Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Här kan Elton gunga i sin rullstol: ”Han älskar den kittlande känslan i magen”

22 sep, 2021 
Johanna Svan
Fanny Berg
Pojke i rullstol som gungar i en speciell rullstolsgunga.
Trollsjöns lekplats sticker verkligen ut. Ett bra underlag för rullstolar, stora hus man kan köra in i och en gunga som är särskilt anpassad för rullstolsburna är några exempel på vad som gör denna lekplatsen unik.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Eslövs kommun fick ett bidrag på två miljoner för att skapa en temalekplats anpassad för alla. Här hittar vi Natalie Eneke med sin femåriga son Elton, som lider av en CP-skada.

Elton lyser upp när han ser sin mamma göra tecknet för gunga.

– Det tycker du är kul eller hur, säger Natalie till sin son.

Se Elton gunga här:

Mamma Natalie: "Alla barn har rätt att få känna kittlet i magen."Brand logo
Mamma Natalie: "Alla barn har rätt att få känna kittlet i magen."

Natalie berättar att Elton fick en hjärnskada under förlossningen.

– Den har lett till en CP-skada, eller Cerebral Pares. Det är viktigt med den saken att han HAR det. Han ÄR inte CP-skadad, han har en CP-skada, säger Natalie och vänder sig till sin son.

Annons

– Du är en väldigt klok kille som förstår mycket.

– Han kan bara inte berätta att han förstår det. Men vi ser att han förstår, fortsätter hon.

Rullstolsgungan i Eslöv

Natalie och Elton bor i Malmö men åker till Eslöv för att nyttja rullstolsgungan. Just denna typ av gunga finns nämligen bara här.

– I en rullstolsgunga kan du rulla upp rullstolen på gungan och gunga sittandes i din rullstol. Jag bär gärna Elton till de där andra gungsätesmodellgungorna ett bra tag till men det kommer komma en dag då Elton, som älskar att gunga, inte kan bli buren in i en sådan längre för att det är för tungt.

Natalie berättar hur mycket lekplatsen betyder eftersom man har tänkt till när den byggdes och även tagit input från föreningar som vet vad som behövs för barn och ungdomar med funktionsvariationer.

En mamma pussar sin son som sitter i rullstol.
Elton älskar kittlet i magen när han gungar.

Nu hoppas Natalie att fler lekplatser utformas som Trollsjöns lekplats i Eslöv, där även underlaget och tillgängligheten är anpassade.

Annons

Borde finnas fler gungor för rullstolsburna

I Malmö finns det lekplatser som är anpassade för barn med funktionsvariationer, men ingen där man kan rulla upp rullstolen på gungan.

– Det är inte rimligt att åka till Eslöv från Malmö för att kunna gunga på en rullstolsgunga. En sådan här gunga borde kunnas sättas upp i alla fall på ett ställe i Malmö, fortsätter Natalie.

– Det är den här kittlande känslan i magen som Elton älskar, han älskar fart och fläkt överhuvudtaget. Alla barn som gillar det förtjänar att få känna kittlet i magen.

Fakta Cerebral pares – CP

Vid cerebral pares, som förkortas CP, påverkas rörelseförmågan. CP beror på att hjärnan har fått en skada någon gång innan två års ålder, antingen innan födseln, under förlossningen eller senare. Besvären som CP ger finns kvar hela livet. Behandling och träning kan lindra symtomen. De kan också lindras av att man växer och utvecklas.

Källa: 1177

Annons