Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Forskning: Katter och människor pratar på samma sätt

21 jan, 2020 
Maud Holmberg Klyft
Det är inte bara vi människor som talar genom språk. Nya forskningsresultat visar att katter använder samma biologiska koder som vi när de kommunicerar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En mjuk och ljus stämma, ett högt och lite pipigt röstläge signalerar vänlighet. En mörkare och djupare röst är mer stark, dominant, och kanske också lite farlig.

Detta gäller för oss människor – men även för våra vänner katterna!

Och katterna tycks också härma husses och mattes läten.

Det har Susanne Schötz, docent i fonetik vid Lunds universitet, och hennes forskarkollegor kommit fram till. Susanne leder projektet Melody in Human Cat Communication och tillsammans har forskarna spelat in hur det låter när drygt 70 katter och deras ägare talar med varandra.

– Jag tycker att vi vet alldeles för lite om hur vi kommunicerar med artfränder och över artgränser. Jag tror att vi har allt att vinna på att forska vidare kring detta, sa Susanne Schötz till Vetenskapsradion.

Analyserar katters ljud

Och förhoppningsvis kommer vi att få veta mer.

Annons

Detta är bara första delen av ett femårigt forskningsprojektet vid Lunds universitet som handlar om att analysera katters ljud med språkvetenskapliga och fonetiska metoder.

– Vi kommer nog att hitta både likheter och skillnader mellan katter, sa Susanne Schötz, inför andra delen av studien, där kattägarnas språk spelas in och ska analyseras.

Katten har många olika läten och kan variera kvaliteten på rösten och melodin efter situationen och vem hen talar till, människa eller annan katt.

Annons