Ex-paret Grimmevid hade fest för att fira skilsmässan

Porträtt av Magnus och Annika Grimmevid
Magnus och Annika ställde till med 
en rejäl bröllopsfest och även en gemensam 50-årsfest. När de beslutade sig för att gå skilda vägar kände de 
att det var dags för ännu en hejdundrande fest.

I en mangogul långklänning med släp och en blombukett i handen kommer Annika Grimmevid, 54, till festlokalen i Skövde där Magnus Grimmevid, 54, och gästerna väntar.

Men det handlar inte om en bröllopsfest som många förbipasserande först tror – det handlar om raka motsatsen. Det är nämligen en skilsmässofest.

– Vi gör lite tvärtom, berättar Annika. Vi gör det för att vi vill visa att man kan skiljas som vänner och vi vill fira det med en fest. Många andra som skiljer sig bryter kontakten och börjar ibland till och med hata varandra.

Annika anländer till skilsmässofesten i gul aftonklänning.

Annika anländer till festen. Skilsmässan firas med stil.

Inne i festlokalen, en restaurang i Skövde som exmakarna bokat, väntar ett 30-tal gäster. Det blir en storartad skilsmässomiddag med tal och utbringade skålar för paret som beslutat att bryta äktenskapets band.

Paret kommer att synas i Madame Deemas underbara resa i Sverige

En trubadur underhåller och festen kryddas med fint besök i form av den syriska filmstjärnan Deema Bayaa som är i Sverige tillsammans med sin make Ahmad för att spela in andra säsongen av Madame Deemas underbara resa i Sverige som sänts i SVT.

– Det var först en reporter på en lokaltidning här i Skövde som uppmärksammade att vi skulle ha en skilsmässofest och sedan ringde produktionsbolaget bakom Deemas program och frågade om de fick komma, berättar Annika.

Celebert besök. Den syriska filmstjärnan Deema Bayaa och hennes make Ahmad deltog vid festen, här på bild med Annika.

Celebert besök. Den syriska filmstjärnan Deema Bayaa och hennes make Ahmad deltog vid festen, här på bild med Annika.

Efter skilsmässofesten är både Annika och hennes exmake Magnus mycket nöjda med kvällen.

– Det blev en repris på vår bröllopsfest frånsett att vi hade fler gäster då och ett band som spelade irländsk musik. Vi hade inte på oss samma kläder, men såväl vi som gästerna var finklädda som till ett bröllop, berättar Annika.

– Jag hade en nyinköpt kostym till festen för att manifestera för oss och andra hur viktigt det är att man även kan fira en lycklig skilsmässa, säger Magnus.

Paret träffades på nätet

Annika och Magnus träffade varandra och blev förälskade efter att de fått kontakt med varandra på en mötesplats på nätet för fem år sedan. Hon bodde då i Uddevalla och levde ett begränsat liv på grund av att hon förföljdes av en tidigare sambo till en närstående.

– När jag till slut vågade mig ut gjorde jag det på internet, säger hon.

Magnus, som ursprungligen kommer från Skåne, bodde i Göteborg och höll just på att separera från sin tidigare hustru. Båda var de i stort behov av kärlek och ville träffa någon att tycka om.

En bild från en tidigare säsong av Madame Deemas underbara resa genom Sverige

Madame Deemas underbara resa genom Sverige med Annikas och Magnus skilsmässofest visas i SVT våren 2020. Här en bild från förra säsongen.

– Magnus låg egentligen utanför min intressesfär, men jag hade blivit besviken på de män jag tidigare fått kontakt med på mötesplatsen och tänkte att jag måste vidga mina vyer, berättar Annika.

När de skrev till varandra och till slut ringde upp för att höra den andres röst tyckte de båda att det var mycket som stämde, att de hade samma värderingar och likartad syn på livet.

Efter en tid bestämde de sig för att träffas i verkliga livet för att se om allt var så bra som det verkade.

– Jag mer eller mindre bjöd hem mig själv till Annika i Uddevalla. Jag ringde och sa att jag ändå befann mig i närheten, vilket jag inte alls gjorde. Jag var i Göteborg, säger han med ett skratt.

Hade stor bröllopsfest

Hans vita lögn blev en fullträff. Det första mötet mellan dem den nittonde juli 2014 var en succé för dem båda.

– Jag föll direkt för Magnus glada, trevliga och öppna sätt. Jag uppfattade honom som en verkligen mjuk och vänlig man. Han ingav mig trygghet och det var det jag behövde.

– Jag tyckte Annika såg mycket trevlig ut, säger han. Vi hade samma smak när det gällde musik och inredning och det kändes som vi känt varandra länge när vi satte oss ner och pratade.

Eftersom allt kändes helt rätt flyttade Annika samma höst hem till Magnus i Göteborg.

– Det fanns ytterligare en anledning till varför det gick så fort, säger Annika med ett leende. Min dotter bodde i Göteborg och jag ville komma närmare henne.

Två år senare gifte de sig och bröllopsfesten var storartad.

– Både Magnus och jag har alltid gillat att arrangera stora fester. Det är bland annat därför vi nu hade skilsmässofesten. Vår bröllopsfest var en repris på vår gemensamma 50-årsfest, vår 100-årsfest, som vi hade året innan.

I samband med att de gifte sig kände de också att de ville skaffa något nytt och gemensamt någon annanstans.

– Jag ville inte bo kvar i Göteborg och ett tag pratade vi om att flytta tillbaka till Skåne. Till slut bestämde vi oss för Skövde som Annika ursprungligen kommer från.

Fick problem i relationen

Det blev ett hus i Djursätra vid Värsås sydöst om Skövde och den första tiden såg allt ut att vara bra mellan de nygifta makarna, men efter ett tag började det gnissla i deras relation.

– När vardagen kom in i våra liv blev det inte lika lätt längre, berättar Annika. Jag och Magnus blev mer som två kompisar än ett äkta par. Han har väldigt svårt för att visa sina känslor och jag reagerade på att han kan ha tusen tankar, men han levererar bara en.

Magnus är själv medveten om det och ger Annika rätt i hennes analys.

– Jag är mer för det materiella än det känslomässiga. Jag kan hjälpa andra människor rent fysiskt med praktiska saker, men har svårt för att prata om känslor.

Annika och Magnus gick till en äktenskapsrådgivare, men det enda resultatet det gav var att de insåg att de var för olika som personer för att passa ihop.

– De första åren var jättebra mellan oss. Jag var lokföraren som drog och Magnus hängde på. Men när jag ville sitta i kupén och låta honom dra fungerade det inte.

Magnus och Annika tillsammans på ett torg

”Vi är en trygghet för varandra även som skilda”, berättar paret.

Planerade storartad skilsmässofest

Våren 2018 började de på allvar prata om skilsmässa. Men de var fortfarande goda vänner och det tänkte de göra allt för att förbli även efter att de gått skilda vägar.

– Vi började tidigt prata om att vi ville ha ett rejält kalas efter skilsmässan och tacka varandra för den tid som varit, berättar Annika.

När deras ansökan om skilsmässa var inskickad till tingsrätten och allt var klart började de i april i år planera för själva festen. De ville göra det till en lika storartad händelse som bröllopsfesten och deras gemensamma 50-årsfest.

– Från början hade vi tänkt ha festen utomhus i maj, men eftersom Deema och tv ville vara med kändes det, beroende på vädret, säkrare med en restaurang. Det visade sig också att bandet som spelade irländsk musik inte var tillgängligt och därför blev det en trubadur i stället.

Både Annika och Magnus tycker att de, trots att de inte längre är ett par, har en mycket fin kontakt med varandra.

– Vi kommer nog alltid att vara vänner, säger Magnus.

– Ja, vi har nästan en bättre relation i dag än vi hade tidigare, säger hans exhustru.

– Allt det jobbiga vi hade mellan oss finns inte där längre. Jag har till och med anställt Magnus i mitt bolag som allt-i-allo och vi träffas ett par gånger i veckan.

Magnus kikar under huven till Annikas bil.

Goda vänner hjälps åt. Magnus kikar under huven på Annikas bil.

Hjälper varandra även efter skilsmässan

Efter skilsmässan har Annika flyttat in till en lägenhet i Skövde där hon även arbetar i en butik. Magnus bor kvar i villan i Djursätra och jobbar huvudsakligen som lastbilschaufför när han inte hjälper till i hennes bolag.

– Vi hjälper varandra med olika saker när det behövs. Det känns skönt att han finns och vi är en trygghet för varandra även som skilda, säger hon när Magnus som är van vid motorer lyfter på motorhuven på hennes röda bil och kollar att allt ser ut som det ska.

Hon önskar att fler par som beslutar sig för att gå skilda vägar kan göra det som vänner som hon och Magnus har gjort.

– Jag anser att det är viktigt i en relation att man lägger alla kort på bordet och verkligen säger vad man tycker och tänker. Det är bättre att man är övertydlig än att den andre ska tvingas gå och gissa hur man känner det. Det har jag alltid sagt till mina barn och det gäller även i parrelationer, säger Annika.

Själv har hon under äktenskapet och skilsmässan från Magnus lärt sig en del nya saker hon har nytta av i framtiden.

– När man inleder en ny relation är det viktigt att man från början säger hur man vill ha det och inte komma långt efteråt med det. Det skadar inte heller med regelbundna utvecklingssamtal, precis som i skolan eller på jobbet, där man sitter ner och öppet pratar om vad som är bra eller dåligt i äktenskapet.

En öppenhjärtig kommunikation mellan parterna är också något som Magnus förespråkar.

– Det är viktigt att prata om det som skaver i ett förhållande i god tid och inte gå och samla på hög. Felet som jag tror många gör är att de går och drar på det för länge och när bubblan sedan spricker går det inte att rätta till det som är fel.

– Man får inte heller vara rädd för att inse sin fel och brister. Pratar man öppet om dem kanske den andra parten inte bara kan förstå utan även hjälpa en att rätta till dem.

Förblir vänner trots sprucket äktenskap

Både Annika och Magnus är övertygade om att de alltid kommer att förbli goda vänner, såvida någon av dem inte träffar en ny partner som inte kan förstå och acceptera deras vänskap.

– Jag hoppas att det inte blir så. Jag hoppas att jag får vara med och hjälpa till att arrangera Magnus nästa bröllopsfest, säger hon med ett leende mot sin exman.

Hon hoppas också att hennes och Magnus skilsmässofest kan inspirera andra par som går skilda vägar att göra det som vänner och tacka varandra för den tid som varit med en fest.

– Jag tror att det vi gjort kan sprida sig som ringar på vattnet och kanske bli en fluga. Är det någon som behöver råd och hjälp med hur man gör får de gärna höra av sig till mig.

Vem är Annika Grimmevid?

  • Ålder: 54 år.
  • Yrke: Butikschef och driver eget bolag med inriktning på att förebygga god hälsa.
  • Familj: Singel. Fyra barn och första barnbarnet kommer i september.
  • Bor: Lägenhet i Skövde

Vem är Magnus Grimmevid?

  • Ålder: 54 år.
  • Yrke: Lastbilschaufför
  • Familj: Singel. Fyra barn i tidigare förhållande.
  • Bor: I Djursätra utanför Skövde.

Av Per-Ola Ohlsson

Foto: Per-Ola Ohlsson, Privatbilder, Nils Toftenow/SVT

Mer intressant innehåll hos allas.se: