Föräldraledig med nya valpen? Här är fyra företag som älskar djur lite extra

Föräldraledighet med husdjur går att få från vissa företag

Det tar ett tag innan det går att lämna en hund ensam hemma. Med lite extra betald ledighet blir det lättare att lösa vardagspusslet.

Foto: TT

Att utöka familjen är omtumlande och tidskrävande – oavsett om det gäller en bebis eller ett husdjur. De här företagen har förstått det, och låter sina anställda ta föräldraledigt för sina fyrfota familjemedlemmar.

En ny hund har en ganska lång inkörningsperiod för att bli en relativt självständig och rumsren familjemedlem som dessutom klarar av att vara ensam hemma en stund. Kanske är det därför som rekordmånga har skaffat hund under coronapandemin. Med långvarigt hemmajobb har det varit betydligt lättare att hitta en sammanhängande period för att komma iordning med sin nya lilla vän.

När en ny bebis kommer innanför dörren så är det ingen som höjer på ögonbrynen när en förälder går hem från jobbet, och många djurägare har nog åtminstone tänkt tanken att det borde finnas en motsvarighet för djurbebisar.

Se också: Vi blev hundägare – trots allergi

1:58

Efter reklamen: Vi blev hundägare – trots allergi!

(1:58)

Företag där du får vara föräldraledig med hunden

På de här företagen verkar man verkligen älska hundar, för där har ledningen tänkt samma tanke, och tillåter sina anställda att tillbringa lite mer tid med sina djur, utan löneavdrag.

BitSol Solutions

På det här teknikföretaget baserat i Manchester arbetar tydligen några riktiga djurvänner! Deras VD har tidigare sagt ”Djur är som barn nu för tiden, så varför skulle personalen inte få lite ledigt när de flyttar hem?”. Det är dock ingen full föräldraledighet som gäller, men en ledig vecka med full lön avsätts för nya husdjur. Att springa iväg och köpa en guldfisk på lunchen och sedan vara hemma i en vecka fungerar dock inte, det krävs att chefen godkänner ledigheten först.

Mars Petcare

På det här företaget brinner man redan för djuren från start – det är nämligen bolaget som ligger bakom flera kända djurfodermärken som Pedigree och Whiskas. Mars Petcare var bland de första med att ta fram en valpledighets-policy för sina anställda.

Sju tecken på att din hund älskar dig mest

De är inte fullt lika generösa som ovanstående företag utan erbjuder endast tio timmar betald ledighet, men i gengäld så får valpen följa med till kontoret sen.

Brewdog

Den som bor i Sverige och inte vill flytta härifrån får sikta in sig på att söka jobb på det här företaget. Bryggeriet som startade i liten skala som en pojkdröm i Skottland 2007 har nu en kedja av pubar även internationellt, och som det hörs på namnet så är hundar något som ligger företaget varmt om hjärtat.

Läsarberättelse: Chili hjälpte mig ut ur mitt skal

I Sverige har Brewdog pubar i Stockholm, Göteborg och Malmö, och förutom sin ”pawternity leave” – en ordlek med det engelska maternity/paternity leave, alltså föräldraledighet – så är både personalens och gästernas hundar välkomna på jobbet.

Arken Zoo

Tre betalda dagar hemma med sin nya kompis är en arbetsförmån som de anställda på Arken Zoo får ta del av. Det är inte svårt att gissa att företagets personal älskar djur, och nio av tio anställda har också ett djur hemma. ”Att skaffa valp eller kattunge är ett viktigt beslut och förändrar vardagen väsentligt. Vi vill stödja våra anställda under sina första dagar med sin nya familjemedlem”, har Nanna Martin-Löf, HR direktör på Arken Zoo, tidigare sagt i en intervju med Metro mode.

Se också: Vilken hundras passar dig?

2:01

Efter reklamen: Vilken hundras passar dig bäst?

(2:01)

Relaterade artiklar

Helle och Dan har huset fullt: ”Vi lever ett riktigt hundliv"

Hon kallades ”världens värsta katt” – nu har hon fått ett nytt hem