Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Familjen Elggren-Olai seglar jorden runt

28 apr, 2019 
Redaktionen
Familjen Elggren-Olai på segelbåt
För snart ett år sedan lämnade familjen Elggren-Olai Sverige för att segla jorden runt. Om tre år kommer de hem till Linköping igen, lagom till att trillingarna börjar 
i fjärde klass. Tills dess seglar de på världshaven.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Klockan är nio på morgonen, familjen har precis vaknat på sin segelbåt och de möts av sköna solstrålar vid den paradislika ön Grenada i Karibien. Där ska de ligga ankrade ett tag till med olika dagsetapper – innan det är dags att utforska fler öar i Karibien och därefter passera Panamakanalen vidare mot Stilla Havet.

– Det är helt fantastiskt att lämna ekorrhjulet med inrutade scheman hemma i Sverige och verkligen få ta dagen som den kommer och njuta av livet. Helt underbart att kunna umgås med sina barn hela tiden som vi gör, säger mamma Madeleine Elggren, 32, när vi pratar via Facebooks Messenger på mobilen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Marcus och Madeleine i en park
Marcus och Madeleine älskar att resa. Foto: Privat

Provseglade först runt Sverige

Sambon Marcus Olai, 40, genomförde en långseglats just till Karibien i slutet av 1990-talet och tog skepparexamen för länge sedan.

Annons

– Vi var har varit ett par i snart tretton år och eftersom båda älskar att resa pratade vi tidigt om att göra ett sådant här äventyr. Men först ville vi att barnen skulle bli lite äldre, berättar Madeleine – som också tagit en skepparexamen.

Tack vare besparingar, smarta investeringar och försäljning av egna fastigheter hade de först råd att köpa båten – en Hallberg-Rassy 46, Nadine – och även råd att klara sig några år utan att arbeta.

Den 6 juni förra året kastade familjen loss från Marstrand på västkusten ner mot Danmark. De har planerat att vara borta i ungefär tre år till.

– Året innan hade vi provat att segla runt Sverige med barnen och det fungerade väldigt bra. De tyckte att det var jättekul och ingen blev sjösjuk. Därför var det inget att tveka över, utan bara att sticka iväg och uppfylla vår dröm.

Wilma, Lucas och Maximilian pysslar på båten
Skolarbete mitt på Atlanten. Wilma, Lucas och Maximilian har med sig en massa böcker och pyssel på resan. Foto: Privat

Barnen ”går i skola” på båten

Innan var de dock tvungna att lösa saker med skolan. Trillingarna skulle ha börjat första klass på Blästadsskolan i Linköping i augusti 2018.

Annons

– Vi köpte in undervisningsmaterial så att barnen bland annat kan läsa, skriva och räkna. Det är också lätt att baka in skolarbetet i vardagen. De läser och skriver om det vi upplever i olika länder och det blir mycket praktisk matematik när barnen får sköta olika inköp – där de lär sig räkna om valutor.

Madeleine fortsätter:

– Sedan blir det ju mycket kultur, geografi och olika djur. Bland de största och häftigaste ögonblicken är alla djur vi fått se i sitt naturliga tillstånd, som delfiner, valar, hajar, fiskar och olika sorters sköldpaddor.

Efter engelska kanalen och fortsatt söderut i Europa via Spanien och Portugal hamnade de i Kap Verde. Det blev sista anhalten innan det första verkliga mastodontprovet – en tolv dagar lång resa över Atlanten till Barbados utan att skymta land.

Tufft liv till havs

Att leva fem personer nästan två veckor på cirka 15 x 4,3 meter testade både uthållighet och anpassningsförmåga hos samtliga familjemedlemmar.

Annons

Det brukar ju skojas om att Göta kanal är ett riktigt skilsmässodike för par som färdas i båt längs kanalen. Hur tuff borde då inte den här seglatsen vara?

– Vi har ju inte hunnit gifta oss utan är bara sambos, så det kanske är förklaringen till att det gick bra, säger Madeleine och skrattar.

– Nej, men klart att det kan uppstå konflikter och man inte har någonstans att fly undan. Allt måste redas ut för att det ska fungera bra. Men trillingarna har faktiskt så gott som hela tiden varit på ett strålande humör – och både Marcus och jag älskar det här.

Innan resan bunkrade familjen upp rejält med mat och dryck, och lagret fylls på längs vägen. Båten har sju sängplatser så de kan även ta emot två gäster när de stannar lite längre på en plats.

Badrum på båten

Allt som behövs för att laga mat finns i köket och på båten finns ett badrum med toalett och dusch. Familjen har med sig mobiler, datorer och plattor för att sysselsätta sig ibland.

– När vi ligger ankrade någonstans finns en massa att upptäcka och göra. Men i det här sköna klimatet är det klart att det blir mycket bad. Alla gillar att snorkla och något som även barnen börjat tycka är jättekul är att fiska. Rekordfångsten hittills är en tonfisk på elva kilo. Det blir ofta fisk till middag, berättar Madeleine.

Familjen fiskar
Familjen visade sig vara en fena på att fiska. Största fångsten på Atlanten hittills är en tonfisk på elva kilo. Foto: privat

Att vara tolv dagar till havs kan låta långtråkigt i längden, men enligt Madeleine sprang tiden iväg fort.

Annons

– Vi har det väldigt mysigt och roligt tillsammans. Barnen hjälper till med en del vardagssysslor, som att hänga tvätt, plocka flygfisk från däck på morgnarna och hålla koll på det fastskruvade kastspöet som förser oss med mat.

Det kan tyckas läskigt att åka tvärs över ett världshav som Atlanten i en egen båt. Men familjen hade nästan inga problem under den långa färden.

– De första dagarna till havs blev vi alla ganska trötta, men ingen av oss mådde dåligt, trots att det kunde vara väldigt höga vågor.

– Jag och Marcus körde båten i tvåtimmarspass under nätterna. Det fungerade superbra att turas om på det sättet och vi fick vila lite extra på dagarna när det behövdes.

Rädda för pirater

Enda gången paret blev lite rädda var under resan från Las Palmas till Kap Verde. 100 sjömil utanför Västsahara var det nämligen en annan båt som lyste på dem och verkade förfölja dem.

– Vi fick en spotlight riktade mot oss och en man ropade och frågade hur många vi var i vår båt. Det var ganska otäckt, vi tänkte att det kanske var pirater eller liknande. Vi bestämde oss snabbt för att ändra kurs och sätta fart längre ut på havet. Till slut såg vi inte den andra båten längre.

Annons

Det familjen Elggren-Olai framför allt saknar hemifrån är släkt och vänner – samt svensk husmanskost.

– Det är svårt att hitta exakta ingredienser i andra länder, men jag gör ofta ugnspannkaka, berättar Madeleine.

Wilma, Maximilian och Lucas på ön Mustique.
Underbar strand på ön Mustique. Wilma, Maximilian och Lucas njuter. Foto: privat

Kontakt via satelittelefon

Kontakten med sina nära och kära hemma håller de via sociala medier, både genom att skriva meddelanden och att ringa via Messenger.

– Är vi till havs har vi en satellittelefon som vi kan ringa hem med. Och så köper vi kontantkort i respektive land vi stannar i så att vi kan surfa.

Någon typisk dag finns egentligen inte.

– Nej, det är ju just sådana dagar vi vill komma ifrån! Vi gör helt enkelt vad vi känner för och låter barnen vara med och bestämma. Men det är klart att det oftast börjar med att vi går upp någon gång vid niotiden och äter frukost.

Annons

Hyr en båtplats

Efter att ha nått Australien nästa vinter kommer familjen att hyra en båtplats och flyga hem till Sverige en månad.

– Det kan vara skönt att komma hem ett tag, för att hälsa på släkt och vänner. Men sedan ska vi tillbaka igen, och då har vi tänkt hyra bil och åka runt både i Australien och Nya Zeeland. Där finns otroligt mycket att se och upptäcka, säger Madeleine.

Vackraste platsen hittills är Tobago Cays med sitt fantastiska korallrev.

– Barnen hade lärt sig att simma ganska bra innan vi åkte iväg och nu har all tid i vattnet gjort dem jätteduktiga. Det finns mycket positivt för dem på en sådan här resa, inte minst att möta och lära sig om olika kulturer världen över.

Familjen lägger dagligen ut inlägg och videoklipp på sociala medier där man kan följa många av deras strapatser.

– Det är allt fler som följer vår resa, inte bara människor vi känner, och vi får många kommentarer. De flesta tycker det är häftigt att vi vågar göra något sådant här. Vi känner oss så otroligt fria, det är inte utan att man undrar hur det egentligen kommer gå när vi flyttar hem igen!

Familjens rutt hittills:

Marstrand, Danmark, Engelska kanalen, Spanien, Portugal, Madeira, Kanarieöarna, Kap Verde, Karibien (Barbados, Tobago, Grenada).

Rutten som väntar:

Colombia, Panama, Stilla Havet, Galápagosöarna, Söderhavet, Australien, Nya Zeeland, Maldiverna, Seychellerna, Sydafrika, Brasilien, Karibien och över Atlanten igen.

Av Joakim Löwing 

Annons