Emmas pedagogiska drag:
Virkade virusboll till sonen

Emma Heldt sitter tillsammans med sonen Sixten i familjens soffa och visar upp sin hemvirkade coronaboll Virkus.

Foto: Privat

Det var när kunskapstörstande sonen Sixten, 5 år, bad om att få ett coronavirus som mamma Emma Heldt fick idén att virka det.
– Bollen gör det lätt för barn att förstå hur smittan kan spridas, säger hon.

Precis som de flesta andra femåringar är Sixten intresserad av kroppen och frågar mycket om hur den funkar, hur den ser ut inuti och vad celler är. Undringarna tog fart när morfar blev sjuk i cancer.

– Det handlade mycket om varför morfar blivit sjuk, om livet och döden. Sånt som kan vara svårt att förklara för ett barn, men då finns det speciella mjukdjur att köpa så att man pedagogiskt kan berätta om vad som händer när man får cancer, säger mamma Emma som jobbar som undersköterska.

Klara-Maria har corona:

Slå på ljud

Till vardags arbetar hon med rehabilitering på en hälsocentral i Gävle men är just nu i karantän eftersom en kollega konstaterats smittad med coronaviruset.

– Jag har haft lite feber, varit hängig och haft sjukdomskänsla men mer har det inte varit, säger hon.

Sonen har ställt många frågor om corona

Hemma har Sixten ställt frågor om hur corona ser ut och vad det är. Om man kan dö.

Beskrivning: Så virkar du coronabollen "Virkus"

– Vi har pratat mycket om det och tittat i mobilen på vad som händer i kroppen. Jag tycker det är bäst att säga som det är utan att skapa ångest. Att inte prata med barn om sjukdomar gör ju bara att funderingarna kommer efteråt, säger Emma.

Efter ett av de många samtalen fick hon en mycket speciell fråga.

– Plötsligt sa Sixten ’mamma, jag vill ha ett coronavirus’, berättar Emma.

Med inspiration från de köpta cancermjukdjuren och bilder kom hon på idén att själv virka ett virus.

– Det var inte svårt när jag väl kommit på hur jag skulle göra. Det är en boll i amigurumiform. Sedan gör man popcornmaskor med en liten luftbåge emellan som fästs utanpå.

Pedagosgisk virkade grå boll med fastsatta röda trådar som ser ut som ett coronavirus.

Virkade virusbollen som får barnen att förstå corona. Foto: Emma Heldt

När Sixten fick virusbollen kom ännu fler frågor.

– När han undrade om det blir hål i huden när det ska in i kroppen kunde jag berätta att det inte är så. Att det i stället kan åka in om man pillar sig i näsan eller slickar på fingrarna. Bollen gör det så tydligt och lättare att förstå.

Självklart fick det virkade coronaviruset följa med till förskolan. Och när en av pedagogerna bad att få hålla bollen blev det plötsligt självklart hur enkelt det är att sprida smittan.

– Nu gör ni ju så som man inte ska göra, sa min man som lämnade Sixten på förskolan, ni sprider viruset vidare. Så det blev ju väldigt pedagogiskt, säger Emma.