Experten: Så tar du kontroll över julen – utan att stressa

Kvinna invirad i filt med vinterlandskap i bakgrunden.

Många blir stressade av jakten på den perfekta julen, den som finns i sagorna men sällan i verkligheten. Här tipsar socionomen Maria J Bratt om hur du får kontroll över julfirandet.

Julen närmar sig och du längtar efter mysiga glöggkvällar med vänner, klassiska julsånger och ett välstädat och vackert pyntat hem där det doftar hyacint och hembakade pepparkakor.

Du drömmer om en julafton ihop med dem du älskar mest, att få sjunka ner i soffan och titta på Kalle Anka och mumsa på hemgjort julgodis.

Kanske har du för en gångs skull inhandlat julklapparna i god tid, utan stress och trängsel på överfulla köpcentrum? Du ser framför dig hur nöjd du är med de genomtänkta gåvorna och att ni har hållit löftet att inte köpa för mycket.

Men blir det så? Och kan du själv bestämma hur din jul ska firas?

Höga förväntning på julfirandet

När det kommer till jul och julfirande är det vanligt att förväntningarna är högt uppskruvade.

– Julen är den mest laddade av alla högtider. Vi har alla bilder av hur den ska vara. Detta förstärks sedan av media och handeln. Vad vi än tycker om julen kommer vi inte undan den, säger Maria J Bratt, som arbetar som socionom och familjerättsexpert.

För många kan kraven som ställs på julfirandet kännas näst intill omöjliga att leva upp till. Detta kan skapa stress och göra att man mår dåligt. Inte blir det lättare av att man helst ska vara glad, sällskaplig och bjuda på sig själv när man umgås med släkten under helgdagarna.

Skapa nya traditioner

Om du ska få julen som du vill ha den är planering och kommunikation viktigt, menar Maria, och det gäller att vara ute i god tid.

– Du måste börja redan under hösten. Då har man gott om tid att reda ut problem och prata med alla inblandade. Var tydlig med hur du vill ha det, säger Maria.

Det är därför bra om du har tänkt igenom dina önskemål. Är det gamla traditioner som ska gälla eller vill du skapa egna, nya?

Samtidigt poängterar Maria att det är bra om ni kan hitta lösningar som gör så många som möjligt nöjda. Ibland kanske du måste vara tuff och stå på dig, men oftast kommer du längre med kompromisser.

– Ibland är det svårt att göra alla nöjda, men julen är ju barnens högtid så om det finns barn i familjen tycker jag att det är dem man främst ska ta mest hänsyn till, säger Maria.

Turas om att fixa jul

En princip som hon tycker kan få gälla är att den som är värd för julfirandet får bestämma lite mer. ”Så här gör vi hos oss” kan vara en regel som andra får acceptera. Om ni turas om att hålla i julfirandet blir det naturligt att det kan skilja lite från år till år.

Kompromisser innebär att du kanske inte får allt precis som du vill. Då gäller det att tänka efter vad som är viktigast: att allt blir exakt som just du vill eller att flera kan känna sig glada och nöjda med arrangemanget.

– Om det är något som är särskilt värdefullt för dig, som att du får tid att leka med barnbarnen eller att det måste finnas en viss sillinläggning på julbordet, så se till att prioritera det och släpp efter på annat, tipsar Maria.

Sänk kraven i jul

Att acceptera, tolerera, delegera och sänka kraven kan vara det som gör att julfirandet flyter smidigt och att du blir nöjd trots att allt inte är precis enligt din önskedröm.

Men trots de bästa intentioner kan julen bli en besvikelse. När helgerna passerat suckar du kanske och undrar varför ännu en jul inte blev som du önskat.

– Vi har ju som sagt höga förväntningar och det blir inte alltid som man tänkt sig. Så är det här i livet. Jobbiga situationer och besvikelser hör till, säger Maria som tycker att man inte ska vara för hård mot sig själv.

Du kan också vända besvikelsen till något positivt.

– Det kanske är dags att vända upp och ner på allt och fira julen på ett helt nytt sätt? Kanske är det en nystart som behövs?

– Skippa klapparna och lägg pengarna på en resa med släkten i stället. Bjud in vänner och fira med dem i stället. Det ordnas också alternativa julfiranden av olika organisationer, kanske kan det var något?

Socionomens råd: Bestäm vad som är viktigt för dig i jul

Traditioner

– Traditioner ger trygghet och en del är mer traditionsbundna än andra. Vilka jultraditioner är viktiga för dig? Eller vill du skapa nya, egna traditioner? Det finns inga måsten utan gör det som känns rätt för dig, säger Maria.

Maten

– Vissa älskar att laga mat och vill göra allt på julbordet från grunden. Andra tycker att det är okej att köpa färdigt. Några tycker inte alls om julmat. Vad är viktigt för dig? Prata i god tid om hur ni ska göra. En bra idé kan vara att delegera matlagning/inköp av julmat, tipsar Maria.

Alkohol

– Ska det serveras alkohol 
eller inte? Bestäm hur du vill ha det, sedan får andra respektera det. Jag tycker att man ska vara återhållsam med alkohol om det är barn med i julfirandet, säger Maria.

Julklappar

– Det blir lätt blir för mycket klappar och det finns alternativ till paket. Skänk en summa till välgörenhet eller ge bort en upplevelse för att minska julklappshögen. Bestäm antalet klappar eller vilken summa ni ska handla för. Man kan hoppa över julklappsutdelningen och spela julklappsspelet i 
stället, tipsar Maria.

Tips för dig som inte ska fira jul med släkten

Res bort

Ta in på ett pensionat, hyr en stuga i fjällen eller tillbringa julen ombord på Oslofärjan med julbord och dans.

Umgås med andra

Bjud in andra, som annars firar julen ensamma. Kanske någon i din nära vänskaps- eller bekantskapskrets?

Kontakta organisation

Vänd dig till Röda korset, Svenska kyrkan eller någon annan organisation/förening som anordnar julfirande.

Njut av din ensamhet

Fira jul ensam, om du tycker att det känns mest avkopplande. Duka vackert och bjud dig själv på god julmat, eller något annat gott som du föredrar.

Foto: Unsplash

Mer intressant innehåll hos allas.se: