Grooming: Emelie blev utpressad att skicka nakenfilmer

Emelie Ekman Koch har kämpat sig stark efter att som tonåring blivit utsatt för grooming.

”Han förstörde en stor del av mitt liv”, säger Emelie som i dag krigat sig stark igen.

Foto: Susanne Stamming

Emelie var 16 år och hade dåligt självförtroende. Hon blev ett lätt offer för mannen som lurade och utpressade henne att skicka nakenbilder och filmer.
– Jag mådde så dåligt och till slut orkade jag inte längre.

Emelie Ekman Koch hade flyttat runt mycket i livet och hade vant sig vid att vara nykomlingen på olika orter. Det var inte alltid lätt och det slutade ofta med att hon blev mobbad.

– Jag fick kämpa mig igenom skolan och jag hade inte många vänner de här åren. Vi flyttade helt enkelt för ofta, säger Emelie.

– Det var att börja om hela tiden och att tvingas vara den som ansågs annorlunda. Som ny i klassen har man blickarna på sig. Men hon hade sina framtidsplaner och gav inte upp så lätt.

Kämpade för att kunna följa sin dröm

Film och media var hennes stora intressen och områden som hon gärna ville jobba inom och de tankarna hade hon haft nästan hela livet. Drömmen var en egen kamera att fotografera med – som en bra start på en framtida karriär.

– Kameran fick jag till slut. Jag sålde jultidningar när jag var 8–9 år och då var det en av vinsterna. Det var inte lätt för jag fick sälja väldigt mycket för att nå upp till den nivån, men jag hade en stor släkt som köpte mycket och det hjälpte till, berättar Emelie.

Se också: Ida Östensson om grooming

4:25

Efter reklamen: Ida Östensson om grooming

(4:25)

– Jag var så lycklig när jag fick hem kameran, bland den största glädje jag upplevt.

Fotointresset tog hon sedan med sig när hon blev mer aktiv på nätet.

Under högstadiet och i början av gymnasiet var hon ganska ensam tjej som gärna sökte kontakter online likt så många andra unga. En sajt var Bilddagboken – ett slags tidigt Facebook där man kunde ladda upp bilder i olika album skriva dagbok – liknande en blogg, prata med kompisar och just lära känna nya människor.

För någon som Emelie som ätit lunch inne på skoltoaletten eftersom ingen ville sitta jämte henne, som varit knuffad i korridoren och fått stå ut med att lögner spridits för att trycka ner henne, så var nätet en frizon. Trodde hon då i alla fall.

Varje dag var en kamp

– Min mamma hade inte råd att köpa nya kläder till mig så jag fick bära hennes gamla och för stora kläder i skolan och det hjälpte inte heller. Varje dag var en kamp, men jag tog det för jag ville så gärna lära mig saker. Tyvärr uppmärksammade ingen vuxen mig. Ibland skickades jag till kuratorn, men mer gjordes inte, säger Emelie.

Genom mobbningen försämrades hennes självförtroende och hon drabbades av psykisk ohälsa. Därmed blev hon ett lätt offer för någon som använde sig av grooming och sökte upp tjejer på olika sajter. Snabbt skulle platsen där hon fann glädje och trygghet visa sig vara farligare än hon kunnat förställa sig.

– Sommaren 2012 när jag var 16 år var jag tillsammans med en av mina få vänner och vi var och badade. Vi hoppade från bryggan och ville ta några kul bilder på hoppen. När vi kom hem la vi upp dem på Bilddagboken. Vi tyckte de var roliga, berättar Emelie.Hotfullt smsMen bilderna sågs inte bara av vännerna på sajten, utan också en man som tog reda på Emelies mobilnummer och skickade ett sms.

– Vet dina föräldrar om du lagt upp såna bilder, frågade han och jag blev väldigt förvånad, men också irriterad. Jag tyckte inte de var några konstiga bilder och skrev det tillbaka. Jag försvarade mig och det skulle jag inte gjort för då hade han skapat en första kontakt, säger Emelie.

När han inte lyckades skrämma Emelie med badbilderna drog han en lögn om en video som han sa att han sett.

Emelie Ekman Koch blev utsatt för grooming och pressat att skicka nakenfilmer på sig själv.

I framtiden vill Emelie gärna jobba inom vården och helst inom psykiatrin.

Foto: Susanne Stamming

– Den där videon som ligger ute då, frågade han mig. Ska jag skicka den till skolan och dina föräldrar.

Emelie visste inte vad hon skulle tro.

Hon visste inget om en video, men hon hade pojkvän och de bodde i en lägenhet på bottenvåningen med fönster ut mot vägen. Det var inte omöjligt, även om det var osannolikt att någon smygfilmat dem.

I sin osäkerhet blev hon rädd att det kanske fanns en video hon inte kände till.

– Han fick mig att tro på det på ett skickligt sätt. Sedan lovade han att inte skicka den vidare om han som betalning fick en nakenbild på mig och jag pressades att gå på det.

Utpressning

Nu hade mannen ett trumfkort på riktigt och kunde bestämma helt över Emelie. Hennes sårbarhet och osäkerhet hade använts för att få möjlighet att utpressa till fler bilder, till videor och Skype-sessioner.

– Det pågick i 7-8 månader och jag slutade helt att gå till skolan. Jag kunde varken äta eller sova. Mina föräldrar förstod inte vad det var med mig, berättar Emelie.

Hon bodde hemma hos sin pappa vid den här tiden då hennes mamma flyttat till Sundsvall, men hon var där på besök ganska ofta.

– Då bråkade vi hela tiden och hon tyckte det var jättekonstigt. Varför är du så här, frågade hon mig, men jag kunde inte med att berätta. Det gick inte.

Elsa Billgren skriver om sorgen efter cancern i ny bok

Emelie tvingades skicka nya bilder och ställa upp på mannens krav.

Sedan en kväll vid femtiden ringde han henne och sa att hon var tvungen att göra som han sa.

Det var början på en nio-timmars videosession på Skype där Emelie inte kunde se honom, men han kunde se henne.

– Han ville att jag skulle posera på ett speciellt sätt. Skrek och var arg när det blev minsta lilla fel. Då fick jag göra om och göra om tills det blev rätt. Det var mycket obehagliga saker han ville se.

Vägrade smygfotografera andra

När hon inte längre orkade började hon gråta och stängde för första gången ner sin dator mot hans order. Men redan efter någon dag var han på henne igen och ville göra om allt ännu en gång med Skype.

– Varför vill du se mig död, frågade jag honom när han ringde och förklarade att jag inte klarade mer.

Sofia Helin öppnar upp om den psykiska ohälsan och ärret

Då gav han mig ett alternativ och det var att smygfilma någon annan tjej. Men det kunde jag inte. Att utsätta någon annan för det här var det sista vi världen som jag skulle kunna, även om det skulle innebära att han släppte mig fri, som han sa, berättar Emelie.

Svaret från mannen blev ”skyll dig själv” och sedan fortsatte han pressa henne och genomföra nya övergrepp.

– Jag mådde sämre och sämre. Min dåvarande pojkvän fattade att något var fel och började få misstankar om vad det kunde vara. Han sa att det fick vara nog och då visade jag honom min mobil för jag klarade inte berätta med ord, säger Emelie.

Dörren var öppen och nu fanns ingen återvändo. Hon gick därefter till sina föräldrar och de fick veta allt.

– En timma efteråt var vi hos polisen och anmälde. Jag fick prata med en kurator och BUP kopplades in.

Polisen sa att jag absolut inte fick svara mannen när han skrev eller ringde till mig. Och då gjorde han allvar av sina hot och skickade en videolänk till skolan och mina föräldrar, säger Emelie.

Mannen häktades

Men polisen hade förberett allting och ingen fick öppna länken. Skolan sa även att det fanns ett virus i länken för att avskräcka ännu mer. Men samtidigt var det ett bevis för att mannen inte tvekade att göra det han hela tiden hotat Emelie med.

– Det var svårt att veta det, men jag hade inget val. Hon hade tålamod och 2-3 månader efteråt ringde polisen hennes pappa och berättade att de hittat och gripit mannen som utsatt dottern för grooming och övergrepp.

Han satt häktad och äntligen kunde Emelie känna sig mer fri. Det fanns ingen risk att han skulle kunna söka upp henne eller hennes familj och han kunde inte kontakta henne eller någon annan längre.

– Polisen hade hittat en dator och 6-7 hårddiskar med material. Där fanns bilder och filmer på mig och sex andra tjejer.

Yngst var en nioårig tjej som han förgripit sig på, berättar Emelie.Ingen av dessa tjejer vågat berätta eller anmäla. De hade alla levt med denna hemska hemlighet helt ensamma.

– Det är det värsta. Att utnyttja unga som skäms eller är rädd för att prata om det. Rättegången kom och gick.

Laleh var ”postorderbrud”: Jag flydde till friheten

Mannen fick två års fängelse och familjen kände det som ett hån.

– Det var jobbigt att veta att han skulle komma ut så snabbt. Men han var 66 år, var sjuk och handikappad, det kanske spelade in.

Skyllde på sig själv

Efteråt levde Emelie med blandade känslor kring vad hon utsatts för. Hon fick till och med frågor om det funnits romantiska känslor någon gång under tiden hon utsattes för mannen.

– Märkligt att en del får för sig sånt. Han förstörde en stor del av mitt liv – så nej det fanns inga romantiska känslor alls, säger hon och skakar på huvudet.

Trots att hon var offret skyllde hon sig själv. Det kändes som att informationen som gick ut handlade mycket om att man bara behövde stänga ner datorn så var problemet löst.

– Jag kände att det var mitt fel som inte klarat det, trots att offret ju aldrig ska ha skuld.

Emelie Ekman Koch, som utsattes för grooming, har fått hjälp att ta sig igenom de traumatiska upplevelserna.

– Jag fick stå framför spegeln och säga till mig att jag var värd något och att framtiden skulle bli bra.

Foto: Susanne Stamming

Emelie orkade inte sitta med vid rättegången, utan väntade på svaret som kom efter ett par veckor istället.

– Jag ville inte vara nära honom. Dessutom blev jag sjuk, jag tror det var av chocken, jag bara låg och skakade. Trots det korta straffet kändes domen som en seger.

Emelie Ekman Koch

Emelie Ekman Koch.

Ålder: 25 år.
Bor: I Kungsbacka.
Familj: Sambon Viktor och sonen Loui.

– Han hade nekat sig igenom allting och skyllt på att någon placerat hårddiskarna hos honom. Det var bra att han inte blev trodd.

Vill vara förebildEmelie gick vidare, fick hjälp av en psykolog och fick arbeta igenom sina tidigare problem.

– Jag fick stå framför spegeln och säga till mig att jag var värd något och att framtiden skulle bli bra. Det känns dumt, men fungerar på något sätt.Hennes enda väg var att kämpa och hennes föräldrar förstod henne fullt ut och de stöttade henne genom den svåra tiden. Hon tillbringade ett år på filmskola i Australien och fick ett avbräck som behövdes.

Idag har Emelie en sambo, Viktor, och en liten gullig son, Loui. Hon vill gärna jobba inom vården och helst inom psykiatrin och senare även föreläsa om grooming i skolor – för att motverka att fler ska drabbas.

– Jag vill vara en förebild till mina yngre systrar. Visa att det går att kriga sig igenom något sånt här.

Detta är grooming

  • Grooming – bara ordet får många att rygga tillbaka och det med all rätt, men få förstår egentligen innebörden av vad det är. Och det ger gärningsmännen ett övertag över de ungdomar och barn som de ger sig på. Att medvetet skapa en relation som sedan utnyttjas kan gå snabbt, eller väldigt långsamt, men har samma mål – att utnyttja barnet sexuellt.
  • Grooming börjar ofta med vänlighet och fortsätter med skickliga lögner, mutor eller utpressning – alla väl genomtänkta strategier som kan få de mest medvetna att bli lurade.

Relaterade artiklar

Linda försöker hjälpa unga tjejer: ”Vissa samtal glömmer jag aldrig”

Alexandras förebild utsatte henne för sexuella övergrepp