stod klistrad i köket och följde på nära håll varje steg.

– Pappa hade mer tålamod än mamma när jag var riktigt liten. Han lärde mig exempelvis att göra köttbullar när jag bara var tre–fyra år. Den mer gammaldags husmanskosten och konsten att göra en riktig brunsås lärde jag mig av mormor, berättar han.

Annons

Edward skriver mycket på sociala medier där han har över 80 000 följare på Instagram och cirka 35 000 på Twitter.

– Många hör av sig och tackar honom för att han vågar vara annorlunda. Det är något jag också tycker är en väldigt positiv egenskap. Edward är alltid sig själv, framhåller Gunilla.

Fakta Edward Blom och Gunilla Kinn

* Har gett ut kokböckerna ”Allting gott och alldeles för mycket” och ”Kokkonst för livsnjutare”.

* Arrangerar dryckes- provningar, håller föredrag, har två viner och gör filmer till sin Youtube-kanal.

* Edward är arkivarie, kulturhistoriker, gastronom och författare.

* Gunilla är sedan 1995 frilansjournalist  och har varit USA-korrespondent i elva år.

Edward om Gunilla:

Fantastisk, rolig, helt orädd, intelligent, trofast.

Gunilla om Edward:

Rolig, driven, kreativ och energisk.

Vem av er är bäst på  …
… att tvätta kläder

Edward: Helt klart jag. Gunilla tvättar i fel temperatur och lägger sådant i torktumlaren som inte får köras där.

Annons

… att vara romantisk

Gunilla: Det är Edward, han är duktig på att överraska med exempelvis god mat eller blommor.

… ny teknik och sociala medier

Edward: När det gäller teknik är vi lika odugliga båda två, haha. Men sociala medier använder vi oss bägge mycket av. Även om jag skriver mer är vi nog lika duktiga.

… att montera Ikeamöbler

Gunilla: Ingen av oss kan hävda sig vara händig. Vi är nog lika dåliga båda två. Kanske jag är något bättre på det, men ibland kan i och för sig Edward överraska.

Av Joakim Löwing

Foto: Edward Blom, Gunilla Kinn, Eva Hildén Smith ur boken ”Kokkonst för livsnjutare” (Norstedts)

 

Annons