De är fem generationer kvinnor – nästan 100 år mellan yngsta och äldsta

Gunvor Andersson. Lisbeth Kinnervall, Sarah Storm, Zoe Storm och Helene Kinnervall är fem generationer kvinnor.

Fyra mammor, tre mormödrar och så lilla Zoe: Lisbeth, Sarah med Zoe i knät, Gunvor och Heléne.

Fotograf Christel Lind

Lilla Zoe är ett halvår och hennes mormors mormor Gunvor är 93 – däremellan kommer Sarah, Heléne och Lisbeth. Tillsammans är de fem generationer kvinnor som gärna umgås och pratar barnuppfostran. Även reslusten har gått i arv från gammelgammelmormor Gunvor, som var en av de första charterturisterna i Sverige.

Den kalla vinden från havet driver in fuktig luft, men inne i Heléne Kinnervalls sommarhus vid Getterön strax utanför Varberg är det varmt och ombonat.

Gunvor Andersson, 93, sitter omgiven av sin dotter, sitt barnbarn, sitt barnbarnsbarn och till och med sitt lilla barnbarns barnbarn Zoe Storm. Det är fem generationer kvinnor i familjen Andersson/Kinnervall/Storm.

– Det är inte alla som får möjlighet att hålla sitt barnbarns barnbarn i famnen, säger Gunvor och myser.

Heléne Kinnervall lyfter upp sitt barnbarn Zoe i luften, de är en del av fem generationer kvinnor.

Zoe får en flygtur med mormor Heléne.

Foto: Christel Lind

Att kunna samla fem generationer i samma familj på en bild är inte heller särskilt vanligt. Världsrekordet är sju generationer i rakt nedstigande led och det togs 1989 när 109-årige Augusta Bunges barnbarns barnbarns barnbarn föddes.

Fem generationer kvinnor:

  1. ”Lillemormor” Gunvor Andersson, 93, Göteborg.
  2. Hennes dotter Lisbeth Kinnervall, 72, Åsa.
  3. Barnbarnet Heléne Kinnervall, 55, Lidingö.
  4. Barnbarnsbarnet Sarah Storm, 29, Täby.
  5. Barnbarnsbarnbarnet Zoe (född i augusti 2021), Täby.

Dit har Gunvor och hennes familj en bit kvar, men det som gör dem lite ovanligare är att de samtliga är kvinnor.

– Nu när jag själv har blivit mamma tycker jag det är intressant att prata med mormors mamma om hur det var att föda barn på hennes tid, säger Sarah Storm, 29, när vi slår oss ner i sofforna i det rymliga vardagsrummet.

– Ja, det var andra tider det. Jag tror aldrig att pappa Gösta någonsin bytte blöja på mig, säger Lisbeth Kinnervall, 72, med ett skratt.

Gammelgammelmormor Gunvor är ”lillemormor”

När Sarah blev mamma till dottern Zoe i augusti förra året kände Gunvor sig på sätt och vis delaktig. Det var nämligen tack vare hennes initiativ att de alla fyra skulle åka till Mexiko för sju år sedan som Sarah träffade sin blivande kanadensiske make.

– Jag har varit med alla de här tjejerna sedan dag ett och det fantastiska är att jag nu också får vara med om lilla Zoe, säger Gunvor och fortsätter:

– Sarah sa redan efter att hon träffat sin man att jag skulle vara rädd om mig så att jag kunde vara med på deras bröllop. Det var jag. Och nu får jag vara med om detta. Det är fantastiskt.

Fyra generationer kvinnor: Heléne Kinnervall med sin mamma, mormor och mormorsmor.

Porträtt av fyra generationer. Taget när Heléne hade kommit till världen.

Foto: Privat

Om man ska vara korrekt är Gunvor gammelmormor till Sarah och gammelgammelmormor till Zoe, men i familjen använder de inte de benämningarna.

– Det låter lite trist så vi kallar Gunvor för ”lillemormor”. Det passar bra eftersom hon dessutom är ganska kort, säger hennes barnbarn Heléne Kinnervall, 55.

Bland de första charterturisterna i Sverige

Det skiljer alltså nästan hundra år mellan den yngsta och den äldsta som sitter i soffan i sommarhuset vid Getterön. Sitter är kanske lite för mycket sagt. Zoe är fortfarande så liten att hon helst ligger i sin mammas famn när hon inte varsamt skickas runt så att de andra kvinnorna i familjen får hålla om henne.

– Det är lite svindlande när man tänker på att vi är fyra mammor och tre mormödrar som sitter här, säger Zoes mormor Heléne Kinnervall, 55.

De fem kvinnornas speciella familjehistoria började 1929 när Gunvor föddes i Mölndal strax söder om Göteborg. Tidigt grundlades hennes intresse för att flyga, vilket senare ledde till att hon ofta och gärna reste på flygresor till olika destinationer över hela världen.

Gunvor Andersson är 93 år och gammelgammelmormor.

Gunvor firade sin 90-årsdag i Grekland. – Det var min sista resa. Jag har lagt ner det nu och känner mig helnöjd med det jag har upplevt, säger hon.

Foto: Christel Lind

– Man kan säga att det började med att jag vann ett pris i skolan där vi var en i varje klass som fick följa med på en flygtur över Göteborg.

Det utvecklades senare till ett intresse för att ge sig ut och upptäcka världen, vilket inte var så lätt då som det är i dag. Men vid den tiden började charterturismen utvecklas och Gunvor var tidigt med på den nya trenden – med maken Gösta och dottern Lisbeth i släptåg.

– I högklackade skor och med en resväska var jag en av de första charterturisterna som flög till Mallorca med resebyrån Tjäreborg. Jag minns att vi var 50 passagerare på planet och att flygningen med alla mellanlandningar tog sju timmar.

Billig resa till Mallorca

Resan gav mersmak och den följdes av ytterligare charterresor till en lång rad olika turistorter.

– Jag har varit flera gånger på Kanarieöarna, runt Medelhavet och i norra Afrika, men även på Sri Lanka, Maldiverna, Thailand, Florida och i Mexiko. Sammanlagt har jag gjort 236 flygresor, berättar Gunvor.

Svartvitt foto på Gunvor Andersson och hennes barnbarn Heléne Kinnervall i Spanien på 1970-talet.

Mormor Gunvor och barnbarnet Heléne under en resa till Spanien på 1970-talet.

Foto: Privat

För 40–50 år sedan kunde man också hitta riktigt billiga charterresor om man var lite flexibel och kunde resa med kort varsel.

– Jag kommer ihåg att mamma åkte till Mallorca för en krona 1973, säger hennes dotter Lisbeth.

– En gång hittade vi en tvåveckorsresa till Tunisien för 199 kronor, minns Gunvor med ett leende. När vi kom hem till Sverige åkte vi direkt tillbaka dit för samma pris. Det var billigare att resa till Tunisien och bo på hotell än att leva här hemma.

Firade 90-årsdagen i Grekland

Intresset för resor går som en röd tråd över generationsgränserna i familjen Andersson/Kinnervall/Storm och det är en sak som gör att de har mycket gemensamt trots åldersskillnaden.

– Ja, det intresset har vi nog alla ärvt av mormor. Det är smittsamt, säger hennes barnbarn Heléne med ett skratt. Jag var bara fyra år när jag följde med mamma och mormor på en charterresa första gången.

Fem generationer kvinnor: Gunvor Andersson, Lisbeth Kinnervall, Sarah Storm, Zoe Storm och Heléne Kinnervall.

Hela gänget tycker om att träffas vid Getterön strax utanför Varberg där Heléne har sommarhus.

Foto: Christel Lind

De fyra kvinnorna har genom åren gjort flera gemensamma resor. De reste, som tidigare nämndes, till Mexiko tillsammans 2015 där Sarah träffade sin blivande man och sommaren 2019 reste de till Grekland för att fira Gunvors 90-årsdag.

– Det var min sista resa. Jag har lagt ner det nu och känner mig helnöjd med det jag har upplevt, säger Gunvor.

Småbarnsmamman Karin är bara 38 år – och redan farmor

Resorna och de gemensamma intressena har skapat en stark sammanhållning mellan kvinnorna i familjen. I centrum har Gunvor hela tiden stått som en stark klippa som de andra kunnat vända sig till med sina bekymmer och för att fråga om råd om allt från barnuppfostran till karriärval.

Gunvor Andersson med sitt barnbarn Heléne Kinnervall och hennes dotter Sarah Storm på Mallorca.

Det har blivit en del gemensamma resor genom åren. Här är Gunvor, Heléne och Sarah på Mallorca.

Foto: Privat

Hennes lugn rubbades inte ens när dottern Lisbeth kom hem och berättade att hon skulle bli tonårsmamma.

– Min inställning är att det ordnar sig alltid. Och det har det ju gjort, säger hon med ett varmt leende.

Serverat Michael Jackson och spelat poker med ZZ Top

Västkusten är de fyra kvinnornas bas även om de två yngsta på senare tid flyttat tvärs över landet till området runt Stockholm. Gunvor har alltid varit Göteborg troget. Lisbeth flyttade så småningom till Åsa vid Kungsbacka där hon jobbade som fritidsledare i många år fram till hon gick i pension för två år sedan.

– Helt kan jag inte sluta jobba, men numera är jag bara dagmatte för några hundar, säger hon.

Närbild på Heléne Kinnerholm, en del av fem generationer kvinnor.

– Lillemormors resintresse är smittsamt, skojar Heléne.

Foto: Christel Lind

Heléne bodde många år i Varberg där Sarah är född. Numera bor hon på Lidingö och jobbar på ett forskningsinstitut i Stockholm. Men hon började sin yrkesbana på Sheraton Hotell i Göteborg.

– Det var roliga år och jag fick träffa många kändisar som bodde på hotellet. Jag har serverat både Michael Jackson och George Michael och jag har spelat poker en hel natt med medlemmarna i ZZ Top.

Åkt på kryssning kring Medelhavet och i Atlanten

Gunvors intresse för resor ärvdes som sagt och fördes vidare från mor till dotter. Lisbeth och Heléne gjorde många kryssningar tillsammans, både kring Medelhavet och i Atlanten. Heléne i sin tur tog tidigt med sig Sarah på resor ut i världen, vilket ledde till att hon ”backpackat” runt i världen på egen hand.

– Jag har backpackat i Sydostasien och varit i Indonesien och Malaysia, säger hon.

En leende Lisbeth Kinnervall med sitt barnbarn Sarah Storm och hennes glada lilla dotter Zoe Storm med röd rosett på huvudet.

Sarah har stor glädje av att ha så många kvinnor i familjen, som hon kan prata om barnuppfostran då och nu med.

Foto: Christel Lind

För sju år sedan flyttade Sarah till Täby för att utbilda sig till naprapat. Där bor hon kvar i dag tillsammans med sin man Mac och dottern Zoe.

– Mac flyttade till Sverige för två år sedan. Vi gifte oss förra året och hade en ceremoni på stranden vid Frillesås för att lillemormor Gunvor skulle kunna vara med. Det var då på dagen sex år sedan Mac och jag träffades i Mexiko, berättar hon.

Se också: 5 kändisar som blev farmor eller mormor tidigt
1:00

Efter reklamen: Se också: 5 kändisar som blev farmor eller mormor tidigt

(1:00)

Slå på ljud

Förra året byggde också Heléne och hennes man sommarhuset vid Getterön. Det har blivit den nya samlingspunkten för de fyra mammorna och tre mormödrarna.

– När vi är här försöker vi träffas så ofta som möjligt. Det är lite kul att vi byggde just på den här platsen. Första minnet jag har av Getterön är att vi campade här när jag var liten, berättar Heléne.

Förr ammades barnen endast var fjärde timme

Förutom resor pratar kvinnorna gärna om barnuppfostran när de träffas och de tycker det är roligt att jämföra då med nu.

– Det är mycket som har förändrats sedan mamma var ung, säger Lisbeth. Bara under de senaste 20 åren har det hänt mycket.

Gunvor Andersson med sin dotter Lisbeth Kinnervall, hennes dotter Heléne Kinnervall och hennes dotterdotter Zoe Storm.

Allas favorit – det lider inte brist på kvinnliga förebilder i lilla Zoes stora familj.

Foto: Christel Lind

Som ett exempel nämner hon att förr skulle man amma var fjärde timme. Så är det inte längre.

– Det var strikta regler för amningen, säger Lisbeth.

– Nu är det nästan hela tiden, säger hennes barnbarn Sarah. Jag har Zoe väldigt mycket nära mig i sjal och sele och så var det inte förr. Det är kul att höra mormor och lillemormor berätta om hur det var när de var småbarnsmammor.

Hon tillägger att hon får mycket hjälp av sin man som verkligen är mycket engagerad i barnet. Så var det ofta inte heller förr i tiden.

– Men min pappa var engagerad och hade mjuka sidor, säger Gunvor. Men det fick inte synas utåt. Om någon kom på besök så gick han direkt in i soffan och satte sig, men i smyg gillade han att brodera dukar.

Haft turen att inte ha besvärliga barn

Trots att det finns stora skillnader mellan nu och då är det mycket som är sig likt med att vara småbarnsförälder. Det är vissa saker som aldrig förändras, vilket Sarah kunnat konstatera under sina långa samtal med lillemormor Gunvor.

– Den stora skillnaden mot när jag var ung är trots allt männens delaktighet i barnens uppfostran, säger Gunvor.

Sarah Storm med sin mamma Heléne Kinnervall och sin dotter Zoe Storm, yngst av fem generationer kvinnor.

Zoe som har en kanadensisk pappa har dubbelt medborgarskap, och kanske blir hon en globetrotter som resten av kvinnorna i familjen.

Foto: Christel Lind

Hon tillägger att de också ska vara glada för att inte någon av dem haft några besvärliga barn. Och beträffande det så verkar lilla Zoe följa i de tidigare generationernas fotspår.

Det är inte många förunnat att kunna sätta sig ner och prata med sin mormors mamma och Sarah uppskattar det verkligen.

– Lillemormor har så många uttryck som jag kommit på mig själv med att jag också använder. Givetvis det självklara ”Det ordnar sig alltid, men också att ”Glaset är halvfullt” och inte halvtomt och att ”Det är gott väder ute att vara inne i”.

Det återstår att se om även Zoe, som heter Lily i mellannamn efter Gunvor, ärver sin mormors mormors lust att resa. Mycket talar för det. Hon är redan en ganska berest liten flicka och hon har dubbelt medborgarskap och släkt på båda sidor om Atlanten.